Τροπολογία για κατάργηση του νόμου Παρασκευόπουλου κατέθεσε η ΝΔ - απερρίφθη από την κυβέρνηση

Τροπολογία για την κατάργηση του νόμου Παρασκευόπουλου και την ίδρυση φυλακών "τύπου Γ" κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία.

Αμέριστη στήριξη στο νόμο Παρασκευόπουλου εξακολουθεί να παρέχει η κυβέρνηση, παρ’ ό,τι ακόμα και ο ίδιος ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος δήλωσε πρόσφατα πως πρέπει να καταργηθεί γιατί πλέον έχει επιτευχθεί η αποσυμφόρηση των φυλακών.

"Ωφείλω να πω, ότι εν μέρει αδικούμε τον καθηγητή Παρασκευόπουλο, ο οποίος

τουλάχιστον είχε το θάρρος να πει ότι ο νόμος του για τις αποφυλακίσεις -όχι ο άλλος νόμος επί τη βάση του οποίου δόθηκε η άδεια- πρέπει να σταματήσει να ισχύει. Ο νόμος αυτός δεν είναι πλέον νόμος Παρασκευόπουλου, είναι νόμος Κοντονή, διότι παρετάθη πάλι η ισχύς του με το άρθρο 43 του ν. 4489/2017 μέχρι τον Αύγουστο του 2018" τόνισε ο κ. Δένδιας.

Ο ίδιος χαρακτήρισε "ντροπιαστικό" το νόμο και είπε ότι η κυβέρνηση οφείλει τουλάχιστον να ζητήσει συγγνώμη από τα θύματα. Αναφέρθηκε στην πρόσφατη συζήτηση για το θέμα στην "Ωρα του Πρωθυπουργού" με ερώτηση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη λέγοντας πως "ο Πρωθυπουργός της χώρας διάβασε στον κ. Μητσοτάκη προχθές στατιστικά στοιχεία, τα οποία είναι απολύτως ψευδή. Ισχύει ακριβώς το ανάποδο. Αντί για μείωση 65% ήταν αύξηση 70%. Όλα τα διάβασε ανάποδα". "Είναι προφανές ότι δεν θα δεχτούμε την τροπολογία σας" απάντησε ο υπουργός Οικονομικών Ε. Τσακαλώτος προς τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Νίκο Δένδια ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει δεκτή την τροπολογία με την οποία μεταξύ άλλων επιστρέφουν οι φυλακές υψίστης ασφαλείας.

Όπως είπε ο ΥΠΟΙΚ "είναι προφανές ότι δεν θα δεχθούμε την τροπολογία. Έχουμε συζητήσει πολλές φορές αυτά τα πράγματα. Είμαστε, τουλάχιστον σε αυτό το θέμα, οπαδοί του Ντοστογιέφσκι, ότι "ο πολιτισμός μίας χώρας εξαρτάται από το πώς αντιμετωπίζει τους φυλακισμένους" και αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά. Κοιτάξτε τις δημοσκοπήσεις. Κοιτάξτε πώς αντέχει και πώς δεν πέφτει η Χρυσή Αυγή. Η προσπάθεια η δική σας και του κ. Μητσοτάκη να έχει μία ακροδεξιά ατζέντα στα θέματα των φυλακισμένων και των μεταναστών δεν θα σας βγει και κάνετε μεγάλη ζημιά, όχι μόνο στο δικό σας κόμμα, αλλά και στην ελληνική κοινωνία".

Τι αναφέρει η τροπολογία

Η αξιωματική αντιπολίτευση τονίζει πως η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων, αντί να αναγνωρίσει το λάθος της να αποσυμφορήσει τα σωφρονιστικά καταστήματα με χιλιάδες αποφυλακίσεις ακόμη και εγκληματιών για κακουργήματα, σήμερα αποκαλύπτεται ότι προωθεί κάτι εξίσου επικίνδυνο για την δημόσια ασφάλεια. Παράλληλα, η οδός Πειραιώς εγκαλεί την κυβέρνηση πως καθιστά ελαστικότερη την χορήγηση ολιγοήμερων αδειών στους κρατουμένους, με συνέπεια ακόμη και οι τρομοκράτες να βγαίνουν κάθε τόσο από τις φυλακές και να καταστρώνουν ελεύθερα τα επόμενα σχέδιά τους.

"Καλούμε την κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει επιτέλους ότι η γενικευμένη ανομία στην χώρα, συνδέεται ευθέως με τις άφρονες επιλογές της. Η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε σήμερα στη Βουλή τροπολογία η οποία επαναφέρει την ανάγκη ίδρυσης φυλακών υψίστης ασφαλείας τύπου Γ’, απαγορεύοντας - μεταξύ άλλων - την χορήγηση αδειών σε τρομοκράτες και ζητεί την άμεση κατάργηση του νόμου Παρασκευόπουλου. Αν δεν κατανοεί η κυβέρνηση το αυτονόητο αίτημα της Νέας Δημοκρατίας, ας ρωτήσει τον ίδιο τον πρώην υπουργό της, που αναγνώρισε δημοσίως πόσο καταστροφικός απεδείχθη ο νόμος του", αναφέρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει την τροπολογία, η γαλάζια παράταξη επισημαίνει πως από τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα των εν λόγω ρυθμίσεων έχει αποδεδειγμένα δημιουργηθεί εξαιρετικά σημαντικός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια και διασάλευση της έννομης τάξης με κατάλυση του κοινού περί δικαίου αισθήματος.

"Εκ Δια των διατάξεων του άρθρου 12 του ν. 4322/2015 (Α΄ 42), οι οποίες εν πολλοίς επαναλήφθηκαν στο άρθρο 43 του ν.4489/2017 (Α΄ 140) αποφυλακίσθηκαν πλέον των 12.500 κρατουμένων, εκ των οποίων άνω των 2.000 εξέτιαν ποινή κάθειρξης για την τέλεση ειδεχθών κακουργημάτων. Ειδικότερα δε, απεδείχθη αφενός ότι πολλοί εκ των αποφυλακισθέντων κατά τον τρόπο αυτόν έχουν προβεί σε σημαντικά νέα εγκλήματα κακουργηματικού χαρακτήρα και αφετέρου ότι ουσιαστικά διογκώθηκε η απασχόληση των αστυνομικών οργάνων με την καταστολή της προκληθείσας νέας εγκληματικότητας. Συνέπεια δε των ανωτέρω και σε συνδυασμό με την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ’, δια της πρόωρης αποφυλακίσεως των ατόμων αυτών, είναι να πλήττεται σε κοινωνικό και ατομικό επίπεδο το αίσθημα δικαιοσύνης, η προστασία του ατόμου και των εννόμων αγαθών, καθώς και τελικώς να καθίσταται ανεπιτυχής ο σωφρονισμός των εν λόγω εγκληματιών", σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση.

"Περαιτέρω, έπειτα από τη δημόσια παραδοχή του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ, που είχε το πρώτον εισηγηθεί τις σχετικές διατάξεις αποσυμφόρησης των φυλακών, για την ανάγκη κατάργησής τους, προτείνεται η τροποποίηση των άρθρων 12 του ν. 4233/2015 και 43 του ν. 4489/2017, καθώς και η επαναφορά των διατάξεων σχετικά με τα καταστήματα κράτησης Γ’ τύπου, δυνάμει επιτακτικών λόγων δημόσιας ασφάλειας", επισημαίνεται.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα