Τουρκικές υπερπτήσεις σε ελληνικά νησιά η απάντηση της Άγκυρας στη συνάντηση των υπουργών Άμυνας Ελλάδας-Τουρκίας

(Ανανεωμένο) Ιδιαιτέρως προσεκτική στις τουρκικές προβοκάτσιες, καθώς και σοβαρή και σαφής στις αντιδράσεις της, επιβάλλεται να είναι η κυβέρνηση.

Αντίθετα, ενώ από τη μια εμφανίζεται να υψώνει τους τόνους έναντι της Άγκυρας, συχνά με λεονταρισμούς που παραπέμπουν στις γραφικότητες τύπου Καμμένου, την ίδια στιγμή, όταν η Άγκυρα προβαίνει σε προκλήσεις, με προφανή στόχο να στείλει μηνύματα στην Αθήνα, η κυβέρνηση

κάνει σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Κοντολογίς, κινδυνεύει να αποδειχτεί ακριβή στα πίτουρα και φτηνή στο αλεύρι.

Έτσι, ενώ προχθές στο περιθώριο της Συνόδου υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, συναντιόταν ο Έλληνας και ο Τούρκος υπουργοί, Νίκος Παναγιωτόπουλος, και Χουλούσι Ακάρ, στο Αιγαίο σημειωνόταν, μπαράζ παραβιάσεων, και κυρίως πλειάδα υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά. Κάτι που με τη σειρά του, προκάλεσε σειρά εικονικών αερομαχιών (εμπλοκών) μεταξύ των τουρκικών και των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών που αναχαίτισαν τα πρώτα, με αποτέλεσμα να ανέβει και πάλι το θερμόμετρο στα ελληνοτουρκικά.

Οι υπερπτήσεις, μάλιστα, συνεχίστηκαν και χθες με τον ίδιο αμείωτο ρυθμό, όπως και οι αναχαιτίσεις και οι "αερομαχίες". Γενικότερα, τόσο πριν τη συνάντηση των δυο υπουργών Άμυνας, όσο και μετά, η τουρκική πλευρά προέβη σε προκλήσεις. Κάτι που εκτιμάται ότι είχε σχέση με αυτή καθεαυτή τη συνάντηση.

Προσθέτουν θέματα στην ατζέντα

Κι' όλα αυτά, μια ημέρα μετά τη συνάντηση των Παναγιωτόπουλου - Ακάρ, όπου ο μεν Έλληνας υπουργός έθεσε ζήτημα μείωσης της έντασης στο Αιγαίο, συνέχισης του διαλόγου για τα στρατιωτικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), ο δε Τούρκος υπουργός έβαλε το θέμα της "ασυμμετρίας" του ελληνικού εναέριου χώρου (10 ναυτικά μίλια) με τα θαλάσσια ύδατα (6ν.μ.).

Να σημειωθεί ότι πρόσφατα ο Χ.Ακάρ ανέδειξε και το θέμα της "αποστρατιωτικοποίησης" των ελληνικών νησιών (16), για να του απαντήσει ο Έλληνας υπουργός πως "ό,τι απειλείται, προστατεύεται". Χαρακτηριστικά, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας είπε: "Ο τρόπος προσέγγισης της Ελλάδας είναι να δυσκολέψει την επίλυση των προβλημάτων σε κοινό επίπεδο. Έχει στρατιωτικοποιήσει 16 από τα 23 νησιά από το 1936 και έχει παραβιάσει τις συνθήκες. Παράλληλα με έναν τρόπο που δεν έχει προηγούμενο στον κόσμο ισχυρίζεται πως ο εναέριος της χώρος είναι 10 μίλια ενώ τα χωρικά της ύδατα φτάνουν τα 6 μίλια".

Είναι πασιφανές ότι και οι τελευταίες τουρκικές αεροπορικές παραβιάσεις και υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά μόνον τυχαίες δεν ήταν. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι επρόκειτο αφενός για πρόκληση ενόψει της συνάντηση Παναγιωτόπουλου - Ακάρ, αφετέρου για μήνυμα προς την Αθήνα ενόψει των συμφωνημένων διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας ή και, ενδεχόμενης, προσφυγής στη Χάγη. Η Άγκυρα απλά ξεδιπλώνει όλη τη βεντάλια των διεκδικήσεών της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, και προσθέτει συνεχώς -με τον έναν η τον άλλον τρόπο, στέλνοντας ερευνητικά σκάφη, με δηλώσεις αξιωματούχων της περί "γκρίζων ζωών", με παραβιάσεις, κ.ο.κ.- θέματα στην ελληνοτουρκική ατζέντα.

Έμπρακτες απαντήσεις

Υπό αυτές τις συνθήκες του διαρκούς τουρκικού πρέσινγκ, και των συνεχών προβοκατόρικων ενεργειών, μέσω των οποίων, η Άγκυρα θέλει να περάσει μηνύματα αδιαλλαξίας και αυξανόμενων απαιτήσεων, είναι προφανές ότι η Αθήνα δεν μπορεί να μένει σιωπηλή. Αντίθετα, επιβάλλεται να απαντά ναι μεν με νηφάλιες και τεκμηριωμένες δηλώσεις, αλλά και με έμπρακτα βήματα.

Όταν μάλιστα εμφανώς τορπιλίζονται με υπαιτιότητα της Άγκυρας ακόμα και επίσημες ελληνοτουρκικές συναντήσεις που στόχο έχουν τη μείωση της έντασης, όπως η πρόσφατη των υπουργών Άμυνας, έστω κι' αν κράτησε μόλις ένα τέταρτο, η Αθήνα καλείται να στείλει το μήνυμα ότι, ναι μεν επιδιώκει τον διάλογο, αλλά δεν είναι διατεθειμένη να ανεχτεί τις προβοκάτσιες.

Δεν είναι η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που οι ελληνικές κυβερνήσεις ανταπαντούν στην Τουρκία με μετριοπαθή μεν, πλην όμως σαφέστατο τρόπο. Ο Πέτρος Μολυβιάτης, όταν επισκεπτόταν την Τουρκία, και στο Αιγαίο η Άγκυρα έστησε χορό παραβιάσεων, πήρε το αεροπλάνο και επέστρεψε πίσω.

Πέρυσι το Φεβρουάριο, επίσης, λίγο έλειψε να ματαιωθεί η επίσκεψη του τότε Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία, Α.Τσίπρα, επειδή, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τουρκικοί υψηλόβαθμοι κύκλοι του αρνούνταν την επίσκεψη στη Χάλκη, παρ' ότι αυτό είχε συμφωνηθεί από πριν. Και χρειάστηκε να μείνει επί ώρες το πρωθυπουργικό αεροσκάφος με την ελληνική αντιπροσωπεία για ώρες στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας έως ότου, με την παρέμβαση, ως λέγεται, του Ερντογάν (!), να διευθετηθεί το ζήτημα και να εφαρμοστεί τελικά το πρόγραμμα της επίσκεψης.

Παρ' ότι η συνηθισμένη πρακτική της Τουρκίας είναι αυτή του διαρκούς -επικοινωνιακού, διπλωματικού, ψυχολογικού και στρατιωτικού- πρέσινγκ, είναι λάθος να πιστεύει κανείς ότι, εάν πάρει την κατάλληλη απάντηση από την ελληνική πλευρά, δεν θα την λάβει σοβαρά υπόψιν της.

Ως εκ τούτου, ίσως θα ήταν σκόπιμο, ο υπουργός Άμυνας, Ν.Παναγιωτόπουλος, να προειδοποιούσε ότι είναι διατεθειμένος ακόμα και να ματαιώσει τη συνάντησή του με τον Χ.Ακάρ, ή και να την ματαίωνε, από τη στιγμή που επί ημέρες η Τουρκία είχε επιδοθεί σε -καθαρά σκηνοθετημένες, ενόψει αυτής της συνάντησης- προκλήσεις στους ουρανούς του Αιγαίου.

Αδιάβαστος;

Διότι, καλός είναι ο "τσαμπουκάς" για εσωτερική κατανάλωση, όταν απαντάει ο Ν.Παναγιωτόπουλος στον Χ.Ακάρ, πως "ό,τι απειλείται, δεν αποστρατιωτικοποιείται", αλλά ακόμα καλύτερη είναι η συνέπεια στον χειρισμό κρίσιμων εθνικών θεμάτων και η σοβαρότητα στις απαντήσεις που πρέπει να δίδονται στην τουρκική πλευρά τόσο στα λόγια όσο και στην πράξη.

Διότι, με την απάντηση που έδωσε στον Ακάρ, είναι σαν να παραδέχεται ότι η Ελλάδα πράγματι παραβιάζει το διεθνές Δίκαιο, το οποίο, αντίθετα, η χώρα μας έχει ως μόνιμη "ασπίδα" και "σημαία" της. Κάτι που δίνει επιχειρήματα στην τουρκική πλευρά, αντί να της τα στερεί.

Προχθές, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, σε εκδήλωση που έγινε στην Κόρινθο, αναφερόμενος στους ισχυρισμούς της Τουρκίας περί αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών, απάντησε ως εξής: "Η Τουρκία δεν είναι μέρος της συνθήκης των Παρισίων του 1947 και ως εκ τούτου δεν μπορεί να ζητά αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου".

Ουσιαστικά είπε ότι η Τουρκία δεν δικαιούται δια να ομιλεί, δεδομένου ότι δεν είναι μέρος αυτής της Συμφωνίας και, ως εκ τούτου, δεν έχει κανένα έννομο συμφέρον. Άραγε, οι σύμβουλοι του Έλληνα υπουργού Άμυνας τον έχουν ενημερώσει για το "ιστορικό" του θέματος των νησιών μας ή ήταν αδιάβαστος; Εάν ναι, γιατί ο ίδιος απαντά με αυτόν τον τρόπο (που θυμίζει Καμμένο) στην Άγκυρα;

Οι κυβερνητικοί παράγοντες (και όχι μόνον ο Ν.Παναγιωτόπουλος) επιβάλλεται να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί σε όσα λέγουν και κάνουν. Αντίθετα, έως τώρα, χαρακτηρίζονται από αλλοπρόσαλλες πρακτικές και δηλώσεις. Διότι, όταν από τη μια να παριστάνουν τα "κοκοράκια" για εσωτερική κατανάλωση, λέγοντας πως "ό,τι απειλείται, στρατιωτικοποιείται", πέφτοντας έτσι στην παγίδα των ισχυρισμών της Άγκυρας ότι η Ελλάδα καταπατά το διεθνές Δίκαιο, και από την άλλη λέγουν ότι ο αέρας παρέσυρε το τουρκικό ερευνητικό σκάφος εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αυτά δεν δείχνουν σοβαρότητα.

Ούτε, βέβαια, δείχνουν σοβαρότητα οι διαρροές που έγιναν, όταν έγινε γνωστό το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, ότι αποχωρεί η Ελλάδα από τη συζήτηση για τα ΜΟΕ, για να αυτοδιαψευσθεί η κυβέρνηση λίγες ώρες αργότερα, λέγοντας ότι δεν ισχύουν αυτές οι διαρροές.

Υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών τις τελευταίες ημέρες

13 Φεβρουαρίου 2020

Δεκατέσσερις από τις παραβιάσεις (σύνολο 53) ήταν υπερπτήσεις στα νησιά Παναγιά, Οινούσσες, Φαρμακονήσι, Λειψοί, Αρκοί, Λειψοί.

12 Φεβρουαρίου 2020

Πέντε από τις παραβιάσεις (68) ήταν υπερπτήσεις σε νήσους Φαρμακονήσι, Λειψοί, Αγαθονήσι, Παναγιά και Οινούσσες.

11 Φεβρουαρίου 2020

Εννέα εκ τις παραβιάσεις (43) ήταν οι υπερπτήσεις σε νήσους Οινούσσες, Παναγιά και Λειψοί.

10 Φεβρουαρίου 2020

Δύο από τις παραβιάσεις (21) ήταν οι υπερπτήσεις σε νήσους Λειψοί και Αρκιοί.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα