Τραμπ για Βόρεια Κορέα: Η συζήτηση δεν είναι απάντηση

Ο αμερικανός Πρόεδρος Τραμπ, την Τετάρτη, αμφισβήτησε το γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να διατηρήσουν ανοιχτή τη δυνατότητα συνομιλιών με τη Βόρεια Κορέα, λίγες ώρες μετά τη διενέργεια μίας νέας δοκιμής αμυντικών πυραύλων των Αμερικανών στα ανοικτά των ακτών της Χαβάης. Η δοκιμή ακολούθησε την εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου της Βόρειας Κορέας πάνω από τη βόρεια Ιαπωνία νωρίς την Τρίτη και την προειδοποίηση ότι ήταν το πρώτο βήμα για μια "επιχείρηση στον Ειρηνικό".

Αργότερα χθες, το Πολεμικό Ναυτικό και ο Οργανισμός Άμυνας Πυραύλων συνεργάστηκαν για να διεκπεραιώσουν αυτό που χαρακτήρισαν μια "σύνθετη δοκιμή πυραυλικής άμυνας", παρεμποδίζοντας ένα ψεύτικο βαλλιστικό βλήμα μεσαίου βεληνεκούς χρησιμοποιώντας κατευθυνόμενους πυραύλους που ξεκίνησαν από τον καταστροφέα USS John Paul Jones.

Ο στρατός χρησιμοποίησε όπλα "Standard Missile-6" για να αποτρέψει από τον στόχο του τον βαλλιστικό πύραυλο, εντοπίζοντας πρώτα στο ραντάρ στο πλοίο. Ο γενικός εισαγγελέας Sam Greaves, διευθυντής του Οργανισμού Αντιπυραυλικής Άμυνας, δήλωσε στη συνέχεια ότι συνεργάζεται με το Ναυτικό για να αναπτύξει αυτή τη σημαντική νέα ικανότητα και θεώρησε τη δοκιμή ένα βασικό ορόσημο για την οικοδόμηση του αμυντικού πυραύλου Aegis του Ναυτικού.

Ο Τραμπ κατηγόρησε τη Βόρεια Κορέα ότι έλαβε "χρήματα εκβιασμού" από τις Ηνωμένες Πολιτείες τα τελευταία 25 χρόνια, σε ένα tweet αρκετές ώρες αργότερα, προσθέτοντας ότι "η συζήτηση δεν είναι η απάντηση!" Ο πρόεδρος δημοσίευσε το μήνυμα ενώ ο Υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις, προετοιμαζόταν την Τετάρτη το πρωί να συναντήσει τον υπουργό Άμυνας της Νότιας Κορέας, Σονγκ Γιουνγκ-μο. Ο Μάτις, ο οποίος ζήτησε από το Πεντάγωνο το πρωί της Τετάρτης να μελετήσει εάν δεν υπάρχουν διπλωματικές λύσεις όσον αφορά τη Βόρειο Κορέα, έλαβε την απάντηση ότι υπάρχουν ακόμα. "Όχι, δεν σταματούν ποτέ οι διπλωματικές λύσεις", είπε. "Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε και ο υπουργός και εγώ μοιραζόμαστε την ευθύνη να παρέχουμε την προστασία των εθνών μας, των πληθυσμών μας και των συμφερόντων μας, που είμαστε εδώ για να συζητήσουμε σήμερα". Η δοκιμή, η οποία διεξήχθη στα ανοικτά των ακτών της Χαβάης, σηματοδοτεί τη δεύτερη φορά που ο στρατός έχει εμποδίσει με επιτυχία έναν στόλο βαλλιστικών πυραύλων μέσης εμβέλειας, δήλωσαν στρατιωτικοί αξιωματούχοι. Η πρώτη συνέβη τον Δεκέμβριο.

Μετά τις συζητήσεις κεκλεισμένων των θυρών την Τρίτη, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε ομόφωνα την εκτόξευση της Βόρειας Κορέας, αλλά δεν ζήτησε πρόσθετες κυρώσεις. Απεσταλμένοι από την Ιαπωνία και τη Βρετανία υποστήριξαν πρόσθετες κυρώσεις την Τετάρτη, παρά την πιθανή αντίθεση από το βέτο που κατέχουν τις δυνάμεις της Κίνας και της Ρωσίας. Στο παρελθόν, οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάστηκαν με την Κίνα για να συντάξουν οικονομικές κυρώσεις, τις οποίες μπορεί να υποστηρίξει η Κίνα, η οποία είναι υπεύθυνη για το 90% περίπου του διεθνούς εμπορίου της Βόρειας Κορέας. Οι τελευταίες και αυστηρότερες κυρώσεις επιβλήθηκαν με ομόφωνη απόφαση στις 5 Αυγούστου, αλλά η Κίνα δεν έχει δηλώσει ότι είναι διατεθειμένη να προχωρήσει περαιτέρω.

washingtonpost.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα