Τσίπρας: Δεν θα ρίξει ο Καμμένος την Κυβέρνηση- Τι είπε για Κοτζιά, Καραμανλή, Τουσκ

Για μια ιστορική συμφωνία από την οποία η Ελλάδα είναι μόνον κερδισμένη έκανε λόγο οΑλέξης Τσίπραςστην εφ όλης της πολιτικής ύλης που παραχωρεί στην ΕΡΤ, ένα εικοσιτετράωρο μετά την ανακοίνωση της επίτευξης λύσης στο ονοματολογικό με την πΓΔΜ.

"Μπορεί να είναι βιώσιμη" είπε χαρακτηρίζοντάς την "ταυτόσημη με την εθνική θέση που τέθηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, Κώστα Σημίτη, Κώστα Καραμανλή για σύνθετη

ονομασία, γεωγραφικό προσδιορισμό, erga omnes".

Ο Αλέξης Τσίπρας, επιχείρησε να αποκρούσει αιτιάσεις περί παραχώρησης μακεδονικής γλώσσας και έθνους, ενώ απαντώντας στο ότι απουσιάζει από τα κείμενα της συμφωνίας το "Severna Makedonija", είπε ότι έτσι θα αποκαλείται στην γείτονα χώρα, Βόρεια Μακεδονία στην Ελλάδα και "North Macedonia" στα αγγλικά.

Επιχειρηματολόγησε μάλιστα για το γεγονός ότι ο ίδιος δεν επιθυμούσε "αμετάφραστη" ονομασία αναφέροντας ότι ένα δύσκολο στην εκφορά του όνομα θα κατέληγε στο τέλος να εκφωνείται από τις υπόλοιπες χώρες με το "Μακεδονία" σκέτο, χωρίς τον γεωγραφικό προσδιορισμό που το συνοδεύει.

Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα, ο κ. Τσίπρας, επανέλαβε ότι το δύσκολο έργο απομένει στην άλλη πλευρά καθώς στην απευκταία περίπτωση που δεν καταφέρει η πΓΔΜ να ολοκληρώσει τη Συνταγματική Αναθεώρηση, τότε αυτομάτως λύνονται όσα συμφωνήθηκαν.

Κατά τον ίδιο, αυτός είναι και ο λόγος που αρνείται να κάνει δεκτή την πρόταση της Ν.Δνα φέρει για ψήφιση τη συμφωνία στη Βουλή πριν από την υπογραφή της Συμφωνίας στις Πρέσπες.

"Αυτό που κερδήθηκε στην διαπραγμάτευση, δηλαδή να κυρωθεί η συμφωνία στην ελληνική βουλή μετά την ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων από την πΓΔΜ θα το παραχωρήσω επειδή έτσι θέλει ο κ. Μητσοτάκης;" διερωτήθηκε.

Σε ό,τι αφορά την Κυβέρνηση, αφού προκάλεσε τη Ν.Δ να καταθέσει πρόταση μομφής για να διαπιστώσει εάν διαθέτει ή οχι την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και την πολιτική νομιμοποίηση, πλέκοντας το "εγκώμιο" του Πάνου Καμμένου, επιβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία μεν αλλά εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι δεν πρόκειται να ρίξει την Κυβέρνηση, δηλώνοντας ουσιαστικά, ότι αυτά τα έχει συμφωνήσει και ξεκαθαρίσει με τον κ. Καμμένο.

Είπε ωστόσο ότι η ψηφοφορία για τη συμφωνία όταν πραγματοποιηθεί στη Βουλή, θα έχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση , όπως "όλες οι κρίσιμες ψηφοφορίες".

Παρότι είπε ότι δεν πιστεύει σε "συνεργασίες μιας χρήσεως" ιδιαίτερα εάν ο συνεργάτης είναι έντιμος , όπως χαρακτήρισε τον Πάνο Καμμένο, άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο οι επόμενες εκλογές να οδηγήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε σύγκλιση με δυνάμεις της κεντροαριστεράς.

Εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στον Κ. Μητσοτάκη, δηλώνοντας μάλιστα ότι οι φράσεις που χρησιμοποίησε για τη συμφωνία είναι ίδιες με του προέδρου της πΓΔΜ, εθνικιστή Ιβανόφ, εγκαλώντας μάλιστα τον πρόεδρο της Ν.Δ, για πολιτικό τυχοδιωκτισμό.

Δεν έχει επικοινωνήσει ούτε έχει ενημερώσει τον Κώστα Καραμανλή για τη συμφωνία, είπε, αποδίδοντας ωστόσο στον πρώην πρωθυπουργό "εύσημα": "Ο Κώστας Καραμανλής διαχειρίστηκε με ευθύνη το ζήτημα στο Βουκουρέστι", είπε.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων , ο κ. Τσίπρας είπε για:

Συμφωνία με πΓΔΜ

Καταφέραμε μια ιστορική συμφωνία, το κρίσιμο θέμα είναι εάν η άλλη πλευρά θα πετύχει όσα προβλέπει η συμφωνία αλλά δημιουργούμε μομέντουμ για να νικήσουμε τους εμπόρους πατριωτισμού,

Αποκηρύσσει τον αλυτρωτισμό και κατοχυρώνει την πολιτισμική μας κληρονομιά και την ιστορία μας.

Κάθε διμερής συμφωνία τίθεται σε ισχύ όταν κυρωθεί και από τις δυο πλευρές. Όταν προχωρήσουν στην Συνταγματική Αναθεώρηση θα κυρώσουμε και εμείς στη Βουλή τη συμφωνία. Μέχρι τότε η μοναδική μας υποχρέωση είναι να δείξουμε καλή πίστη. Αν δεν πληρωθεί κάποια προϋπόθεση, δυστυχώς η συμφωνία θα ακυρωθεί. Αλλά πιστεύω ότι θα τα καταφέρουν.
Και τότε περάσει από τη Βουλή από μεγάλη, πατριωτική, δημοκρατική, πλειοψηφία.

Ήμουν εναντίον της αμετάφραστης ονομασίας. Η δύσχρηστη ονομασία θα έμενε στο Μακεδονία σκέτο. Ενώ τώρα θα λένε όλοι Βόρεια Μακεδονία , North Macedonia.

Απ αυτή τη συμφωνία δεν βλέπω να δίνουμε κάτι. Μόνο να παίρνουμε. Υπάρχει σημείο που αναγνωρίζει Μακεδονικό έθνος; Άλλο εθνότητα άλλο υπηκοότητα.
Εμείς θα τους ονομάζουμε Σλαβομακεδόνες. Η συμφωνία λέει ότι στην υπηκοότητά τους , θα κυκλοφορούν ως πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας.

Κοτζιά

Στην διαπραγμάτευση δεν μας πίεσε κανένας. Την ξεκινήσαμε ο Κοτζιάς κι εγω. Η Ουάσινγκτον και οι Βρυξέλλες προφανώς και θέλουν τη λύση. Αλλά δεν μας πίεσαν. Ούτε θα δεχόμασταν πιέσεις.
Σκληρός διαπραγματευτης, έδωσε σκληρή μάχη. Πάντοτε με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και οφείλω να του το πιστώσω.

Καμμένο

Η προγραμματική μας συμφωνία δεν προέβλεπε τέτοια σημαντική εξέλιξη . Αναφέρθηκα στο θέμα επαναλαμβάνοντας την πάγια εθνική θέση. Ο Πάνος Καμμένος δεν έδωσε σημασία γιατί δεν υπήρχε ορίζοντας λύσης.

Έχει μια θέση αρχής που δεν του ζητώ να την αλλάξει αλλά του ζητώ να μην θέσει σε κίνδυνο την διακυβέρνηση. Για αυτό θα κρατήσει τη θέση και τη στάση του. Ο Πάνος Καμμένος έχει τις αρχές και τις αξίες του αλλά δεν είναι έμπορος πατριωτισμού. Δεν θα ρίξει την κυβέρνηση όπως έκανε ο Αντώνης Σαμαράς στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Ο Πάνος Καμμένος έχει συμπεριφερθεί έντιμα και εγώ δεν πιστεύω σε συνεργασίες μιας χρήσης. Σήμερα βρθσκόμαστε σε νέα περίοδο και αυτό θα αναγκάσει τα κόμματα της κεντροαριστεράς να επανατοποθετηθούν στις εξελίξεις.

Μητσοτάκη

Ξεκίνησε να λέει σύνθετη ονομασία, erga omnes. Άρχισε να βάζει και ο ίδιος τη συνταγματική αλλαγή. Άρχισε να με εγκαλεί ότι τον ακολούθησα ενώ το είχα πει πρώτος. Μετά ήρθαν τα συλλαλητήρια και αποφάσισε να ακολουθήσει τα στενά συμφέροντα της Ν.δ που έχει μια ακροδεξιά τάση. Και άρχισε να λέει άλλα. Μετά όταν πήγαινε στο εσωτερικό στο ΕΛΚ είπε άλλα και χαιρέτησα την αλλαγή. Μόλις γύρισε πίσω, τα ξανάλλαξε.
Ακολουθούν στάση ανεύθυνη, πολιτικού τζογαδόρου.

Πήρα χθες να τον ενημερώσω και είπε ό,τι είπε ο Ιβανόφ στον Ζάεφ: Δεν θέλω να με ενημερώσεις, να μου δώσεις το χαρτί.

Κύρωση συμφωνίας από Βουλή

Η ακολουθία για το πότε θα έρθει η συμφωνία στη βουλή είναι ρητή για να κατοχυρωθεί η χώρα σε ενδεχόμενη παραβίαση των όρων από την πΓΔΜ.

Όλες οι κρίσιμες ψηφοφορίες έχουν χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση. Όταν έρθει η ώρα της κύρωσης, θα ισχύσει και για τη συμφωνία το ίδιο. Θα περάσει με μεγάλη πλειοψηφία. Υπάρχουν βουλευτές και κόμματα που τη βλέπουν θετικά.

Δημοψήφισμα

Θα κάνουμε εμείς δημοψήφισμα για το πώς θα λέγονται οι γείτονές μας; Αν ήταν για εμάς τα κρίσιμα θέματα, τότε θα ήταν σοβαρό αίτημα.
Στις μεγάλες αποφάσεις που παίρνουμε αυτή τη στιγμή θα τις κρίνει η ιστορία, καλώς ή κακώς τα εμπόδια τα βάζει στην άλλη πλευρά και δεν βλέπω κανένα λόγο να βάλουμε στον εαυτό μας εμπόδια που θα μπορούσαν να μας εκθέσουν.
Σε μια διαπραγμάτευση υπάρχει και το blamegame. Άλλο να έχεις κάνει τα πάντα εσύ και άλλο να μην μπορεί ο άλλος.
Όταν έγινε η συμφωνία για το Ανάν, δεν γινόταν χωρίς δημοψήφισμα. Το γεγονός ότι δικαίως υπήρξε αυτή η απόφαση ξέρετε τι προβλήματα δημιούργησε στην κυπριακή πλευρά;

Εκλογές

Η πρόθεσή μου είναι να εξαντλήσω την τετραετία. Και για λόγους σταθερότητας της οικονομίας.

Έχω και έναν πολιτικό σχεδιασμό; Η χώρα χρειάζεται σημαντικές πρωτοβουλίες. Να προχωρήσει σε Συνταγματική Μεταρρύθμιση.

Δεν νομίζω ότι θα πάμε σε διπλές εκλογές τον Μάιο.

Πολιτικό κόστος

Βρέθηκα στη θέση του πρωθυπουργού σε μια εποχή δύσκολη. Όχι συνηθισμένη. Και βρέθηκα μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις. Όχι με εμπειρία. Μετά από τρία χρόνια, πιστεύω ότι λειτούργησα όχι με γνώμονα το πολιτικό κόστος αλλά με γνώμονα τη χώρα και τον λαό.

Δείγμα ηγεσίας είναι να επωμίζεται κανείς το πολιτικό κόστος.

Τουσκ

Με πήρε και με ρώτησε πώς πάτε; Λέω καλα, θα τα καταφέρουμε γιατί ούτε εγώ ούτε ο Ζάεφ δεν ανήκουμε στη δική σου πολιτική οικογένεια ( epp) και μου είπε γελώντας: Έχεις δίκιο.

Μίκη Θεοδωράκη

Τον Μίκη Θεοδωράκη τον αγαπάμε για το έργο και την πορεία του αλλά προτιμώ να μείνω με αυτό παρά με τις κατά καιρούς πολιτικές του απόψεις.
Τον αγαπάμε και ας διαφωνεί μαζί μας.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
τσιπρας, καμμενος, νεα κυβερνηση, ειπε, κυβερνηση, αλέξης τσίπρας, ελλαδα, ΕΡΤ, ΠΓΔΜ, macedonia, βουλη, ψηφοφορία, εκλογες, συριζα, ισχύ, βρυξέλλες, λύση, γνώμονα, οφείλω, σαμαρας, νέα, δημοψηφισμα 2015, capital, Αντωνης Σαμαρας, δημοψηφισμα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, θεμα εκθεσης 2012, αλλαγη ωρας 2012, κυπρος εκλογες, κωστας καραμανλης, αλέξης τσίπρας, κομματα, βουλευτες, χωρες, εθνικη, θεμα, ρωτησε, φρασεις, ωρα, βορεια, βρυξέλλες, γεγονος, γειτονα, γνώμονα, δυστυχως, δικη, εγινε, υπαρχει, εξελιξη, εποχη, ευθυνη, ιδιο, ιβανοφ, λύση, λογο, μακεδονια, ξερετε, παντα, οικογενεια, ονομα, ουσιαστικα, οφείλω, παμε, πηγαινε, πιστη, υπογραφη, προβληματα, πρεσπες, σλαβομακεδονες, ταση, τρια, υπηκοοτητα, ισχύ, ψηφοφορία, βηματα, δικιο, δωσεις, εθνικο, χωρα, ιδιαιτερα, κειμενα, κωστας, macedonia, μπροστα, ουασινγκτον, θελω να, θεματα, θετικα
Τυχαία Θέματα