Τουρκική ακταιωρός εμβόλισε σκάφος του Λιμενικού

Ένα σοβαρό περιστατικό σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης ανοιχτά της Κω, όταν τουρκική ακταιωρός προέβη σε σκοπούμενη σύγκρουση με περιπολικό σκάφος της Λιμενικής Αρχής Κω, με σαφή πρόθεση τον εμβολισμό του εν λόγω σκάφους, όπως επιβεβαιώνει το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Σύμφωνα με το υπουργείο, το περιστατικό συνέβη τα ξημερώματα Τετάρτης στις 05:45 ενώ σημειώνεται ότι το περιπολικό σκάφος εκτελούσε διατεταγμένη περιπολία στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή επί της

οριογραμμής.

Στο βίντεο ντοκουμέντο που έχει τραβηχτεί μέσα από το ελληνικό σκάφος, ακούγεται ένας άντρας να λέει, "είναι στα δικά μας και μας χτύπησε. Μας έχει κάνει ζημιά πίσω, μας έσπασε τα ρέλια".

Από τα λόγια του προκύπτει ότι το περιστατικό έγινε εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και η ζημιά που προκλήθηκε ήταν στα κάγκελα της κουπαστής.

Πέτσας: Κλήθηκε ο τούρκος Πρέσβης για εξηγήσεις

Για εξηγήσεις κλήθηκε ο πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα μετά το επεισόδιο.

"Έχει κληθεί ο Τούρκος πρέσβης για εξηγήσεις στο υπουργείο Εξωτερικών ενώ, κατά πάγια τακτική, ενημερώνονται όλοι οι εταίροι μας σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ", σημείωσε ο κ. Πέτσας, στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων. "Ο κ. Ερντογάν προσπαθεί να δυναμιτίζει το κλίμα", επεσήμανε, κληθείς να σχολιάσει τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, ενώ παρέπεμψε στην ανακοίνωση του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου, το οποίο αναφέρει ότι δε θα πρέπει να γίνεται επίκληση του Ολοκαυτώματος για πολιτικούς σκοπούς.

"Εμείς συνεχίζουμε να κάνουμε τη δουλειά μας και να προστατεύουμε τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης", πρόσθεσε ο κ. Πέτσας.

Γ. Πλακιωτάκης: Η Τουρκία είχε στόχο να προκαλέσει επεισόδιο στο Αιγαίο

Με αφορμή το περιστατικό στην Κω, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης δήλωσε τα εξής:

"Η Τουρκία για μία ακόμη φορά παραβιάζει με τρόπο προκλητικό και επικίνδυνο τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Ο στόχος της είναι φανερός: Να προκαλέσει επεισόδιο στο Αιγαίο. Η ψυχραιμία των στελεχών του Λιμενικού Σώματος δεν επέτρεψε να πετύχουν τα τουρκικά σχέδια. Για μία ακόμη φορά η Τουρκία εκτίθεται στα μάτια της Διεθνούς Κοινότητας. Όσο κι αν ενοχλείται η Τουρκία, το Λιμενικό Σώμα συνεχίζει να προστατεύει τα θαλάσσια σύνορά μας έχοντας αυξήσει στον μέγιστο βαθμό την επιχειρησιακή του δραστηριότητα".

Ακολουθεί η ανακοίνωση του ΥΝΑΝΠ:

Σκοπούμενη σύγκρουση τουρκικής ακταιωρού με περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. με σαφή πρόθεση τον εμβολισμό του.

Την 05:45 σήμερα, στη θαλάσσια περιοχή ν. Κω, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, τουρκική ακταιωρός προέβη σε σκοπούμενη σύγκρουση με περιπολικό σκάφος της Λιμενικής Αρχής Κω, με σαφή πρόθεση τον εμβολισμό του εν λόγω σκάφους. Σημειώνεται ότι, το περιπολικό σκάφος εκτελούσε διατεταγμένη περιπολία στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή επί της οριογραμμής. Αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν η πρόκληση μικρών υλικών ζημιών στο περιπολικό σκάφος ενώ δεν υπήρξε τραυματισμός μέλους πληρώματος.

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα