Τριάντα οκτώ νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα - Στα 228 το σύνολο

Τριάντα οκτώ νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε σήμερα ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.

Όπως ανέφερε τα συνολικά επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 228.

Συνέστησε ψυχραιμία και όχι πανικό και να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

Ο κ.Τσιόδρας εξέφρασε τον προβληματισμό του για τα 22 «ορφανά» κρούσματα, από τα οποία τα περισσότερα εντοπίζονται στην Αττική.«Σίγουρα τα μέτρα δεν αποδίδουν αμέσως. Σε 2-3 εβδομάδες θα δει κάποιος αν αποδίδουν τα μέτρα για έναν ιό που

εξαπλώνεται ταχύτατα. Εμένα δεν με ανησυχούν οι θάνατοι, αλλά τα «ορφανά» κρούσματα (όσα δεν ξέρουμε πηγή μετάδοσης) που το καθένα έχει δώσει το δικό του κύκλο μετάδοσης κι αυτός ο κύκλος μετάδοσης είναι εκθετικός» τόνισε χαρακτηριστικά ο κος Τσιόδρας και προειδοποίησε με έμφαση ότι « αν δεν έχουμε και την ατομική ευθύνη μαζί με τα μέτρα, τα μέτρα δεν θα δουλέψουν».

Όσον αφορά την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα κι αν βρισκόμαστε ήδη σε τροχιά Ιταλίας, ο εκπρόσωπος του υπ.Υγείας ήταν προσεκτικός στα λόγια του. « Δεν μπορώ να μιλήσω για τροχιά τύπου Ιταλίας, θα μου επιτρέψετε να περιμένω μια εβδομάδα για να το πω αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κος Τσιόδρας συνέστησε να περιμένουμε όλοι για να δούμε πως εξελίσσεται η πανδημία στη χώρα μας και μετά να προσπαθήσουμε να βγάλουμε συμπεράσματα για το ποιοι πλήττονται περισσότερο από αυτή.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «αναμένουμε αυτός ιός να πλήξει κυρίως ανθρώπους άνω των 65 με 70 ετών. Προκαλεί σοβαρές πνευμονίες οι οποίες μια στις 1000 περιπτώσεις μπορεί να αφορούν και νέα άτομα. Υπάρχουν λοιπόν και νεωτέρα άτομα που έχουν κάνει αυτήν την πνευμονία και ήδη νοσηλεύονται στη χώρα μας»

Από τα 228 κρούσματα συνολικά σήμερα στη χώρα μας 3 αφορούν ανθρώπους που κατέληξαν, ενώ συνεχίζουν να νοσηλεύονται 57 ασθενείς, από τους οποίους οι 5 είναι διασωληνωμένοι και 8 έχουν πάρει εξιτήριο. Το 51% όσων νοσούν είναι άνω των 65 ετών και οι περισσότεροι εντοπίζονται στην Αττική. Συνολικά έχουν ληφθεί 3.400 δείγματα για έλεγχο.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας επανέλαβε και πάλι ότι δεν συστήνεται έλεγχος σε ασυμπτωματικούς πολίτες και όσους έχουν ήπια συμπτώματα, ενώ χρησιμοποίησε μια φράση ενός Βρετανού συναδέλφου του για να μας πει πως πρέπει να συμπεριφερθούμε στο νέο ιό. «Δεν πρέπει να σκέφτομαι ότι δεν έχω τον ιό και προφυλάσσομαι, αλλά ότι τον έχω και δεν θέλω να τον μεταδώσω στους άλλους»

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο λοιμωξιολόγος σε όσα συνέβησαν σήμερα σε αρκετά σούπερ μάρκετ όπου παρατηρήθηκε συνωστισμός.

«Όλα αυτά ευνοούν τη μετάδοση. Έχουμε πει να είναι μέχρι 5 άτομα στην ουρά. Να τηρούνται αποστάσεις ασφάλειας πάνω από 1 μέτρο, καλύτερα 2.» Τα σούπερ μάρκετ δεν θα κλείσουν όποτε ο κόσμος δεν πρέπει να ανησυχεί ότι δεν θα βρίσκει τρόφιμα ανέφερε και πρόσθεσε: «Το θέμα το ζητήσαμε και σήμερα στην επιτροπή και θα το ξαναδούμε. Ίσως θα βοηθούσε το διευρυμένο ωράριο. Θα δούμε»

Ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας έκανε για μια ακόμη φορά λόγο για την ατομική ευθύνη και είπε ότι ο αυτοπεριορισμος παραμένει το πιο σημαντικό μέτρο για την αποφυγή εξάπλωσης του ιού.

