"Τουρκικός πυρετός" χτύπησε και το Χρηματιστήριο Αθηνών

Με σημαντικές απώλειες, και κάτω από τη στήριξη των 745 μονάδων, έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δεν κατάφερε, αν και προσπάθησε, να συγκρατήσει τις ρευστοποιήσεις εν μέσω έντονων κλυδωνισμών τόσο στην Τουρκία, όσο και στις ευρωπαϊκές αγορές.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,45% στις 743,73 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 753,17 μονάδων (-0,20%) και 743,68 μον. (-1,45%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 27,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 14 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 368 χιλ. τεμάχια.

Ο

δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,62%, στις 1.966,12 μονάδες, ενώ στο -0,58% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.191,71 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 2,03% στις 798,53 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας ο γενικός δείκτης σημείωσε απώλειες 2,35%, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 2,84%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε απώλειες 5,48%.

Άρση του waiver για τις ελληνικές τράπεζες, sell off στην Τουρκία, risk off σε όλα τα assets των περιφερειακών αγορών, αλλά και απουσία ορατότητας στην ελληνική αγορά, ήταν το "τέλειο μείγμα" σήμερα στο χρηματιστήριο Αθηνών, προκειμένου να "ξεσπάσει" η αγορά προς τα κάτω, διακόπτοντας την πολυήμερη συσσώρευση.

Έτσι σήμερα, αν και στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης το ΧΑ αντιστεκόταν, μόλις έγινε γνωστό ότι η ΕΚΤ έβαλε τέλος στη φθηνή ρευστότητα για τις ελληνικές τράπεζες, αίροντας στις 21 Αυγούστου την κατά παρέκκλιση αποδοχή ελληνικών τίτλων χωρίς επενδυτική βαθμίδα (waiver) τους οποίους κατέθεταν οι ελληνικές τράπεζες ως ενέχυρα για την άντληση ρευστότητας με μηδενικό επιτόκιο, οι πιέσεις εντάθηκαν. Και μπορεί η άρση του waiver να είναι απόρροια της λήξης του προγράμματος προσαρμογής για την Ελλάδα, στις 20 Αυγούστου, εντούτοις δεν ήταν λίγα τα χαρτοφυλάκια που θεωρούσαν ότι η εξαίρεση… θα συνεχιζόταν.

Την ίδια ώρα οι ανησυχίες για την έκθεση των ελληνικών επιχειρήσεων στη γείτονα χώρα Τουρκία αυξάνονται, καθώς η πτώση της τουρκικής λίρας δεν έχει τέλος, αφού φθάνει να υποχωρεί μέχρι και 20,95% έναντι του δολαρίου. Μάλιστα, η κατάσταση φαίνεται ότι τίθεται εκτός ελέγχου μετά από το tweet - απάντηση του Αμερικανού προέδρου Donald Trump με διπλασιασμό των δασμών σε αλουμίνιο και χάλυβα από την Τουρκία, ύστερα από τις εξαγγελίες Ερντογάν.

Άλλωστε, οι εξελίξεις στην Τουρκία έχουν προκαλέσει και τις ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times, έχει εκφράσει επιφυλάξεις για την έκθεση και των ευρωπαϊκών τραπεζών στη χώρα. Σύμφωνα με τους FT οι ανησυχίες της ΕΚΤ εστιάζουν στις BBVA, UniCredit και BNP Paribas, εντείνοντας το αρνητικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές.

Βέβαια, η συγκυρία που διανύουμε, καθώς βρισκόμαστε 10 μέρες πριν την έξοδο της χώρας από την εποχή των μνημονίων, δεν βοηθά την αγορά, με αρκετά χαρτοφυλάκια να είναι επιφυλακτικά. Είναι σαφές πως οδεύουμε σε μια νέα φάση επιτροπείας χωρίς να είναι εύκολα προσδιορίσιμες οι παράμετροι της, με αποτέλεσμα να δείχνει λογική η επιφυλακτικότητα για τις πτυχές της φορολογίας ιδιωτών και επιχειρήσεων και τη διαμόρφωση του διαθέσιμου εισοδήματος.

Την ίδια ώρα όμως δεν έχει βοήθειες από την αγορά ομολόγων, με τους ελληνικούς τίτλους να δέχονται πιέσεις, υπογραμμίζοντας τον εξαιρετικά υψηλό βαθμό δυσκολίας μίας νέας επιχείρησης του ΟΔΔΗΧ και του οικονομικού επιτελείο για έξοδο στις αγορές το επόμενο διάστημα, τον Σεπτέμβριο δηλαδή που σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις Ελλήνων αξιωματούχων, θα ήταν μία πιθανή ημερομηνία για μία νέα έκδοση. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου είναι στο 4,24%, ενώ πιο έντονες είναι οι πιέσεις στο 5ετές, με την απόδοσή του να διαμορφώνεται στο 3,13%.

Στα εγχώρια τώρα, η αγορά όπως φάνηκε είχε προεξοφλήσει τις πιθανότητες σήμερα ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch να προχωρήσει σε αναβάθμιση της της Ελλάδας πιθανότατα κατά μια κλίμακα, σε Β+ από Β. Αν και θετική εξέλιξη η αναβάθμιση στο επίπεδο B+ όπου μας κατηγοριοποιεί και ο οίκος S&P, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που θεωρούν ότι αυτή έχει ενσωματωθεί στην αγορά.

Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς και ο ΑΔΜΗΕ σημείωσαν απώλειες 3,74% και 3,33% αντίστοιχα, ενώ άνω του 2% ήταν η πτώση σε Φουρλή, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΥΔΑΠ, Eurobank, Βιοχαλκο, ΕΧΑΕ και Jumbo.

Οι απώλειες σε ΓΕΚ Τέρνα, Εθνική, Alpha Bank, Aegean, Motor Oil, Λάμδα, Ελληνικά Πετρέλαια και Σαράντη ξεπέρασαν το 1%, ενώ υπό έλεγχο συντήρησαν την πτώση τους οι ΟΤΕ, Grivalia, ΟΛΠ, Μυτιληναίος και Τιτάν. Χωρίς μεταβολή ο ΟΠΑΠ, ενώ η Τέρνα Ενεργειακή ήταν η μοναδική θετική μετοχή στον FTSE 25, με κέρδη 0,53%.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα