Τσίπρας σε Ζάεφ: Πρώτα θα λύσουμε τα αλυτρωτικά και μετά το όνομα- Ζάεφ: Είμαστε έτοιμοι για αλλαγές

Πρώτα θα λύσουμε τα αλυτρωτικά και μετά το θέμα του ονόματος, δήλωσε οΑλέξης Τσίπρας από το Νταβός κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον Ζόραν Ζάεφ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας ενώπιον του σκοπιανού ομολόγου του δήλωσε ότι ο κ. Ζάεφ τον διαβεβαίωσε πως είναι έτοιμος να λάβει σοβαρές πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση.

Ο κ. Ζάεφ μάλιστα από πλευράς του, ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμος να αλλάξει το όνομα

του Αεροδρομίου και της Εθνικής Οδού της χώρας , από "Μέγας Αλέξανδρος" που είναι σήμερα, σε επίρρωση του κλίματος "συνεννόησης" της συνάντησης.

Ο κ. Τσίπρας ωστόσο διαμήνυσε ότι η ένταξη της πγδμ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ "περνάει"μέσα από "συμφωνία- πακέτο" με την Ελλάδα που δεν θα αφορά μόνον στην ονομασία της γείτονος. Επαναλαμβάνοντας τη θέση της Ελλάδας, ο πρωθυπουργός τόνισε πως : "Προκειμένου να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία σε ΕΕ καιΝΑΤΟπρέπει να βρούμε λύση στα ανοιχτά θέματα. Πρέπει να συμφωνήσουμε σε σύνθετη ονομασία έναντι όλων. Συμφωνήσαμε να εντατικοποιήσουμε τις διαβουλεύσεις που διεξάγονται στο πλαίσιο των ΗΕ, υπό την εποπτεία μας".

Κατά τις δηλώσεις του, ο κ. Τσίπρας ανέφερε:

* Αγωνιζόμαστε να φέρουμε στο προσκήνιο για αυτά που ενώνουν τους λαούς μας αγωνιζόμενοι να βρούμε λύσεις σε αυτά που μας χωρίζουν.

*Βαθιά μου πεποίθηση είναι ότι τα Βαλκάνια έχουν ταλαιπωρηθεί πολύ από εθνικισμούς και εντάσεις. Χρειάζεται ατζέντα ανάπτυξης για να πάει η περιοχή μπροστά ώστε να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις του 21ου αιώνα

*Γνωρίζω ότι σήμερα μας παρακολουθούν πολλοί και από τις δυο χώρες, άλλοι με σκεπτικισμό άλλοι με ελπίδα. έχουμε την επιθυμία να αντιμετωπίσουμε τις υπαρκτές διαφορές μας με ρεαλισμό και υπευθυνότητα.

*Δεν θέλουμε απλώς να λύσουμε το θέμα του ονόματος. θέλουμε στέρεα θεμέλια. Πρώτα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον αλυτρωτισμό με εγγυήσεις ότι δεν θα αφήσουμε ανοιχτό παράθυρο ότι θα δημιουργηθούν ανάλογες προκλήσεις στο μέλλον.

*Ο Ζόραν με ενημέρωσε ότι είναι διατεθειμένος να προβεί σε ανάλογες πρωτοβουλίες άμεσα.

* Προκειμένου να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία σε ΕΕ και ΝΑΤΟ πρέπει να βρούμε λύση στα ανοιχτά θέματα. Πρέπει να συμφωνήσουμε σε σύνθετη ονομασία έναντι όλων. Συμφωνήσαμε να εντατικοποιήσουμε τις διαβουλεύσεις που διεξάγονται στο πλαίσιο των ΗΕ, υπό την εποπτεία μας.

Ζάεφ: Δεσμεύομαι να αλλάξω το όνομα στο αεροδρόμιο και τις λεωφόρους

Είμαστε σε μία στιγμή που μπορούμε να κατακτήσουμε σχέσεις καλής γειτονίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός τηςπΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ αμέσως μετά την πολύωρη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός εκφράζοντας την ικανοποίησή του από τις συνομιλίες.

Όσον αφορά το ονοματολογικό, ο κ. Ζεφ μίλησε για μία λύση που πρέπει να είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές και να λαμβάνει υπόψη την εθνική αξιοπρέπεια των λαών, ενώ δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα αλλάξει το όνομα στο αεροδρόμιο των Σκοπίων και τις λεωφόρους της πόλης. "Δεν έχουμε αλυτρωτικές βλέψεις σε βάρος της Ελλάδας", τόνισε, ενώ εξήγησε πως η λύση είναι ζωτικής σημασίας για την προοπτική της ΠΓΔΜ ως προς την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δήλωσε πως μαζί με τον Α. Τσίπρα δεσμεύονται να χτίσουν εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών, ώστε να ξεπεραστούν το προβλήματα που υπάρχουν εδώ και δεκαετίες μεταξύ των πολιτών. "Η πλειοψηφία των πολιτών και στις δύο χώρες θέλουν να έχουν κοντινές σχέσεις και αμοιβαία συνεργασία, να είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ", είπε.

"Έχουμε καταδείξει στο παρελθόν ότι μπορούμε να δουλέψουμε από κοινού για να προωθήσουμε τα κοινά μας συμφέροντα, ως πρωθυπουργοί έχουμε την ευθύνη, το όραμα και το θάρρος να βρούμε μια λύση σε ένα πρόβλημα που μετρά 25 χρόνια", τόνισε ο κ. Ζάεφ.

"Θα παραμείνουμε δεσμευμένοι στη διαδικασία υπό τον Νίμιτς και τον ΟΗΕ. οι υπουργοί Εξωτερικών θα είναι υπεύθυνοι για τη διαδικασία και για όλες τις διαπραγματεύσεις, υπό τη δική μας επίβλεψη”, κατέληξε λέγοντας ο Ζάεφ.

Νίμιτς σε Αθήνα και Σκόπια

O ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς θα επισκεφτεί την Αθήνα στις 30 Ιανουαρίου, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της FYROM, ο κ. Νίμιτς θα μεταβεί στα Σκόπια την επόμενη Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου, ενώ την 1η Φεβρουαρίου θα έχει συναντήσεις με την ηγεσία της ΠΓΔΜ σχετικά με τη δέσμη ιδεών που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα.

Ν. Κοτζιάς: Βάζουμε τέλος στους αλυτρωτισμούς

"Με την αδράνεια τους άφησαν να κτίζονται "αλυτρωτικοί Μεγαλέξανδροι". Με την εξωτερική μας πολιτική βάζουμε τέλος στους αλυτρωτισμούς. Ο λαός θα δει και θα κρίνει. Οι συνθήκες φτιάχνονται με τη δράση μας όχι με ανόητες μεγαλοστομίες αδράνειας", επεσήμανε με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, o υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς λίγα λεπτά μετά το πέρας της συνάντησης των πρωθυπουργών Ελλάδας και πΓΔΜ στο Νταβός.

Νωρίτερα, ο Ν. Κοτζιάς είχε γράψει πως "κόμματα που κυβέρνησαν οφείλουν να πουν τι πραγματικά υποστήριζαν στις διαπραγματεύσεις που έκαναν τότε για το όνομα και γιατί εμφανίζουν τώρα άλλες θέσεις. Γραπτά διαπραγματεύσεων τους υπάρχουν. Να εξηγήσουν γιατί και πώς θεωρούν σήμερα τις τότε κυβερνητικές θέσεις τους ως λάθος".

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα