Τσίπρας στη Μυτιλήνη: Κάποιοι δεν ήθελαν να είμαι σήμερα εδώ

23:11 3/5/2018 - Πηγή: Antinews

Με επίθεση στα Μέσα Ενημέρωσης, που όπως είπε επιχείρησαν να μην πραγματοποιηθεί η επίσκεψή του στη Μυτιλήνη, δημιουργώντας όπως ισχυρίσθηκε κλίμα έντασης και φόβου, ξεκίνησε την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας, στο 14ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανασυγκρότησης. του Βορείου Αιγαίου.

«Δεν φυγομαχήσαμε ποτέ, είμαστε εδώ», είπε. Η ομιλία του πρωθυπουργού έγινε υπό ασφυκτικό αστυνομικό κλοιό:

Οι αστυνομικές δυνάμεις απέτρεψαν τους 3.000 και πλέον κατοίκους της Μυτιλήνης να πλησιάσουν το χώρο στον οποίο μιλούσε ο πρωθυπουργός, κάνοντας μάλιστα χρήση δακρυγόνων.

Ο κ.Τσίπρας δεν παρέλειψε να επιτεθεί και στους εκπροσώπους των φορέων του νησιού που δεν πήραν μέρος στη συνέδριο, κατηγηρώντας τους ότι επέλεξαν το δρόμο της φυγής, καθώς «δεν έχουν λύσεις». Σημειώνεται ότι το παρών στην ομιλία του κ.Τσίπρα έδωσαν η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, αλλά και ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός.

Φανερά ενοχλημένος από τις κινητοποιήσεις και την αποχή των φορέων της Λέσβου από το συνέδριο, ο κ.Τσίπρας είπε: Οι πολίτες, είπε, θα γυρίσουν την πλάτη σε όλους αυτούς. Επιχειρήσαμε χθες και σήμερα να δώσουμε απαντήσεις στα προβλήματα όπως κάναμε και στις άλλες περιφέρειες. «Όταν όλη η Ευρώπη συζητά να γυρίσει η Ελλάδα σε καθεστώς κανονικότητας, όταν ο πρόεδρος Γιούνκερ μιλά για καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα σε λίγους μήνες, όταν ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ μιλά για άθλο του ελληνικού λαού, τί νόημα έχει εμείς να αναλώνουμε χρόνο σε άγονες αντιπαραθέσεις με στόχο τις εντυπώσεις; Αν η αντιπολίτευση θεωρεί ότι η πραγματικότητα είναι άλλη, τί να κάνω; Εμένα δεν με αφορά μια σκιαμαχία, με αφορά η μάχη της οικονομίας, της ανεργίας, εκεί πρέπει να δώσουμε τη μάχη».

Συνεχίζοντας ο κ.Τσίπρας υπογράμμισε ότι «οικονομική και προσφυγική κρίση, αποσταθεροποίηση στην γειτονιά μας είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε και μπροστά σε αυτές παλεύουμε για να δει ο τόπος ένα καλύτερο μέλλον. Αλλά στη μάχη αυτή δεν έχουμε συμμάχους διαπλεκόμενους εκδότες, ολιγάρχες και ανθρώπους της νύχτας αλλά ανθρώπους του μόχθου».

«Όταν ο Πρόεδρος Γιούνκερ μιλά για την καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα το καλοκαίρι του 2018, όταν ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ μιλάει για άθλο του ελληνικού λαού και για χώρα πρωταθλήτρια στις μεταρρυθμίσεις, τι νόημα έχει εμείς να αναλώνουμε χρόνο και φαιά ουσία σε άγονες αντιπαραθέσεις, μόνο και μόνο για τις εντυπώσεις;» σημείωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως «αν η αντιπολίτευση επιθυμεί για λόγους εντυπωσιασμού να πείσει ότι η πραγματικότητα είναι άλλη, επειδή δε ταιριάζει με τις επιθυμίες της, ας το κάνει».

«Εγώ δε θα την ακολουθήσω» τόνισε. «Δεν με αφορά μια σκιαμαχία χαρακωμάτων. Με αφορά η μάχη η πραγματική μάχη, η μάχη με τα προβλήματα, η μάχη της οικονομίας, η μάχη της ανεργίας, η μάχη της ανάπτυξης, η μάχη των επενδύσεων και της καινοτομίας, η μάχη και οι δυσκολίες της αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης» συμπλήρωσε ο Αλ. Τσίπρας.

«Όσες δυνάμεις κι αν συσπειρώσει κανείς, όσα κατεστημένα οικονομικά συμφέροντα, εκδοτικά συγκροτήματα και εξωθεσμικά κέντρα εξουσίας, όση παραγωγή μαύρης προπαγάνδας και ψευδών ειδήσεων και να καταφέρουν, η πραγματικότητα δεν αλλάζει», τόνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι με αυτή θα αναμετρηθούμε όλοι, παλεύοντας καθημερινά με πρωτοφανείς δυσκολίες, για την οικονομική κρίση, την προσφυγική κρίση, την αποσταθεροποίηση στη γειτονιά μας.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε για μια ακόμη φορά την εφαρμογή ρήτρας νησιωτικότητας, τονίζοντας ωστόσο αυτή δεν υποκαθιστά τη φορολογική πολιτική. Πρόσθεσε, δε, πως τη φορολογική πολιτική δεν την επέλεξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά βρήκε δεσμεύσεις.

«Δεν θα ανεχθούμε να σπιλώνουν τη σημαία οι πολιτικοί απόγονοι του ναζισμού»

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο πρωθυπουργός αναγνώρισε τις δυσκολίες και τις ελλείψεις και είπε ότι στόχος είναι να αντιμετωπιστούν όσο πιο γρήγορα και αποτελεσματικά γίνεται οι ελλείψεις.

«Βασικό πρόβλημα που οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε, είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου. Αυτό σημαίνει περισσότερους εργαζόμενους στην Πρώτη Υποδοχή και περισσότερους χειριστές στην εξέταση των αιτήσεων. Συγκεκριμένη επικέντρωση των Επιτροπών Προσφυγών στα νησιά, περισσότερους διερμηνείς που θα διευκολύνουν την όλη διαδικασία. Και ακόμα, χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που έχουν εμφανιστεί, και τα οποία αφορούν τόσο τις τοπικές κοινωνίες όσο και τους πρόσφυγες», πρόσθεσε.

«Ταυτόχρονα δεν πρόκειται να ανεχθούμε την δολοφονική, επιθετική συμπεριφορά κατά των προσφύγων, και φαινόμενα όπως αυτό της προπερασμένης Κυριακής» τόνισε προσθέτοντας: «Όταν ελάχιστοι -ευτυχώς- εντός του νησιού, καθοδηγούμενοι από σκοτεινούς ακροδεξιούς κύκλους εκτός νησιού, επιχείρησαν να σπιλώσουν την ίδια την ιστορία αυτού του νησιού και να αμαυρώσουν τη σημαία της πατρίδας μας, οργανώνοντας μια δολοφονική επιχείρηση μίσους, που έθεσε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Τη σημαία της πατρίδας μας τη σήκωσαν ψηλά σε αυτόν τον τόπο οι παππούδες και οι γιαγιάδες πολλών Λέσβιων, όταν έφτασαν, κυνηγημένοι από τη φωτιά και την καταστροφή, με βάρκες από το Αϊβαλί, τη Σμύρνη, τον Τσεσμέ, για να ξαναρχίσουν τη ζωή τους, να ξαναστηθούν στα πόδια τους, να επανενωθούν με τους χαμένους συγγενείς τους. Τη σημαία της πατρίδας μας την ξανασήκωσαν ψηλά σε αυτόν τον τόπο οι άνδρες και οι γυναίκες του ΕΑΜ, που ηγήθηκαν της απελευθέρωσης της Λέσβου από το ναζισμό.Οι Λέσβιοι αγωνιστές που πλήρωσαν με τη ζωή τους βαρύ τίμημα για την ελευθερία και τη δημοκρατία.

Δεν μπορούμε και δεν πρόκειται να ανεχθούμε να σπιλώνουν αυτή τη σημαία οι πολιτικοί απόγονοι του ναζισμού, εκμεταλλευόμενοι ακόμη και τη δίκαιη – όπως προείπα- αγωνία πολλών κατοίκων του νησιού.

Η αστυνομία και η δικαιοσύνη στη χώρα μας προστατεύουν τα δικαιώματα και τιμωρούν τους παραβάτες.

Ειδικότερα αυτούς που επιδιώκουν ακόμα και να βλάψουν σωματικά γυναίκες και παιδιά», υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Για την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου είπε ότι θα εφαρμοστεί πιλοτικά από 1ης Ιουλίου 2018 ενώ, δεσμεύθηκε να εξεταστούν οι προϋποθέσεις, κατόπιν αιτημάτων, για την ένταξη και των καυσίμων.

Όπως είπε, στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, οι αναπτυξιακές δυνατότητες που είχαν παραμεληθεί στο παρελθόν, πρέπει τώρα να αξιοποιηθούν δυναμικά, ώστε να αυξηθεί η παραγωγή, η απασχόληση και τα εισοδήματα συνολικά, μαζί με την φροντίδα του περιβάλλοντος, τις υποδομές και τις κοινωνικές υπηρεσίες. Αυτές πρέπει να είναι οι κατευθύνσεις των παρεμβάσεων τόσο των κρατικών πολιτικών, όσο και της δραστηριότητας της τοπικής αυτοδιοίκησης, 1ου και 2ου βαθμού.

eleftherostypos.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα