Τζέφρι Πάιατ: Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ασχολούνται με τους Ελληνες στρατιωτικούς

Νέα παρέμβαση υπέρ των Ελλήνων στρατιωτικών και την άμεση απελευθέρωσή τους έκαναν οι ΗΠΑ μέσω του πρεσβευτή τους στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ.

«Διατηρούμε έναν υψηλό βαθμό εμπιστοσύνης στους Ελληνες ηγέτες που χειρίζονται αυτά τα θέματα. Νομίζω ότι τόσο η Ελλάδα όσο και οι ΗΠΑ

θα αντιμετωπίσουν αναταράξεις τους επόμενους δυο μήνες, ενόψει της επανεκλογής Ερντογάν. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει εμπιστοσύνη», δηλώνει στο Vice ο Τζέφρι Πάιατ, ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα.

Στο ερώτημα αν μπορούμε να ελπίζουμε να γυρίσουν πίσω οι δυο αξιωματικοί μας απάντησε: «Αυτή η δουλειά μου έμαθε πριν από καιρό να μην κάνω προβλέψεις. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να ασχολούνται με το θέμα και ότι πιστεύουμε ότι αυτοί οι δυο στρατιωτικοί πρέπει να επιστρέψουν στις οικογένειές τους. Επίσης, πιστεύουμε ότι είναι συμφέρον, τόσο για την Τουρκία όσο και για την Ελλάδα να υπάρξει μια σταθερή, ομαλή συνεργατική σχέση μεταξύ των δυο χωρών».

Μέχρι νεωτέρας φυλακισμένοι οι Έλληνες στρατιωτικοί στην Τουρκία

Απορρίφθηκε η ένσταση που είχαν καταθέσει οι δικηγόροι των δύο Ελλήνων στρατιωτικών κατά της τουρκικής απόφασης που όριζε τη συνέχιση της προφυλάκισής τους στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης.

Με αυτά τα δεδομένα θα παραμείνουν υπό κράτηση μέχρι να συνταχθεί το κατηγορητήριο από τον εισαγγελέα της Αδριανούπολης και να οριστεί δικάσιμος για μελλοντική ημερομηνία.

Την Τετάρτη, οι συνήγοροι των δύο στρατιωτικών υπέβαλαν ένσταση κατά της πρώτης απόφασης του αρμόδιου δικαστηρίου, το οποίο έκρινε πως οι δύο Ελληνες πρέπει να παραμείνουν προφυλακισμένοι καθώς δεν είναι κάτοικοι Τουρκίας, θεωρούνται ύποπτοι φυγής και υπάρχουν σοβαρές υποψίες ότι έχουν διαπράξει αδίκημα.

Το 1ο Ειρηνοδικείο Αδριανουπόλεως, στο οποίο είχαν προσφύγει οι δικηγόροι των δύο στρατιωτικών, αποφάνθηκε ότι είναι αναρμόδιο να εξετάσει την ένσταση, αφού την απόφαση είχε λάβει το 2ο Ειρηνοδικείο Αδριανουπόλεως στο οποίο και παρέπεμψε την αίτηση. Το 2ο Ειρηνοδικείο της πόλης επιλήφθηκε άμεσα της ένστασης, την οποία και απέρριψε με την ίδια αιτιολογία. Πληροφορίες από τη γειτονική χώρα αναφέρουν πως οι δύο δικηγόροι έκαναν όσα τυπικά προβλέπονταν χωρίς να υπάρχουν ιδιαίτερες ελπίδες για την αποδοχή της ένστασης καθώς θα ήταν δύσκολο το δικαστήριο της ίδιας πόλης να απορρίψει μια απόφαση που ελήφθη πριν από ένα 24ωρο.

Οι γονείς των Αγγελου Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη αναμένεται να επισκεφθούν σήμερα τα παιδιά τους στις φυλακές. Την Τετάρτη είχαν τηλεφωνική επικοινωνία μαζί τους.

Oι δύο Ελληνες αξιωματικοί αρχικά είχαν κατηγορηθεί για «παράνομη είσοδο σε απαγορευμένη ζώνη» αλλά και «απόπειρα στρατιωτικής κατασκοπείας, καθώς έχουν καταγράψει εικόνες στα κινητά τους τηλέφωνα τις οποίες θα έστελναν στους ανωτέρους τους».

