Τρέχουν και δεν φτάνουν με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

Πολύ χοντρό παρασκήνιο παίζεται τις τελευταίες ώρες με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την αποτυχημένη προσπάθεια να την πάρει κάποια από τις συστημικές τράπεζες.

Ήδη εκτός του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου

βρίσκεται πλέον ο Κλέων Παπαδόπουλος, μέχρι πρότινος πρόεδρος. Την απόφαση για την αντικατάστασή του έλαβε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), μετά την αποτυχημένη προσπάθεια πώλησης του οργανισμού. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Χάρης Σιγανός θα είναι επικεφαλής του νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου που θα προκύψει μετά τη διάσπαση του υφιστάμενου σχήματος σε «καλή» και «κακή» τράπεζα. Ο μέχρι σήμερα νούμερο 2 της τράπεζας θα αναλάβει να προετοιμάσει την πώληση του υγιούς τμήματός της, η οποία βάση του μνημονίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο 12μηνο.

Ουσιαστικά επιλέγεται το μοντέλο της Proton Bank μετά το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις με τις συστημικές τράπεζες. Δηλαδή η «κακή» τράπεζα παίρνει πάνω της και όλες τις υποχρεώσεις, πωλούνται περιουσιακά στοιχεία για να καλυφθούν τα ανοίγματα ενώ η «καλή» τράπεζα παίρνει δάνεια και καταθέσεις, προχωρά αυτόνομα και σε μια καλύτερη χρονική περίοδο βρίσκεται «λευκός ιππότης» για να την αγοράσει.

Ωστόσο μέχρι την τελευταία στιγμή υπήρχαν πιέσεις στην Alpha Bank να πάρει το ΤΤ και να κλείσει έτσι η εκκρεμότητα απέναντι στην τρόικα η οποία είχε βάλει χρονοδιάγραμμα μέχρι τα τέλη του μήνα για την απορρόφηση του ΤΤ.

Το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις και η επιλογή του plan B ουσιαστικά έφεραν τα πάνω – κάτω. Η τρόικα μεν συμφώνησε με το σενάριο αυτό, ωστόσο, ζήτησε business plan για την «καλή» τράπεζα. Κάτι που, όμως, η Τράπεζα της Ελλάδος δεν είχε επειδή θεωρούσε ότι θα πωλούνταν στην Alpha Bank. Τώρα τρέχουν και δε φτάνουν προκειμένου να φτιάξουν business plan το οποίο θα εγκριθεί από την τρόικα και θα προχωρήσει η διαδικασία καθώς σε άλλη περίπτωση θα σταματήσει η χρηματοδότηση του ΤΤ και θα καταρρεύσει.

Keywords
Τυχαία Θέματα