Τσίπρας για ΠΓΔΜ από Θεσσαλονίκη: Δεν υπάρχει λύση χωρίς αλλαγή Συντάγματος

Στο εξόχως ευαίθητο κοινό της Θεσσαλονίκης για το ζήτημα της διαπραγμάτευσης με την ΠΓΔΜ επέλεξε να αναφερθεί εκτενώς και αναλυτικά ο Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα του Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση.

Ο πρωθυπουργός, αφού διαμήνυσε ότι ο πήχυς της διαπραγμάτευσης για την Κυβέρνηση είναι

πολύ υψηλά και συμφωνία χωρίς αλλαγή του Συντάγματος της γείτονος χώρας δεν πρόκειται να υπάρξει, άφησε αιχμές για την τοποθέτησητου Περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα, ο οποίος νωρίτερα είχε εκφράσει την πλήρη διαφωνία του με τη θέση της Κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος στον "φίλο Αποστόλη" όπως τον προσφώνησε, δήλωσε ότι δεδομένου πως όλοι ξέρουν ότι η επίλυση της εκκρεμότητας με τα Σκόπια θα έχει μόνον οφέλη για την περιοχή, είπε αιχμηρά: "δεν κατανοώ τη σπουδή του να τοποθετηθεί σήμερα παίρνοντας μια θέση που πηγαίνει πίσω και από την εθνική γραμμή που διαμορφώθηκε το 2008 στο Βουκουρέστι όταν τότε ήταν βουλευτής της πλειοψηφίας που διαμόρφωσε αυτή την εθνική γραμμή.

Πιστεύω ότι όσοι πραγματικά έχουμε όραμα η Μακεδονία και η Θεσσαλονίκη να απογειωθεί, αυτό το καταλαβαίνουμε καλά, ανεξάρτητα το πως για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας τοποθετούμαστε".

Παραλλήλως, επετέθη στον Κ. Μητσοτάκη για την κριτική του στη "μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης" τονίζοντας μάλιστα ότι πρόκειται για τομή που έχει συμφωνηθεί με τους Θεσμούς έχοντας λάβει και τα εύσημά τους, ενώ τον κάλεσε να αποσαφηνίσει τις θέσεις του για τις απολύσεις στο Δημόσιο και τη "στροφή στην ιδιωτική ασφάλιση".

Σε ό,τι αφορά την ΕΒΖ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή δεσμεύτηκε ωστόσο πως "σε κάθε περίπτωση οι αγρότεςτευτλοπαραγωγοίθα αποζημιωθούν άμεσα για το προϊόν που παρέδωσαν.

Αλλά θα ενισχυθούν και με τα ποσά που είναι αναγκαία για να καλλιεργήσουν και για την επόμενη χρονιά τα χωράφια τους".

Ανακοίνωσε δε ότι "Στο μέτρο της εγκατάστασης νέων αγροτών, πρόκειται να ενταχθούν όλοι οι επιλαχόντες, σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Πράγμα που για την Περιφέρειά Κεντρικής Μακεδονίας σημαίνει ότι πέρα από τους περίπου 2300 που έχουν ήδη ενταχθεί, θα μπουν στο Πρόγραμμα περίπου άλλοι 1200".

Σταχυολογώντας την ομιλία του, ο κ. Τσίπρας, είπε μεταξύ άλλων για:

ΠΓΔΜ

*Επιτρέψτε μου δυο λόγια για όσα ακούστηκαν από το περιφερειάρχη λίγο πριν για το ζήτημα της διαφοράς μας με την ΠΓΔΜ.

Η Κεντρική Μακεδονία και η Θεσσαλονίκη, ειδικά, μόνο οφέλη μπορεί να έχει από την επίλυση της διαφοράς μας με τους Βόρειους γείτονές μας.

Οφέλη οικονομικά, αναπτυξιακά, συγκοινωνιακά, ενεργειακά, τουριστικά, πολιτιστικά..

Από όλες τις πλευρές.