Ομως το δικαστήριο διέταξε την προφυλάκισή τους μόνο για το αδίκημα της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη ζώνη. Σύμφωνα με την απόφαση του Ειρηνοδικείου, οι δύο Ελληνες αξιωματικοί, σε περίπτωση που κατηγορηθούν μόνο για το πρώτο αδίκημα, θα αντιμετωπίσουν ποινή φυλάκισης μέχρι 5 ετών. Αν όμως οι τουρκικές αρχές στο κατηγορητήριο εντάξουν και την απόπειρα της στρατιωτικής κατασκοπείας, τότε η ποινή αναμένεται να είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Μέχρι σήμερα κανείς δεν γνωρίζει πότε θα ολοκληρωθούν οι έρευνες των τουρκικών αρχών, πότε θα συνταχθεί το κατηγορητήριο και για ποια ημερομηνία θα οριστεί η ημερομηνία εκδίκασης της υπόθεσης.

Επιχείρηση της ΜΙΤ

Εν τω μεταξύ, οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας (ΜΙΤ) σε συνεργασία με την αστυνομία του Κοσόβου συνέλαβαν έξι Τούρκους υπηκόους που συνδέονται με σχολεία χρηματοδοτούμενα από το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν, το οποίο σύμφωνα με την Αγκυρα βρίσκεται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, άνδρες της ΜΙΤ μετέβησαν στο Κόσοβο με ιδιωτικό αεροσκάφος, παρέλαβαν τους έξι Τούρκους και τους πήγαν στην Κωνσταντινούπολη.

Η κυβέρνηση του Κοσόβου δηλώνει άγνοια για το γεγονός της απαγωγής των Τούρκων πολιτών. Πάντως ήδη οι τουρκικές αρχές δημοσίευσαν φωτογραφίες των συλληφθέντων, των οποίων η ανάκριση έχει ξεκινήσει… Σύμφωνα με την Αγκυρα, και οι έξι είχαν σχέδιο να στήσουν δίκτυο μεταφοράς γκιουλενιστών από την Τουρκία σε χώρες των Βαλκανίων και από εκεί στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Ενας από τους συλληφθέντες Τούρκους, ο Μουσταφά Ερντέμ, είναι ο διευθυντής όλων των σχολείων του ιμάμη Γκιουλέν στο Κόσοβο. Η Τουρκία χαρακτηρίζει τον Γκιουλέν και το δίκτυο του FETO ως τρομοκρατική οργάνωση – αν και στο παρελθόν στήριζε τη δημιουργία ισλαμικών σχολείων από τον ιμάμη.

Η Τουρκία είναι σημαντικός υποστηρικτής του Κοσόβου. Τουρκικές εταιρίες διαχειρίζονται το μοναδικό αεροδρόμιο και το ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας. Επίσης κατασκευάζουν δύο αυτοκινητοδρόμους κόστους περίπου 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Πριν από λίγες ημέρες οι ελληνικές αρχές ασφαλείας είχαν εμποδίσει την είσοδο στην Ελλάδα 3 υπηκόων ΗΠΑ, τουρκικής καταγωγής, μελών της οργάνωσης FETO του Γκιουλέν, καθώς είχαν στόχο να δημιουργήσουν υποδομές φιλοξενίας για μέλη της οργάνωσης.

Στην Τουρκία, εξάλλου, εισαγγελείς διέταξαν τη σύλληψη 70 εν ενεργεία αξιωματικών του στρατού που κατηγορούνται ότι συνδέονται με τον Φετουλάχ Γκιουλέν.

Η αστυνομία πραγματοποίησε ταυτόχρονα επιχειρήσεις σε 38 επαρχίες σε όλη την Τουρκία στο πλαίσιο έρευνας με την εντολή της Εισαγγελίας του Ικονίου. Οι ύποπτοι μπήκαν στο στόχαστρο των αρχών με βάση καταθέσεις στρατιωτών που στο παρελθόν είχαν συλληφθεί για διασυνδέσεις με τον Γκιουλέν και οι οποίοι θεωρούνται υπεύθυνοι για τη στρατολόγηση μαθητών για το κίνημα FETO.

eleftherostypos.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα