Τουρκικό... «εορταστικό» μπαράζ παραβιάσεων πάνω από ελληνικά νησιά

Αν και λαλίστατοι οι «αρμόδιοι» για θέματα Εξωτερικής πολιτικής και Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας όταν ήταν στην αντιπολίτευση, τώρα τηρούν σιγή ιχθύος στο θέμα των τουρκικών παραβιάσεων. Φαίνεται ότι τότε η Τουρκία ήταν επιθετική, αλλά τώρα, ευρισκόμενη μάλιστα εν μέσω νομισματικής κρίσης, «ηρέμησε», επειδή... σκιάχτηκε με τα όπλα που αγοράζουμε και τις αμερικανικές βάσεις που αναπτύχθηκαν.

Σήμερα, λοιπόν, κατεγράφησαν 39 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου (ΕΕΧ) από επτά τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, F-16, και δύο υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά. Ειδικότερα, σήμερα στις 14,01 και 14,02, ζεύγος τουρκικών F-16, πέταξε σε μεγάλο ύψος πάντως (25.000 πόδια) πάνω από τα νησιά Ανθρωποφάγοι και Μακρονήσι.

Να σημειωθεί ότι στην συντριπτική πλειοψηφία τους, οι υπερπτήσεις γίνονται πάνω από τα νησιά, των οποίων η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία και ζητάει την αποστρατιωτικοποίησή τους.

Χτες, επίσης, έγιναν 44 παραβιάσεις του ΕΕΧ από είκοσι F-16, ενώ σημειώθηκαν και τρεις αερομαχίες (εμπλοκές), όταν ελληνικά μαχητικά έσπευσαν να αναχαιτίσουν τα τουρκικά.

Προχτές, κατεγράφησαν 14 παραβιάσεις, οι έξι εκ των οποίων από τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Να σημειωθεί ότι σχεδόν καθημερινώς πετούν στο Αιγαίο τουρκικά UAV.

Η Άγκυρα, η οποία, κατά τα λοιπά, δεν χάνει την ευκαιρία να καταγγέλλει την Ελλάδα ότι προκαλεί εντάσεις στην περιοχή με τις συνεχείς ασκήσεις που κάνει, παραβιάζει κατάφωρα ακόμα και τις προβλέψεις του μνημονίου Παπούλια - Γιλμάζ, το οποίο προβλέπει ότι σε σημαντικές εθνικές και άλλες μεγάλες εορτές οι δύο χώρες θα πρέπει να απέχουν από ασκήσεις και γενικότερα στρατιωτική δραστηριότητα.

Παρ' ότι λίγο πριν τα Χριστούγεννα, ωστόσο, η Άγκυρα συνεχίζει καθημερινά τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και τις υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα