"Τσάρος" της αντιτρομοκρατικής ο Βρετανός Επίτροπος Τζούλιαν Κινγκ

16:36 2/8/2016 - Πηγή: Antinews

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, όρισε τον βρετανό υποψήφιο στην Επιτροπή, Τζούλιαν Κινγκ, ως τον νέο τσάρο της αντιτρομοκρατικής στην Ευρώπη, σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής. Η απόφαση να ορίσει τον Κινγκ σε αυτή τη θέση έγινε μετά από την σκέψη του Γιούνκερ σχετικά με τι ρόλο να δώσει στη Βρετανία στο εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα. Ο Επίτροπος για την ασφάλεια της Ένωσης θα στηρίξει την εφαρμογή της ευρωπαϊκής ατζέντας για την ασφάλεια, που υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Απρίλιο του 2015, σύμφωνα με σχετική επιστολή για τα καθήκοντά του που εστάλη στον Κινγκ. Ο νέος ρόλος του Κινγκ αντανακλά τις προτεραιότητες του προέδρου της Επιτροπής στην μετα-Brexit Επιτροπή, και καταδεικνύει την χαρακτηριστική αίσθηση του χιούμορ του.

Μετά τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες τον Μάρτιο του 2016, ο Γιούνκερ ζήτησε μια "ένωση ασφάλειας" για την αντιμετώπιση της απειλής της τρομοκρατίας και είπε ότι η Ευρώπη χρειάζεται να συντονίσει καλύτερα την απάντησή της. "Αισθανόμαστε ότι χρειαζόμαστε την χρηματοπιστωτική ένωση, την ενεργειακή ένωση, την οικονομική και νομισματική ένωση, αλλά πιστεύουμε επίσης ότι χρειαζόμαστε μια ένωση ασφάλειας", δήλωσε ο Γιούνκερ στις 23 Μαρτίου.

Ενώ πολλές χώρες της ΕΕ χαιρέτισαν την κίνηση, το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν μια αξιοσημείωτη εξαίρεση. Η θέση στην πολιτική ασφαλείας θα θεωρηθεί από πολλούς σε όλη την ήπειρο ως πολιτικά σημαντική, αλλά με ένα λόγο ύπαρξης που έχει επικριθεί ευρέως στη Βρετανία. Ο Γιούνκερ ενημέρωσε τόσο τον Τζούλιαν Κινγκ όσο και τη βρετανίδα Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι τη Δευτέρα το βράδυ για την απόφασή του, σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ.

Πολλοί στις Βρυξέλλες αναρωτιόντουσαν τι δουλειά θα δώσει ο Γιούνκερ στον Κινγκ, καθώς εκπροσωπεί την πρώτη χώρα που αποχώρησε από την ΕΕ. Τον Ιούλιο, άλλοι Επίτροποι είχαν κληθεί να παραχωρήσουν τμήματα των χαρτοφυλακίων τους στον Κινγκ. Ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είχε, σύμφωνα με πληροφορίες, ζητήσει ένα χαρτοφυλάκιο σχετικά με το περιβάλλον για τον Κινγκ, αλλά αυτό δεν ήταν ποτέ μια πραγματική επιλογή, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι της ΕΕ. Το αίτημα του Κάμερον δεν έγινε δεκτό επειδή το χαρτοφυλάκιο για το περιβάλλον θα περιελάμβανε πολύ σημαντική σύγκρουση συμφερόντων για ένα Ηνωμένο Βασίλειο που θα εγκαταλείψει την ΕΕ, όπως η απόφαση για το πώς θα μοιραστούν τα βάρη των κοινών στόχων για το κλίμα ως το 2030 μεταξύ των χωρών της ΕΕ, ένα ζήτημα το οποίο θα πρέπει να διαπραγματευθεί στα επόμενα χρόνια. Επιπλέον, αν έδινε στον Κινγκ το χαρτοφυλάκιο του περιβάλλοντος θα σήμαινε ότι έπρεπε να το πάρει από έναν σοσιαλιστή επίτροπο, βλάπτοντας την εύθραυστη πολιτική ισορροπία εντός της Επιτροπής, σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ.

Η απόφαση να δώσει στον Κινγκ το χαρτοφυλάκιο της ασφάλειας ελήφθη επίσης για να εξασφαλισθεί ότι ο νέος Επίτροπος θα παραμείνει απασχολημένος. "Υπάρχουν πολλά σημαντικά πράγματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, και ο Βρετανός-μέλος της Επιτροπής θα πρέπει να αναλάβει ενεργό ρόλο σε αυτό" σχολίασε μια πηγή που γνωρίζει το σκεπτικό του Γιούνκερ. Τουτέστιν… ο βρετανός Επίτροπος θα πρέπει να έχει σημαντικές δεσμεύσεις όσον αφορά τη θέση και τα ταξίδια του, αντί να περνά τον χρόνο του σιωπηλός, φιλτράροντας ευαίσθητες πληροφορίες στη βρετανική κυβέρνηση κατά τις διαπραγματεύσεις για το Brexit με την ΕΕ.

Εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης ανέφερε σε δήλωσή του την Τρίτη ότι χαιρετίζει την απόφαση Γιούνκερ. "Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να εκπληρώνει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του ως κράτος-μέλος μέχρι να φύγει από την ΕΕ και η πρωθυπουργός ήταν σαφής ότι θα παραμείνουμε ένας ενεργός παράγοντας, γι 'αυτό είναι σωστό να συνεχίσουμε να έχουμε έναν ρόλο επιτρόπου. Η ασφάλεια είναι ένα θέμα ζωτικής σημασίας για όλα τα κράτη-μέλη και η συνεργασία σε όλη την ΕΕ μπορεί να βοηθήσει να προστατευθούμε όλοι καλύτερα από το εύρος των απειλών που αντιμετωπίζουμε".

politico.eu

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα