Τουρκικά μέσα: Με την κατηγορία της κατασκοπείας η κράτηση των δυο στρατιωτικών

16:20 2/3/2018 - Πηγή: Antinews

Με τις κατηγορίες της "προσπάθειας στρατιωτικής κατασκοπείας" και της "εισόδου σε απαγορευμένη περιοχή" ζητήθηκε η κράτηση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν στον Έβρο από Τούρκους, όπως αναφέρει το sigmalive επικαλούμενο τουρκικά μέσα. Ειδικότερα, τα τουρκικά μέσα μεταδίδουν ότι οι δύο στρατιώτες μεταφέρθηκαν στο δικαστήριο αφού προηγουμένως κατέθεσαν στις τουρκικές δικαστικές αρχές. Ζητήθηκε η κράτησή τους με τις κατηγορίες για ‘προσπάθεια στρατιωτικής κατασκοπείας’ και ‘είσοδο σε

απαγορευμένη περιοχή’. Οι δύο στρατιώτες βρίσκονται ενώπιον του ανακριτή. Παράλληλα, αναφέρεται πως ελέγχονται και τα κινητά τηλέφωνα των Ελλήνων φαντάρων.

Τζανακόπουλος: Περιμένουμε άμεσα την επιστροφή τους

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, εμφανίστηκε καθησυχαστικός σχετικά με το συμβάν στον Εβρο. Όπως δήλωσε: "Σύμφωνα με την ενημέρωση το χθεσινό περιστατικό προέκυψε από λάθος. Λόγω των καιρικών συνθηκών βρέθηκαν από λάθος σε τουρκικό έδαφος. Οι νομικές διαδικασίες προβλέπουν σύντομη δίκη".

Και πρόσθεσε ότι "Βρισκόμαστε σε συνεννόηση με τις τουρκικές αρχές για την άμεση διευθέτηση του ζητήματος. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Αποστολάκης είχε ήδη τηλεφωνική επικοινωνία σε καλό κλίμα με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Άκαρ. Οι νομικές τυπικές διαδικασίες στην Τουρκία θα κινηθούν άμεσα και αναμένουμε τη σύντομη επιστροφή των δύο Ελλήνων στη χώρα μας".

Στο πλαίσιο αυτό, μίλησε για "κατασκοπευτικά συνομωσιολογικά σενάρια αυτά που ακούγονται για ανταλλαγές και διαπραγματεύσεις που δεν είναι άξια σχολιασμού".

Διαβεβαιώσεις και από Κουβέλη

Στο μεταξύ και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμύνης Φώτης Κουβέλης, σε επικοινωνία του με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ, Θ. Παφίλη, εμφανίστηκε καθησυχαστικός.

Σύμφωνα με τον Περισσό, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο Θ. Παφίλης, επικοινώνησε με τον κ. Κουβέλη, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που έχουν συλληφθεί και κρατούνται από τις τουρκικές Αρχές. Ο κ. Κουβέλης τον διαβεβαίωσε ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα οι δύο στρατιωτικοί θα βρίσκονται στην Ελλάδα.

Τούρκοι συνέλαβαν δύο Έλληνες στρατιωτικούς στον Έβρο

Στελέχη του στρατού ξηράς συνελήφθησαν από Τούρκους στον Έβρο στη διάρκεια στρατιωτικής περιπόλου.

Σύμφωνα με το ΓΕΣ οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τις τουρκικές για τις διαδικασίες επανόδου στην Ελλάδα.

Το skai.gr επικαλούμενο πληροφορίες αναφέρει ότι πεζή περίπολος από Έλληνες στρατιώτες που περιπολούσε στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, στην περιοχή του Καραγάτς, έχασε τον προσανατολισμό, εξαιτίας της χαμηλής νέφωσης που επικρατεί στην περιοχή και συνελήφθη από Τούρκους για παραβίαση των συνόρων.

Οι δύο Έλληνες στρατιώτες, ένας αξιωματικός και ένας υπαξιωματικός του ελληνικού στρατού, κρατούνται στην Αδριανούπολη και αναμένεται ο επαναπατρισμός τους.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού:

"Ενημερώνουμε ότι την Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018, στρατιωτική περίπολος αποτελούμενη από δύο Στελέχη του Στρατού Ξηράς, στο πλαίσιο συνήθους περιπολίας στην οριογραμμή δασικής περιοχής Καστανιών Έβρου, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, φέρεται να εντοπίστηκε από τουρκική περίπολο, σε τουρκικό έδαφος.

Για το περιστατικό έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες αρχές. Από την πρώτη στιγμή οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τις τουρκικές αρχές και είναι σε εξέλιξη διαδικασίες επανόδου στην Ελλάδα. Είναι καλά στην υγεία τους, βρίσκονται στην Αδριανούπολη προκειμένου να ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες".

Λόγοι ανησυχίας

Στη συγκεκριμένη περιοχή το σύνορο είναι χερσαίο και δεν οριοθετείται από τον Έβρο ποταμό, ενώ η ομίχλη που επικρατεί στην παρούσα φάση δημιουργεί συνθήκες εξαιρετικά περιορισμένης ορατότητας. Ωστόσο προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι αντίστοιχο περιστατικό δεν έχει σημειωθεί τα τελευταία πολλά χρόνια, ενώ και τα μέλη της περιπόλου ήσαν έμπειρα στελέχη (όχι απλοί στρατιώτες), συνεπώς η απώλεια του προσανατολισμού τους σε γνωστό έδαφος δεν δικαιολογείται.

Σε κάθε περίπτωση, τη σοβαρότητα του περιστατικού επιβαρύνει στην τρέχουσα συγκυρία η καταγεγραμμένη έφεση της Τουρκίας στην "πολιτική ομήρων”, δηλ. στη σύλληψη ξένων υπηκόων με διάφορες προφάσεις (λ.χ. τις πολυσυζητημένες περιπτώσεις του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπέρστον ή του Τουρκο-Γερμανού δημοσιογράφου Ντενίζ Γιουτζέλ), προκειμένου η απελευθέρωσή τους να αποτελέσει αντικείμενο παζαριού – για την έκδοση εκζητούμενων Τούρκων ή άλλο αντάλλαγμα.

Οι διαπραγματεύσεις για τον επαναπατρισμό των δύο συλληφθέντων στρατιωτικών διεξάγονται δια της διπλωματικής οδού και στόχος της ελληνικής πλευράς (που όμως, υπό τις περιστάσεις, μπορεί να χαρακτηριστεί μάλλον φιλόδοξος) είναι το ζήτημα να έχει κλείσει εντός των επόμενων ωρών.

Εκτενώς το θέμα στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης

Το θέμα της σύλληψης των δύο στρατιωτικών, το οποίο έγινε αρχικά γνωστό με διαρροές από ελληνικής πλευράς, απασχολεί ήδη εκτενώς τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας.

Το CNN Turk κάνει λόγο για "βαριά χιονόπτωση” που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν οι δύο Έλληνες τον δρόμο και να μπουν στην Τουρκία. Όπως προσθέτει, η νομαρχία Αδριανουπόλεως ενημέρωσε τα τουρκικά Υπουργεία Εσωτερικών και Εξωτερικών, ενώ Τούρκοι στρατιωτικοί συνεχίζουν την ανάκριση των συλληφθέντων.
Η ιστοσελίδα της Hurriyet παραθέτει την ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Ελλάδας.
Το φιλοκυβερνητικό κανάλι Α Haber, πάλι, πέρα από την αναφορά στα γεγονότα δεν παραλείπει να προσθέσει ότι "η Ελλάδα που δεν έχει παραδώσει τους πραξικοπηματίες της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία”. Σχυσχετίζοντας το ζήτημα με τους οκτώ εκζητούμενους Τούρκους που βρίσκονται στην Ελλάδα.

Κουμουτσάκος: Να επιστρέψουν άμεσα οι δύο στρατιωτικοί

Την άμεση διευθέτηση του ζητήματος που έχει προκύψει με τη σύλληψη και κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές αρχές περιμένει η Νέα Δημοκρατία, όπως δήλωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος.

"Και σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να ισχύσει ό,τι συμβαίνει πάντα και αμοιβαία σε αντίστοιχα συμβάντα", αναφέρει ο κ. Κουμουτσάκος και προσθέτει:

"Περιμένουμε, δηλαδή, την άμεση επιστροφή των δύο στελεχών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ελλάδα, όπως άλλωστε επιβάλλουν οι σχέσεις καλής γειτονίας και αμοιβαίου σεβασμού".

Επικοινωνία Κικίλια-Καμμένου

Σε επικοινωνία βρίσκεται τις τελευταίες ώρες ο αρμόδιος τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Κικίλιας, με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, προκειμένου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να έχει πλήρη ενημέρωση για τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κικίλιας έχει επικοινωνήσει τηλεφωνικά δύο φορές με τον κ. Καμμένο, ενώ ο αρμόδιος τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας έχει ήδη ενημερώσει τον πρόεδρο του κόμματος, Κυριάκο Μητσοτάκη από την πρώτη στιγμή του συμβάντος.

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τουρκικά,tourkika