Συνέστησε προσοχή στους καπνιστές, καθώς είπε ότι κινδυνεύουν περισσότερο από άλλους να προσβληθούν από τον κορονοϊό, αλλά όχι απαραίτητα να νοσήσουν βαρύτερα, ενώ δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να δείχνουν ότι οι παχύσαρκοι είναι πιο εύκολο να προσβληθούν από τον ιό.

ΕΟΔΥ: Ορισμός κρούσματος- κριτήρια για εργαστηριακό έλεγχο SARS-CoV-2

Κάθε ασθενής με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού (αιφνίδια έναρξη νόσου, με τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: βήχας, πυρετός, δύσπνοια, κατά την προσέλευσή του σε οποιαδήποτε δομή παροχής υπηρεσιών υγείας πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ενδεχόμενο κρούσμα COVID-19, δηλαδή με τη λήψη των αναγκαίων μέτρων απομόνωσης από άλλους ασθενείς και επισκέπτες (π.χ. χωριστός χώρος αναμονής), καθώς και με τη λήψη του ενδεδειγμένου ατομικού εξοπλισμού προστασίας από το προσωπικό υπηρεσιών υγείας. Τα παραπάνω αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), σε σημερινή του ανακοίνωση για τον ορισμό κρούσματος. Τα κριτήρια για εργαστηριακό έλεγχο έχουν συνταχθεί με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα και τονίζεται ότι, καθώς η επιδημία εξελίσσεται, ενδέχεται να τροποποιηθούν. Προσθέτει πως ασθενείς με ήπια συμπτώματα πρέπει να μην επισκέπτονται νοσοκομεία ή άλλες μονάδες υγείας και να παραμένουν στο σπίτι.

Ύποπτο κρούσμα (κριτήρια για εργαστηριακό έλεγχο):

Ασθενείς με σοβαρή οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού που χρειάζονται νοσηλεία ή που νοσηλεύονται

Νοσηλευόμενοι ή φιλοξενούμενοι σε μονάδες ηλικιωμένων ή χρονίως πασχόντων με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού

Προσωπικό Υπηρεσιών Υγείας με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού

Ηλικιωμένοι ή άτομα με υποκείμενα χρόνια νοσήματα (π.χ. νοσήματα του αναπνευστικού, καρδιαγγεικά νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη, σοβαρή ανοσοκαταστολή) που εκδηλώνουν οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού.

Τρεις οι νεκροί στην Ελλάδα από τον κορονοϊό

Την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο Ζακύνθου, άφησε ο 67χρονος που είχε προσβληθεί από τον κορονοϊό. Είναι το τρίτο θανατηφόρο κρούσμα στην Ελλάδα από τον κορονοϊό καθώς, νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι ένας ηλικιωμένος άνδρας, 90 ετών, κατέληξε μετά από σοβαρές επιπλοκές πνευμονίας στο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας.

Ο 67χρονος νοσηλευόταν τις τελευταίες δύο ημέρες στο Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου αλλά χθες το απόγευμα η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε δραματικά. Οι γιατροί του νοσοκομείου διαπίστωσαν λοίμωξη του αναπνευστικου και άμεσως τον διασωλήνωσαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Νοσοκομείο Ζακύνθου, ο άτυχος άντρας είχε βεβαρημένο ιστορικό υγείας. Ο 67χρονος πριν λίγες ημέρες είχε συνοδεύσει συγγενικό του πρόσωπο, που νοσηλευόταν στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου. Αμέσως μετά ο άτυχος άντρας άρχισε να εμφανίζει συμπτώματα του ιού.

Επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας για τους 2 νέους θανάτους από κορονοϊό

Στην επίσημη ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας αναφέρει για τους δύο νέους θανάτους από το κορονοϊό SARS-CoV-2 ότι πρόκειται για: 90χρονο Έλληνα πολίτη, με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, ο οποίος εισήχθη με πνευμονία στο ΓΝ Πτολεμαΐδας στις 11 Μαρτίου 2020 και κατέληξε σήμερα το πρωί, και για 67χρονο Έλληνα πολίτης, με υποκείμενα νοσήματα, που εισήχθη στο ΓΝ Ζακύνθου στις 12 Μαρτίου 2020, διασωληνώθηκε την ίδια μέρα και κατέληξε σήμερα το πρωί.

Νοσηλεύονται στο θάλαμο αρνητικής πίεσης, ο γιος και η νύφη του 90χρονου που κατέληξε στο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας

Ο 90χρονος από την Δαμασκηνιά Βοΐου που νοσηλευόταν στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, που είναι το νοσοκομείο αναφοράς για τα κρούσματα του κορονοϊού, κατέληξε χθες αργά την νύκτα. Σε σοβαρή άλλα σταθερή κατάσταση νοσηλεύονται στο θάλαμο αρνητικής πίεσης, ο γιος του και σε λίγο καλύτερη κατάσταση η νύφη του. Να υπενθυμίσουμε ότι ο 90χρονος είχε απευθυνθεί αρχικά στο Κέντρο υγείας Τσοτιλίου και στην συνέχεια απευθύνθηκε στο νοσοκομείο Καστοριάς στο ΤΕΠ. Στην συνέχεια έγινε εισαγωγή του στην Παθολογική κλινική με συμπτώματα πνευμονίας. Μετά την επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ του έγιναν εξετάσεις όπου διαπιστώθηκε ότι είναι θετικός στο κορονοϊό και στην συνέχεια μεταφέρθηκε στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας.

Ένα άλλο περιστατικό, ένας 78χρονος κι αυτός από την Δαμασκηνιά Βοΐου που νοσηλευόταν από τις 8 Μαρτίου στην Παθολογική κλινική του Μαμάτσειου με συμπτώματα πνευμονίας ομολόγησε κάποια στιγμή στους γιατρούς ότι έχουν συναντηθεί με τον 90χρονο. Του έγιναν αμέσως εξετάσεις και διαπιστώθηκε ότι και αυτός είναι θετικός στο κορονοϊό.

Tο θέμα του Ιατρονοσηλευτικού προσωπικού που βρίσκεται σε καραντίνα συζητήθηκε στην σύσκεψη με το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στην Καστοριά

Στην επιτόπια καταγραφή στοιχείων και προβλημάτων που προέκυψαν από την μέχρι τώρα διαχείριση των περιστατικών του κορονοϊού στο νοσοκομείο Καστοριάς, προχώρησε σήμερα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ αποτελούμενο από τρία στελέχη της Υγείας απο το γραφείο της Θεσσαλονίκης.

Στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Νοσοκομείο Καστοριάς εξετάστηκε το θέμα της διαχείρισης του Ιατρονοσηλευτικού προσωπικού που βρίσκεται ήδη σε καραντίνα και που αγγίζει τα 40 άτομα και διατυπώθηκε η πρόταση εφ'οσον κάποιος δεν έχει νοσήσει η δεν έχει παρουσιάσει κάποια συμπτώματα μετά τις 7 ημέρες σε συνεχή καραντίνα αντί για 14 που ισχύει σήμερα να επιστρέφει στην εργασία του.

Από πολλούς ζητήθηκε να υπάρξουν άμεσες προσλήψεις η και μετακινήσεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού από άλλες μονάδες υγείας του νομού ώστε να συνδράμουν στο έργο του νοσοκομείου, ενώ άλλοι ζήτησαν να υπάρξει ξεχωριστή αντιμετώπιση του προβλήματος στην Καστοριά λόγω του ότι παρουσιάζει αυξημένα κρούσματα σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας. Παρέμβαση στην σύσκεψη έκανε από την Αθήνα και η Λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ κ. Έλενα Μαλτέζου.

Ο δήμαρχος Καστοριάς Γιάννης Κορεντσίδης επανέλαβε τα περιεχόμενο της κοινής επιστολής με τον αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς Δημήτρη Σαββόπουλο, που απέστειλαν στις 13 Μαρτίου στον ΕΟΔΥ , με κοινοποίηση την Πολιτική προστασία (ΓΓΠΠ) και το υπουργείο Υγείας, όπου επισημαίνουν την ανάγκη πιο ειδικών μέτρων για την Καστοριά εξ αιτίας της μεγάλης παρουσίας επιχειρηματιών και εργαζομένων της περιοχής στην Έκθεση του Μιλάνου καθώς και εκδρομέων στους Αγίους Τόπους. Ο κ. Κορεντσίδης εξέφρασε την ανησυχία του για την εξέλιξη της πανδημίας στην περιοχή και για έναν επιπλέον λόγο. Γιατί ο πληθυσμός της ΠΕ Καστοριάς έχει μεγάλα ποσοστά γήρανσης.

Ο βουλευτής; Καστοριάς της ΝΔ Ζήσης Τζηκαλάγιας πρότεινε την άμεση μετακίνηση Ιατρονοσηλευτικού προσωπικού από άλλες δομές υγείας προς το νοσοκομείο Καστοριάς για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών, γιατί όπως είπε «η περιοχή βρίσκεται στην κορυφή σε ότι αφορά την εξέλιξη του στην χώρα».

Τα στελέχη του κλιμακίου του ΕΟΔΥ δήλωσαν ότι τις τελικές αποφάσεις θα λάβει η υπηρεσία σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας.

Σύσκεψη στο Μαξίμου για την εξέλιξη της εξάπλωσης του κορονοϊού

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου η ημερήσια σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την εξέλιξη της εξάπλωσης του κορονοϊού και την υλοποίηση των μέτρων αντιμετώπισής του.

Στη διάρκεια της σύσκεψης έγινε εκτίμηση της εφαρμογής από τους πολίτες, των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί και τονίστηκε η ανάγκη για περαιτέρω ενημέρωση τους, ώστε να αποφεύγουν το συνωστισμό και να τηρούν τις αποστάσεις σε χώρους, των οποίων δεν έχει διακοπεί η λειτουργία όπως τα super markets και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, που πρέπει να λειτουργούν με το 50% των επιβατών.

Σταματούν επίσης, όσες πτήσεις λειτουργούν ακόμη, από και προς την Ιταλία. Ζητήθηκε η αυστηροποίηση των ελέγχων για εκείνους που παραβιάζουν το νόμο δείχνοντας αντικοινωνική συμπεριφορά.

Στη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε η αύξηση του προσωπικού της υπηρεσίας 1135, έγινε ενημέρωση για τις ενέργειες που έχουν γίνει σε διμερές κρατικό επίπεδο για την προμήθεια πρόσθετου ιατρικού υλικού και συζητήθηκε ο καλύτερος συντονισμός με τους δήμους για την λειτουργία του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» προκειμένου να παρέχονται πρόσθετες υπηρεσίες στους ηλικιωμένους.

Συζητήθηκε επίσης η πορεία ενίσχυσης του συστήματος Υγείας με γιατρούς και νοσηλευτές. Μέχρι σήμερα έχουν προσληφθεί 248 γιατροί και νοσηλευτές, ενώ βρίσκονται σε διαδικασία πρόσληψης άλλοι 929 οι οποίοι θα βρίσκονται στις θέσεις τους εντός της ερχόμενης εβδομάδας. Σε καθημερινή βάση, ξεκινώντας από αύριο, θα γίνεται στις 18.00 ενημέρωση των πολιτών από τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα και τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

Στη σύσκεψη μετείχαν, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, 'Ακης Σκέρτσος, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή και ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης.

Πρώτη ημέρα εφαρμογής των περαιτέρω μέτρωνγια τον περιορισμό του κορονοϊού

Πρώτη ημέρα σήμερα Σάββατο της εφαρμογής των περαιτέρω μέτρων για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορονοϊού μετά την αύξηση, μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο του αριθμού των κρουσμάτων, από 117 στα 190 .

Η ειδική επιτροπή των λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας αποφάσισε να ληφθούν επιπλέον μέτρα που αφορoύν το κλείσιμο επιχειρήσεων όπου συγκεντρώνονται μεγάλες ομάδες πολιτών.

Η Γενική Γραμματεία Πολιιτικής Προστασίας έδωσε μάλιστα την γενική οδηγία σε όλα τα σημεία εξυπηρέτησης κοινού τα καταστήματα να λάβουν κάθε πρόσφορο μέτρο προφύλαξης ώστε να μην δημιουργούνται ουρές άνω των πέντε (5) ατόμων.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας επεσήμανε χθες,ότι τα μέτρα επεκτείνονται για προληπτικούς λόγους και εξήγησε γιατί η επιτροπή αποφάσισε να προχωρήσει σε επέκταση των ήδη αυστηρών μέτρων. Ο στόχος, όπως είπε, είναι να μην έχουμε μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα. «Δίνουμε τη μάχη με ατομική ευθύνη και συλλογική συνείδηση» είπε χαρακτηριστικά και εξήγησε τους λόγους που έκανε την επιτροπή να αποφασίσει ομόφωνα πιο αυστηρά μέτρα.

Ο ένας είναι ότι εμφανίστηκαν νέα κρούσματα σε νέες περιοχές της χώρας και ο άλλος ότι δυστυχώς δεν τηρούνται τα μέτρα περιορισμού και αυτοπεριορισμού, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Από την πλευρά του ο Σωτήρης Τσιόδρας είπε χθες,ότι από τα 190 κρούσματα, τα 11 είναι «ορφανά», δηλαδή δεν μπορεί να εντοπιστεί η πηγή μετάδοσης του ιού και εξήγησε ότι τα 9 από αυτά είναι στην Αττική. Ήδη 5 ασθενείς βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση και νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία της χώρας. Από την πανδημία η Ελλάδα κατέγραφε χθες ήδη έναν νεκρό, ενώ ακόμη 47 ασθενείς που νόσησαν από κορονοϊό κρίθηκε ότι πρέπει να παραμείνουν στο νοσοκομείο και εξακολουθούν να νοσηλεύονται,.

Όσον αφορά τα περαιτέρω μέτρα που ανακοινώθηκαν έχουν να κάνουν με: κλείσιμο εμπορικών κέντρων, καφέ, μπαρ και καφετέριες, μαγαζιά εστίασης εκτός ντελίβερι και take away , βιβλιοθήκες, μουσεία, αθλητικοί χώροι, κέντρα αισθητικής. Ανοιχτά παραμένουν τα καταστήματα που πωλούν τρόφιμα, τα σούπερ μάρκετ, οι φούρνοι, τα ζαχαροπλαστεία (εφόσον δεν διαθέτουν τραπεζοκαθίσματα) και οι ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας. Ειδικά μέτρα θα ληφθούν και για τους δημοσίους υπαλλήλους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και είναι ανοσοκατεσταλμένοι.

ΓΓΠΠ: Επιπρόσθετα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστσσίας ανακοίνωσε επιπρόσθετα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού σύμφωνα με τα οποία αναστέλλονται οι ακόλουθες επιχειρηματικές δραστηριότητες σε όλη τη χώρα (αναγράφεται ο σχετικός Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας - ΚΑΔ):

Δραστηριότητες κάθε είδους υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης (ΚΑΔ 5610), με εξαίρεση τις δραστηριότητες που αφορούν διανομή προϊόντων (delivery, room service κτλ.) και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take-away) στις οποίες δεν επιτρέπεται η χρήση τραπεζοκαθισμάτων και το σερβίρισμα σε αυτά.

Δραστηριότητες υπηρεσιών τροφοδοσίας για εκδηλώσεις (catering) (ΚΑΔ 5621).

Δραστηριότητες κάθε είδους παροχής ποτών (χορευτικά κέντρα, αναψυκτήρια, καφέ μπαρ, καφενεία, καφετέριες, κέντρα διασκέδασης κτλ.) (ΚΑΔ 5630), με εξαίρεση τις δραστηριότητες που αφορούν διανομή προϊόντων (delivery, room service κτλ.) και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take-away) στις οποίες δεν επιτρέπεται η χρήση τραπεζοκαθισμάτων και το σερβίρισμα σε αυτά.

Δραστηριότητες προβολής κινηματογραφικών ταινιών (ΚΑΔ 5914).

Εκμετάλλευση αιθουσών θεαμάτων και συναφείς δραστηριότητες (ΚΑΔ 9004).

Δραστηριότητες βιβλιοθηκών και αρχειοφυλακείων (ΚΑΔ 9101).

Δραστηριότητες μουσείων (ΚΑΔ 9102).

Λειτουργία ιστορικών χώρων και κτιρίων και παρόμοιων πόλων έλξης επισκεπτών (ΚΑΔ 9103).

Τυχερά παιχνίδια και στοιχήματα (συμπεριλαμβανομένων καζίνο, χαρτοπαιχτικών λεσχών κτλ.) (ΚΑΔ 9200), εξαιρουμένων των δραστηριοτήτων πλανόδιου πωλητή, υπηρεσιών τυχερών παιχνιδιών σε απ ευθείας (on-line) σύνδεση και υπηρεσιών στοιχημάτων σε απ ευθείας (on-line) σύνδεση.

Εκμετάλλευση αθλητικών εγκαταστάσεων (ΚΑΔ 9311).

Δραστηριότητες αθλητικών ομίλων (ΚΑΔ 9312), με εξαίρεση αθλητών και ομάδων που είναι σε στάδιο προετοιμασίας για τους ολυμπιακούς αγώνες.

Εγκαταστάσεις γυμναστικής (ΚΑΔ 9313).

Δραστηριότητες πάρκων αναψυχής και άλλων θεματικών πάρκων (πάρκα ψυχαγωγίας, λούνα παρκ, πανηγύρια, εκθέσεις εμπορικού χαρακτήρα κτλ.) (ΚΑΔ 9321).

Οι ακόλουθες άλλες δραστηριότητες διασκέδασης και ψυχαγωγίας: Υπηρεσίες ντισκοτέκ (χωρίς προσφορά ποτού ή φαγητού) (ΚΑΔ 93.29.19.04), Υπηρεσίες παιδότοπου (ΚΑΔ 93.29.19.05), Υπηρεσίες σφαιριστηρίου και συναφών ψυχαγωγικών παιχνιδιών (ποδοσφαιράκια κλπ) (ΚΑΔ 93.29.19.06), Άλλες υπηρεσίες θεάματος (ΚΑΔ 93.29.2).

Δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής (ΚΑΔ 9602).

Δραστηριότητες σχετικές με τη φυσική ευεξία (ΚΑΔ 9604).

Οι ακόλουθες άλλες δραστηριότητες παροχής προσωπικών υπηρεσιών: Υπηρεσίες δερματοστιξίας (τατουάζ) (ΚΑΔ 96.09.19.09), υπηρεσίες ιερόδουλου (ΚΑΔ 96.09.19.12), υπηρεσίες τρυπήματος δέρματος του σώματος (piercing) (ΚΑΔ 96.09.19.17).

Η δραστηριότητα όλων των καταστημάτων λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» (shops−in−a−shop), βρίσκονται σε εκπτωτικά καταστήματα (outlet), εμπορικά κέντρα και εκπτωτικά χωριά, με εξαίρεση τα υπερκαταστήματα τροφίμων σούπερ μάρκετ.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστσσίας δίνει και μια γενική οδηγία: Σε όλα τα σημεία εξυπηρέτησης κοινού τα καταστήματα να λάβουν κάθε πρόσφορο μέτρο προφύλαξης ώστε να μην δημιουργούνται ουρές άνω των πέντε (5) ατόμων.

Ελληνική Ένωση Τραπεζών: Συνεχίζεται κανονικά η λειτουργία των καταστημάτων

Η Ελληνική ΄Ενωση Τραπεζών ανακοινώνει ότι συνεχίζεται κανονικά η λειτουργία των τραπεζικών καταστημάτων, όπως και το σύνολο των δραστηριοτήτων του τραπεζικού τομέα, και μεταξύ αυτών και η τροφοδοσία των ΑΤΜ.

Στο πλαίσιο ωστόσο των μέτρων πρόληψης η ΕΕΤ ενθαρρύνει το συναλλακτικό κοινό να περιορίσει τη διενέργεια συναλλαγών με φυσικό τρόπο, όπως επίσης και τη χρήση μετρητών και να επιλέξει ένα από τα πολλά σύγχρονα μέσα της τεχνολογίας, ιδίως δε τις ανέπαφες συναλλαγές με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες. Για όσους επιλέξουν, παρά την παραπάνω σύσταση, την εξυπηρέτηση με φυσικό τρόπο στο υποκατάστημα εντός του ισχύοντος ωραρίου, η ΕΕΤ σημειώνει ότι θα υπάρξει προσαρμογή στις κρατούσες συνθήκες, ιδίως στη ροή εξυπηρέτησης, ώστε να διαφυλαχθεί η υγεία και ασφάλεια του συναλλακτικού κοινού και των εργαζομένων.

Μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό λαμβάνει το υπ. Μεταφορών. Έκκληση Κ. Καραμανλή να αποφεύγουν οι πολίτες τις άσκοπες μετακινήσεις

Σε εγρήγορση και σε συνεχή επαφή με τις διοικήσεις των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, τα αεροδρόμια της χώρας, την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και τις αεροπορικές εταιρείες βρίσκεται το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας από την εξάπλωση του κορονοϊού για την ασφάλεια των επιβατών και των εργαζομένων.

Μάλιστα, όπως αποφασίστηκε στη σημερινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη από απόψε, Σάββατο 14 Μαρτίου 2020, στις οκτώ το βράδυ κλείνει οριστικά η αεροπορική σύνδεση με Ιταλία, καθώς σταματούν όλες οι πτήσεις από και προς τη γειτονική χώρα. Υπενθυμίζεται ότι ήδη με απόφαση της ΥΠΑ είχαν αποκλειστεί οι πτήσεις από και προς Μιλάνο από όλα τα αεροδρόμια της χώρας μας.