*Και νομίζω ότι σε αυτό κανείς δεν διαφωνεί, και νομίζω αυτό το γνωρίζει καλά και ο φίλος μου ο Αποστόλης.

Και άρα δεν κατανοώ τη σπουδή του να τοποθετηθεί σήμερα παίρνοντας μια θέση που πηγαίνει πίσω και από την εθνική γραμμή που διαμορφώθηκε το 2008 στο Βουκουρέστι όταν τότε ήταν βουλευτής της πλειοψηφίας που διαμόρφωσε αυτή την εθνική γραμμή.

*Πιστεύω ότι όσοι πραγματικά έχουμε όραμα η Μακεδονία και η Θεσσαλονίκη να απογειωθεί, αυτό το καταλαβαίνουμε καλά, ανεξάρτητα το πως για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας τοποθετούμαστε.

Αλλά ορισμένες φορές είμαστε πιο χρήσιμοι στο τόπο όταν λέμε την αλήθεια που πιστεύουμε κι όχι αυτό που νομίζουμε ότι θα αρέσει στον κόσμο που μας ακούει.

*Ωστόσο – και αυτό θέλω να το ξεκαθαρίσω- αυτό δε σημαίνει ότι πάμε σε μια διαπραγμάτευση για να επιτύχουμε μια οποιαδήποτε λύση.

*Διαπραγματευόμαστε με αίσθημα εθνικής ευθύνης και με στόχο να πετύχουμε μια λύση που θα διασφαλίζει ταυτόχρονα και την ιστορία μας και την κληρονομιά μας και θα ακυρώνει κάθε αλυτρωτισμό από την άλλη πλευρά.

Γιατί μια τέτοια λύση που δε θα αφήνει ουρές στο μέλλον, είναι που θα δώσει τη δυνατότητα στους λαούς μας να προχωρήσουν ειρηνικά στο δρόμο της συνεργασίας και της συνανάπτυξης.

*Και σας διαβεβαιώνω ότι έχουμε βάλει το πήχη ψηλά στη διαπραγμάτευση, όχι γιατί πιεζόμαστε από κανέναν αλλά γιατί έτσι θεωρούμε σωστό.

Θέλουμε μια λύση που θα αντέξει στο χρόνο και όχι μια λύση που θα διακινδυνεύει να καταρρεύσει πολύ σύντομα.

*Για αυτό και βάλαμε ως προϋπόθεση μεταξύ άλλων και την αλλαγή του Συντάγματος της Γείτονος.

*Γιατί εμείς στα κρίσιμα εθνικά θέματα δε κινούμαστε με κριτήριο το πολιτικό κόστος ή το πολιτικό όφελος αλλά με κριτήριο το εθνικό όφελος.

Θα κάνουμε όχι αυτό που ορίζει το κομματικό συμφέρον αλλά αυτό που ορίζει το εθνικό συμφέρον.

*Και ελπίζουμε και η άλλη πλευρά θα ανταποκριθεί και θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Γιατί αν για μας είναι μια φορά εθνικά ωφέλιμο να έχουμε λύση, για αυτούς όπως ξαναείπα είναι ζήτημα υπαρξιακής σημασίας.

Και εύχομαι να το κατανοήσουν και να έχουν τη δύναμη να λάβουν τις δύσκολες αποφάσεις που είναι όμως αναγκαίες.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

*Η οικονομία πιάνει τους στόχους.

Και η ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης, σε συνδυασμό με τις διεργασίες για την ελάφρυνση του χρέους, θα ανοίξουν τον δρόμο για μια οριστική και καθαρή έξοδο από την περιπέτεια των Μνημονίων.

Ο δρόμος από εδώ και πέρα ανοίγει.

*Το 2018 θα είναι καλύτερο από το 2017 και το 2019 ακόμα καλύτερο από το 2018.

Σε επίπεδο ανάπτυξης.

Σε επίπεδο μείωσης της ανεργίας.

Σε επίπεδο αξιοπιστίας της οικονομίας και της χώρας.

*Βασικό μας εργαλείο για την επόμενη ημέρα είναι η Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική.

Η Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική βασίζεται σε τρεις πυλώνες.

Ο πρώτος είναι η δημοσιονομική και η μακροοικονομική σταθερότητα. Έτσι ώστε η χώρα να διασφαλίσει την αυτόνομη πορεία της,.

Ο δεύτερος πυλώνας είναι η στήριξη της εργασίας, η αντιμετώπιση της ανεργίας και η αναβάθμιση και διεύρυνση του κοινωνικού κράτους.

Γιατί η ανάπτυξη έχει νόημα, μόνο όταν τα οφέλη της αναδιανέμονται σε ολόκληρη την κοινωνία και συμβάλλουν στην μείωση των ανισοτήτων. Τέλος, ο τρίτος πυλώνας είναι η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

*Μου κάνει εντύπωση ο τρόπος με τον οποίο ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επέλεξε να επιτεθεί σε μια διαδικασία που έχουμε συμφωνήσει με τους Θεσμούς, τη μεγάλη τομή στις διαδικασίες αποκομματικοποίησης της Δημόσιας Διοίκησης.

Δηλαδή την επιλογή Γραμματέων των Υπουργείων με διαφανείς διαδικασίες και ανοιχτή δημόσια προκήρυξη.

Πρόκειται για μια μεγάλη τομή, μια μεγάλη μεταρρύθμιση στην οποία προχωράμε σε απόλυτη συμφωνία με τους θεσμούς που επαινούν την ελληνική κυβέρνηση γιατί είναι η πρώτη στη σύγχρονη ιστορία του ελληνικού κράτους που πήρε τη πρωτοβουλία να συγκρουστεί με τη νοοτροπία του κράτους – λάφυρο του κόμματος που κυβερνά.

*Και έφτασε μάλιστα μέχρι του σημείου να μιλήσει όχι μόνο για την επιλογή του να ξηλώσει τους νόμους και τις διαδικασίες αποκοματικοποίησης του κράτους που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του τρίτου προγράμματος,
αλλά εμμέσως να μιλά και για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, που έχουν επιλεγεί αξιοκρατικά και με διαφάνεια από τον ΑΣΕΠ και με απόλυτη τήρηση του κανόνα προσλήψεων – αποχωρήσεων.

*Θεωρώ ότι ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να εξηγήσει πιο καθαρά τις θέσεις του για απολύσεις στο δημόσιο.

Όπως και τις θέσεις του για την στροφή στην ιδιωτική ασφάλιση.

Που αν ποτέ εφαρμόζονταν, θα έθεταν σε άμεσο κίνδυνο τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και τα ασφαλιστικά δικαιώματα των πολιτών και θα οδηγούσαν εκατοντάδες ασφαλισμένους σε συντάξεις πείνας και εκτός ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

ΔΙΑΦΘΟΡΑ

*θέλω να ξεκαθαρίσω, ότι δε πρόκειται να κάνουμε πίσω σε καμία περίπτωση και για κανέναν, όσες πιέσεις και όσες απειλές και αν δεχθούμε.

Όλες οι υποθέσεις θα διερευνηθούν από την δικαιοσύνη.

Και η δικαιοσύνη απερίσπαστη θα πάρει τις αποφάσεις που προβλέπει ο νόμος, για όλους ανεξαιρέτως όσο ψηλά και αν βρίσκονται.

ΕΒΖ

Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή με όρους που θα διασφαλίσουν την βιωσιμότητα της επιχείρησης.

Ανεξάρτητα όμως από αυτό, δεσμευόμαστε ότι σε κάθε περίπτωση οι αγρότες τευτλοπαραγωγοί θα αποζημιωθούν άμεσα για το προϊόν που παρέδωσαν.

Αλλά θα ενισχυθούν και με τα ποσά που είναι αναγκαία για να καλλιεργήσουν και για την επόμενη χρονιά τα χωράφια τους.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα