Τσίπρας: Αυτά είναι τα μέτρα που αποφάσισε η ΕΕ για Τουρκία

Την απόλυτη ικανοποίηση Αθήνας και Λευκωσίας για τις αποφάσεις της ΕΕ εναντίον της Άγκυρας για την προκλητικότητά της εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας από τις Βρυξέλλες, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής.

Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος, η ΕΕ αποφάσισε ότι εάν η Τουρκία συνεχίσει

τις προκλητικές ενέργειες, τότε θα εξεταστούν μέτρα:

1. Εναντίον προσώπων και εταιρειών

2. Πάγωμα διαλόγου για τις ευρωτουρκικές σχέσεις

3. Μέτρα με σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις στην τουρκική οικονομία

Ο Αλέξης Τσίπρας παράλληλα, ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα "πέφτουν" οι υπογραφές με την Exxon- Mobil για έρευνα και αξιοποίηση των οικοπέδων στην Κρήτη.

Ικανοποίηση

Στο ίδιο πλαίσιο, ανέφερε ότι είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ, με αποφασιστικό τρόπο, καταδικάζει την τουρκική προκλητικότητα. "Τόσο ξεκάθαρη απόφαση με συγκεκριμένα μέτρα, δεν είχε ληφθεί ποτέ, ούτε το 1996 επί Ιμίων, όταν η ΕΕ μας είχε πει να τα βρείτε μεταξύ σας".

Αυτό, είπε, είναι η επιβεβαίωση της πολυετούς προσπάθειάς Ελλάδας και Κύπρου,να αποκτήσουμε ισχυρές συμμαχίες.Αυτή η εξέλιξη είναι επιτυχία για τις εθνικές μας θέσεις.

Αυστηρή είναι και η προειδοποίηση που απηύθυνε στην Άγκυρα: "Διανύουμε περίοδο έξαρσης της τουρκικής επιθετικότητας, ανεξάρτητα από τις αιτίες, αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι μετά την υλοποίηση των αποφάσεων της ΕΕ, η Τουρκία πρέπει να γνωρίζει ότι αυτή η συμπεριφορά θα έχει συνέπειες".

Μεταξύ άλλων είπε για:

Νέα ηγεσία ΕΕ

Η υποψηφιότητα Βέμπερ όπως ήταν αναμενόμενο, έφυγε από το τραπέζι ως μια διχαστική υποψηφιότητα. Μεγάλο λάθος της ΝΔ που επέμεινε σε μια τόσο διχαστική υποψηφιότητα και προκάλεσε τεράστιες αντιδράσεις από το φιλελεύθερο κέντρο έως την αριστερά.

Στα κρίσιμα εθνικά θέματα πρέπει να κινούμαστε όλοι με βάση το συμφέρον της χώρας.

Στη συζήτηση για τη νέα ηγεσία της ΕΕ, έως την 1η Ιουλίου πρέπει να βγει λευκός καπνός.

ΚΥΣΕΑ

Αν η συνεδρίαση και ο συντονισμός των υπουργών και του αρμόδιου κυβερνητικού οργάνου θα πρέπει να θεωρείται δραματοποίηση, το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ασχολήθηκε τόσες ώρες και έβγαλε αυτή την ανακοίνωση, τι είναι;

Ώρες ώρες, δεν μπορώ να περιγράψω αυτή τη στάση και τη συμπεριφορά, να υπόκεινται τα εθνικά θέματα στην καθημερινή αντιπαράθεση. Η ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων είναι διαρκής και γίνεται θεσμικά από τον υπουργό Εξωτερικών.

Είμαι ανοιχτός να ενημερώσω όποιον αρχηγό το ζητήσει

Κρήτη- Exxon Mobil

Tην επόμενη εβδομάδα θα προχωρήσουμε στην υπογραφή για έρευνα κι αξιοποίηση των οικοπέδων νότια και δυτικά της Κρήτης με μια μεγάλη εταιρεία, την EXXON MOBIL, διότι συνεχίζουμε ένα σχεδιασμό ο οποίος είναι μακρόπνοος σχεδιασμός, ένα σχεδιασμός που δεν είναι στο πόδι, διότι επαναλαμβάνω τα κρίσιμα θέματα για την αξιοποίηση του ενεργειακού πλούτου, για την αξιοποίηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, όλα αυτά δεν τα κάνουμε στο πόδι, είναι αποτέλεσμα σχεδίου χρόνων της εξωτερικής πολιτικής που αποφέρουν καρπούς όχι απ’ τη μία μέρα στην άλλη αλλά σε ένα βάθος χρόνου. Και τώρα είμαστε σε θέση να γευτούμε αυτούς τους καρπούς. Και η Κύπρος αλλά και η Ελλάδα. Εμείς λοιπόν θα συνεχίσουμε επαναλαμβάνω, σε ένα σχέδιο το οποίο είναι πολύ καλά μελετημένο και έχει να κάνει τόσο με την αναβάθμιση του διεθνή ρόλου της χώρας στην ευρύτερη περιοχή, όσο όμως και με την αποφασιστική αξιοποίηση του ενεργειακού πλούτου, σ αυτό δε θα μας σταματήσει κανείς καιταυτόχρονα θα συνεχίσουμε με πολύ μεγάλη αποφασιστικότητα να ζητάμε από τους γείτονές μας να τηρήσουν το διεθνές δίκαιο".

Μακρόν σε Τσίπρα: Αν θέλεις, στέλνω φρεγάτες για περιπολίες

Στοχευμένα μέτρα εναντίον της Τουρκίας ζήτησαν Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Αναστασιάδηςστη Σύνοδο Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών, με το Βερολίνο και την Ολλανδία να εμφανίζονται "αμήχανοι".

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός εμφανίστηκε επιφυλακτικός για τη διατύπωση περί στοχευμένων μέτρων, ωστόσο ο Εμανουέλ Μακρόν παρενέβη και απευθυνόμενος στον έλληνα πρωθυπουργό, του είπε: "Εγώ δεν έχω πρόβλημα. Σου στέλνω και φρεγάτες αν θέλεις για περιπολίες".

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Μακρόν πρόσθεσε: "Αλλά πρέπει όλοι να το γνωρίζουν ότι αποφασίζουμε κυρώσεις και πρέπει αφού το αποφασίζουμε να το υλοποιήσουμε", προσέθεσε.

Ο κ. Τσίπρας από πλευράς του εμφανίστηκε σφόδρα ενοχλημένος:

"Αν δεν αποφασίζουμε κυρώσεις όταν παραβιάζεται η κυριαρχία ενός κράτους μέλους μας, δηλαδή η Ευρωπαϊκή κυριαρχία, πότε θα αποφασίζουμε; Μόνο για την Ουκρανία, τη Βενεζουέλα και το Ιράν;".

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα