Τσίπρας: Ξαναβάλαμε τη διαδικασία στις ράγες

«Ξαναβάλαμε τη διαδικασία στις ράγες», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λίγο μετά τη λήξη της επταμερούς συνάντησης, για το ελληνικό ζήτημα που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι όλες οι πλευρές επαναβεβαίωσαν τη διάθεσή τους να συνεργαστούν, ώστε να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες. Κυρίως, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, όλες οι πλευρές επαναβεβαίωσαν

την κοινή ανάγνωση της απόφασης του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι είναι σαφές πως η Ελλάδα δεν έχει την υποχρέωση να υλοποιήσει υφεσιακά μέτρα, δηλαδή την πέμπτη αξιολόγηση και το «μέιλ Χαρδούβελη».

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει τις δικές της προτάσεις για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες και θα υλοποιήσει. Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, υπήρξε επαναβεβαίωση της διάθεσης όλων των πλευρών να εργαστούν το συντομότερο δυνατό ώστε να αποκατασταθεί η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να προωθήσει άμεσα ευρωπαϊκά προγράμματα που θα εκταμιεύσουν σημαντικά ποσά για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα. Σημείωσε, πάντως, πως το ύψος του ποσού αυτού θα το ανακοινώσει ο Γιούνκερ μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής αύριο.

«Ξαναβάλαμε στις ράγες τη διαδικασία, γιατί με ευθύνη κάποιων είχε εκτροχιαστεί», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Μέρκελ: Λεφτά μόνο μετά την εκπλήρωση των δεσμεύσεων - Ολάντ: Η Ελλάδα δεν έχει χρόνο για χάσιμο

Την υλοποίηση των δεσμεύσεων που απορρέουν από τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, ζήτησε τόσο η Αγκ. Μέρκελ όσο και ο Φρ. Ολάντ στις δηλώσεις της μετά την οκταμερή.

Η Άνγκελα Μέρκελ στη συνέντευξή τύπου που παραχώρησε μετά την οχταμερή συνάντηση στις Βρυξέλλες για το θέμα της Ελλάδας είπε ότι τις επόμενες ημέρες οι συμμετέχοντες στη συνάντηση περιμένουν έναν πλήρη κατάλογο από την ελληνική κυβέρνηση για το τι έχει κάνει και για το τι προτίθεται να κάνει ξεκαθαρίζοντας ότι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνέχιση της διαδικασίας είναι αυτός ο κατάλογος.

Όπως είπε θα υπάρξει μια διεργασία για αποτίμηση όλων αυτών των πραγμάτων στις Βρυξέλλες αλλά συμπλήρωσε ότι θα υπάρξει και έλεγχος στην Αθήνα. Επανέλαβε , δε, ότι την αποτίμηση θα κάνει το Eurogroup.

Η κατάσταση δεν είναι απλή και εύκολη, διευκρίνισε η Γερμανίδα Καγκελάριος και ξεκαθάρισε ότι είναι σαφές πως εκταμίευση κονδυλίων θα γίνει όταν εκπληρωθούν οι υποσχέσεις της 20ής Φεβρουαρίου. «Μόνο όταν θα υπάρχει αποτίμηση από τους τρεις Θεσμούς, θα υπάρξει εκταμίευση οποιοδήποτε ποσού» συμπλήρωσε.

Μετά τις 20 Φεβρουαρίου δεν έγιναν όλα όσα περιμέναμε, τόνισε η κυρία Μέρκελ, αλλά όπως είπε «ο Έλληνας πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι έχει τη διάθεση να υλοποιήσει όσα προβλέπονται και εμείς τον εμπιστευτήκαμε. Θέλω να πιστεύω ότι θα εμφανιστεί επιτέλους ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων». «Κατέγραψα ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός έχει καθε βούληση να παρουσιάσει τον κατάλογο το δυνατόν γρηγορότερο, δεν μπήκαμε σε λεπτομέρειες, ήμασταν σε πνεύμα αγαστής συνεργασίας» συμπλήρωσε

Επανέλαβε, επίσης, ότι στην οχταμερή συνάντηση «δεν μπορούμε να πάρουμε αποφάσεις που είναι αρμοδιότητα του Eurogroup» γι' αυτό και το ανακοινωθέν θα παρουσιαστεί στην Σύνοδο Κορυφής της Παρασκευής.

Επανερχόμενη στο θέμα του καταλόγου η Γερμανίδα Καγκελάριος τόνισε ότι πρέπει να είναι πλήρης και να δίνει τη δυνατότητα να υπάρχει ένα πρόγραμμα που να παρακολουθούμε βήμα με βήμα η υλοποίηση. «Δεν μιλάμε για έναν πρώτο ή δεύτερο κατάλογο αλλά τον βασικό κατάλογο των μέτρων που θα λάβει η ελληνική κυβέρνηση» συμπλήρωσε.

Ερωτηθείσα για το κλίμα που επικράτησε η κυρία Μέρκελ είπε ότι «δεν υπήρχαν ζητήματα λεκτικά ήταν μια ήσυχη συζήτηση και τα μεμονομένα λεκτικά σχήματα που είχαν ακουστεί δεν μας απασχόλησαν».

Ολάντ: Επιθυμούμε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη

Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο, η Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσει μεταρρυθμίσεις είπε μετά τις εργασίες της Συνόδου ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και τόνισε: «Επιθυμούμε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη».

Δεν υπήρξε ζωηρή ή έντονη συζήτηση, αλλά εστιάσαμε στην αναγκαιότητα να παράξει η Ελλάδα τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται, αυτή είναι και η επιθυμία του Έλληνα πρωθυπουργού, δήλωσε ακόμα ο πρόεδρος Ολάντ.

Οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει άμεσα να προτείνει η Ελλάδα θα συζητηθούν και θα εξεταστούν, όχι ως προς το περιεχόμενο, αλλά σε δημοσιονομικό επίπεδο, πρόσθεσε ο Ολάντ και εξήγησε πως για κάθε μεταρρύθμιση που θα καταργεί η Ελλάδα, τότε θα πρέπει να μας προτείνει μια καινούρια.

Οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να είναι συμβατές ώστε η Ελλάδα να είναι και να παραμείνει, όπως και το επιθυμεί, στην Ευρωζώνη.

Η ενεργοποίηση της διαδικασίας θα σημάνει σύγκληση του Eurogroup άμεσα, το συντομότερο δυνατόν, είπε ακόμα ο κύριος Ολάντ, διευκρινίζοντας πως όσο πιο σύντομα κατατεθεί εκ μέρους της Ελλάδας η λίστα μεταρρυθμίσεων τόσο πιο γρήγορα θα κινηθούν οι διαδικασίες για την εκταμίευση των δόσεων, είπε.

Η Ελλάδα δεν πρέπει να χάνει χρόνο και να δίνει πληροφορίες, αυτό που θέλει η Ευρωζώνη είναι οι μεταρρυθμίσεις να μπαίνουν στο πλαίσιο της απόφασης της 20ης Φεβρουαρίου, κατέληξε ο Γάλλος πρόεδρος.

Πηγή:imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα