Τρία σενάρια για τα ευρω-ομόλογα

Δεύτερες σκέψεις για τη σωτηρία της ευρωζώνης κάνουν οι ηγέτες της Ευρώπης καθώς βλέπουν ότι οι χώρες, η μία μετά την άλλη, βουλιάζουν στην κρίση χρέους. Το ντόμινο είναι πλέον φανερό και είναι θέμα χρόνου να φτάσει στη Γαλλία και τη Γερμανία.

Αλλά κι αυτό να μη συμβεί, είναι αδύνατο να αντέξει η Ευρώπη την κατάρρευση της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Τις τελευταίες ημέρες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αγοράζει συνεχώς τοξικά ομόλογα της Ιταλίας

σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει τις κερδοσκοπικές πιέσεις. Ομως, όλοι πλέον ομολογούν ότι η ΕΚΤ μένει από χρήματα, ότι τα διαθέσιμά της πλέον εξαντλούνται, κι αν συμβεί αυτό τότε θα έρθει η κατάρρευση. Αλλωστε, PSI και κουρέματα δεν υπάρχουν για χώρες όπως η Ιταλία ή αργότερα η Γαλλία.

Έτσι, ήδη έχουν αρχίσει και εμφανίζονται ξανά τα σενάρια για τύπωμα χρήματος στα πρότυπα των ΗΠΑ αφού πλέον γίνεται τίποτε άλλο. Εχουν αρχίσει και εμφανίζονται σενάρια για έκδοση ευρω-ομολόγων, μια πρόταση που θα παρουσιαστεί μάλιστα την Τετάρτη επίσημα από την Κομισιόν.

Όπως μεταδίδουν τα πρακτορεία, υπάρχει επίσημο έγγραφο των Βρυξελλών που αναφέρει ότι η κυκλοφορία “ευρω-ομολόγων” μπορεί να οδηγήσει “γρήγορα στην ελάφρυνση της τρέχουσας κρίσης χρέους” στην ευρωζώνη, επίσης μπορεί να “ενισχύσει την αντίσταση” της ευρωζώνης απέναντι σε μελλοντικές κρίσεις.

Στο σχέδιο της Κομισιόν, υπάρχουν τρία σενάρια για τα ευρω-ομόλογα:

Η αποφασιστικότερη: Τα ευρω-ομόλογα υποκαθιστούν τα σημερινά ομόλογα που κυκλοφορούν στα κράτη της ευρωζώνης, διαθέτουν όμως τις κοινές εγγυήσεις για όλη την ευρωζώνη.Τα ευρω-ομόλογα διαθέτουν αυτές τις κοινές εγγυήσεις για όλη την ευρωζώνη, όμως καλύπτουν μέρος των αναγκών χρηματοδότησής των μελών της ευρωζώνης, αφού κάποια από αυτά εξακολουθούν να εκδίδουν τα δικά τους κρατικά ομόλογα. Στην περίπτωση αυτή χώρες όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ιταλία και κάθε υπερχρεωμένη οικονομία μπορεί να οδηγηθεί σε στάση πληρωμών. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις, χρήζει τροποποίησης το άρθρο 125 της συνθήκης της Λισαβόνας, κατά το οποίο “αποκλειστικά τα κράτη μέλη διασφαλίζουν τις χρηματο-πιστωτικές δεσμεύσεις τους”.Κυκλοφορούν ευρω-ομόλογα, με παράλληλη κυκλοφορία κρατικών ομολόγων από κάποια μέλη της ευρωζώνης. Στα ευρω-ομόλογα αυτής της τρίτης επιλογής, κάθε κράτος συνεισφέρει με τις εγγυήσεις του, στο ποσοστό όμως με το οποίο μετέχει στο κεφάλαιο του κάθε ευρω-ομολόγου” αυτής της επιλογής. Ετσι, τα μέλη της ευρωζώνης με πολύ υψηλά επιτόκια στα κρατικά ομόλογά τους επωφελούνται σαφώς λιγότερο στην υλοποίηση της επιλογής αυτής, οι όροι είναι ευνοϊκότεροι για τα μέλη της ευρωζώνης με την καλύτερη βαθμολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας από τους οίκους αξιολόγησης. Δώρο άδωρο δηλαδή για τη χώρα μας.

Σε κάθε περίπτωση, τις επόμενες ημέρες, οι πιέσεις των αγορών και οι επιθυμίες των Ευρωπαίων ηγετών θα καθορίσουν τις τελικές αποφάσεις. Δεν αποκλείεται, πάντως, οποιαδήποτε απόφαση να ληφθεί στις αρχές του Δεκέμβρη, και συγκεκριμένα στις 9 του μήνα στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών. Ι

Keywords
Τυχαία Θέματα