Σε ο,τι αφορά τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς εξακολουθούν να λειτουργούν, καθώς, άλλωστε, επιτελούν κρίσιμο κοινωνικό έργο. Να σημειώσουμε πως αυτή την εβδομάδα, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Μεταφορών, η κίνηση των επιβατών σημείωσε πτώση κατά 50% και μετά τα τελευταία περιοριστικά μέτρα η πρόβλεψη είναι πως θα πέσει ακόμη περισσότερο. Ως εκ τούτου η πληρότητα των οχημάτων (συρμών, λεωφορείων, τρόλεϋ) μειώνεται συμβάλλοντας έτσι στην αποφυγή του συνωστισμού.

Στο μεταξύ για να αποφεύγεται ο συνωστισμός των επιβατών έχει ανασταλεί η εφαρμογή του μέτρου της εισόδου από την μπροστινή πόρτα σε λεωφορεία και τρόλεϊ. Παρόλα αυτά, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών συνιστά στο επιβατικό κοινό να μη χρησιμοποιεί τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς εάν έχει έστω και ήπια συμπτώματα, να αποφεύγει τις άσκοπες μετακινήσεις, καθώς και να περιμένει τον επόμενο συρμό ή λεωφορείο εάν διαπιστώσει ότι είναι πλήρες.

Μάλιστα, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής έχει απευθύνει έκκληση μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των ειδικών και να αποφεύγουν τη χρήση Μέσων Μαζικής Μεταφοράς με την εμφάνιση οποιουδήποτε συμπτώματος.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, όπως επισημαίνει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, λαμβάνει μέτρα ώστε να παραμείνουν ανοιχτά και να λειτουργούν με ασφάλεια τα αεροδρόμια της χώρας. Οι κρίσιμες υπηρεσίες, δηλαδή ο Πύργος Ελέγχου και ο έλεγχος εναέριας κυκλοφορίας, θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά για λόγους ασφαλείας, ενώ οι μη κρίσιμες υπηρεσίες θα λειτουργήσουν από Τρίτη με το 50% του προσωπικού, στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης διάδοσης του ιού. Επίσης, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας θα ζητήσει τις επόμενες ημέρες οι εργαζόμενοι στα αεροδρόμια που έρχονται σε επαφή με το κοινό (για παράδειγμα οι εργαζόμενοι στο check in, τον έλεγχο και την παραλαβή των αποσκευών, οι security και οι εργαζόμενοι που πραγματοποιούν έλεγχο) να εξοπλιστούν με τα κατάλληλα μέτρα προστασίας σύμφωνα με τις συστάσεις του ΕΟΔΥ(γάντια, μάσκες).

Με ΠΝΠ ορίζεται ειδική διαδικασία, προκειμένου ο εργαστηριακός έλεγχος για τυχόν κρούσματα στο προσωπικό των αερολιμένων της χώρας και το προσωπικό της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας να ολοκληρώνεται το αργότερο σε 48 ώρες . Το μέτρο αυτό απαιτείται ώστε να μη χρειάζεται να μπει σε καραντίνα για 14 ολόκληρες ημέρες το προσωπικό, ιδίως σε κρίσιμες υπηρεσίες όπως ο Πύργος ελέγχου. Οι έλεγχοι ανίχνευσης κρουσμάτων θα γίνονται με σύναψη σύμβασης με ειδικά αδειοδοτημένα ιδιωτικά εργαστηριακά κέντρα ή/και σε ειδικούς χώρους εντός των αεροδρομίων.

Σε ότι αφορά το φαινόμενο που παρατηρήθηκε στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, με τα λεωφορεία που μεταφέρουν τους επιβάτες από και προς τα αεροσκάφη να εμφανίζουν μεγάλες πληρότητες, καθώς η υπηρεσία αυτή λειτουργούσε με προσωπικό ασφαλείας λόγω κορονοϊού, δόθηκε εντολή στις εταιρείες που έχουν αναλάβει τη συγκεκριμένη υπηρεσία να αυξήσουν τον αριθμό λεωφορείων για να μην υπάρχει συγχρωτισμός.

Τέλος, από το υπουργείο Μεταφορών , σημειώνεται πως στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς έχουν εντατικοποιηθεί τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού διενεργώντας πρόσθετες απολυμάνεις από εξειδικευμένα συνεργεία με τη χρήση ειδικών σκευασμάτων για την προστασία επιβατικού κοινού και εργαζομένων σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Αντισηπτικά έχουν τοποθετηθεί σε σταθμούς, εκδοτήρια, γραφεία και όλους τους χώρους στους οποίους βρίσκονται οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες, ενώ έχουν δοθεί επίσης σε όλους τους οδηγούς. Επιπλέον, η ΟΣΥ έχει παραγγείλει περισσότερα από 40.000 γάντια για τους οδηγούς των λεωφορείων.

Συρμοί και οχήματα απολυμαίνονται καθημερινά, με έμφαση στα σημεία που οι επιβάτες ακουμπούν συστηματικά, δηλαδή τις μπάρες και τις χειρολαβές.

Επιπλέον, σε όλες τις οθόνες των αστικών συγκοινωνιών (σε σταθμούς μετρό, στάσεις τηλεματικής, συρμούς μετρό, κτλ) επαναλαμβάνονται συνεχώς ενημερωτικά μηνύματα που υπενθυμίζουν τις οδηγίες προστασίας και προσωπικής υγιεινής, που πρέπει όλοι να τηρούν ως μέτρο προστασίας κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Τέλος, ο ΟΑΣΑ συστήνει επίσης στους επιβάτες να ελαχιστοποιήσουν τις συναλλαγές με χαρτονομίσματα και κέρματα και να προτιμήσουν τη χρήση καρτών -πιστωτικών ή χρεωστικών- στα εκδοτήρια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
νέα, ελλαδα, οκτω, τριαντα, μεσα μαζικης μεταφορας, υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας, υφυπουργός υγείας, room service, ολυμπιακοί αγώνες, κος, ΕΟΔΥ, καστορια, θεσσαλονικη, αθηνα, γγππ, νεα δημοκρατια, super, ακης, φούρνοι, delivery, room, catering, προσφορες, outlet, τραπεζες, ατμ, εετ, υπα, λεωφορεια, εμφάνιση, security, βενιζελος, συγκοινωνιες, οσυ, μετρο, ΟΑΣΑ, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, κικιλιας, σταση εργασιας, ωραριο καταστηματων, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, θεμα εκθεσης 2012, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, κρουσματα σημερα, κωστας καραμανλης, ελενη, οσυ, δημητριαδης, το θεμα, βηχας, γγππ, δυσπνοια, εργασια, ημερησια, θεμα, ιος, ιταλια, καθημερινη, μιλανο, οθονες, παιχνιδια, πλαισιο, πνευμονια, πτησεις, σημερινη, υγεια, φυσικη, αγωνες, αεροδρομιο, αυξηση, απε, αττικη, ατμ, εβδομαδες, βραδυ, βρισκεται, γαντια, γινει, γινεται, γινονται, γιατροι, γραφεια, γρηγορης, δυστυχως, δοθει, δομη, δωσει, δοθηκε, εγινε, εγρηγορση, ελενα, εετ, ευκολο, ειπε, υπαρχει, εκθεση, εκθεσεις, εκμεταλλευση, εκτιμηση, ελξης, εβδομαδα, ενημερωση, εμφάνιση, εξετασεις, εξελιξη, εξιτηριο, εξυπηρετηση, επικοινωνια, ερχονται, ετων, ευεξια, ευθυνη, ζαχαροπλαστεια, ζησης, ιδια, υπηρεσια, υπηρεσιες, ισχυει, υφυπουργος, ιστορικο, κινηση, κυκλος, κος, κρατικο, λειτουργια, λεωφορειο, ληψη, λογια, λουνα παρκ, λοιμωξη, λογο, μαξιμου, μηνυματα, νικο, νυφη, νοσοκομεια, οχηματων, οχηματα, πηγη, πνοη, ροη, προσληψεις, πορτα, πρωι, πυρετος, σαββατο, συνεχεια, σουπερ μαρκετ, σπιτι, σουπερ, τυχερα παιχνιδια, υπουργειο υγειας, τρια, τριτη, υλοποιηση, συμπτωματα, υπα, υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας, υπουργειο μεταφορων, υφυπουργός υγείας, φυσικο, φούρνοι, φορα, ψυχραιμια, ωρες, ασφαλεια, ατυχος, super, security, εφαρμογη, εμφαση, ενωση, χωρα, υπουργειο, κωδικος, κωστας, νεκροι, νοσοκομειο, room, οξεια, ομαδες, ουρα, πακετο, πηγες, πληροφοριες, room service, σωτηρης, θελω να, θεσεις, υγειας
Τυχαία Θέματα