Τουρκία: Θα δοθεί η αναγκαία απάντηση στη Γερμανία

13:55 3/6/2016 - Πηγή: Antinews

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπινάλι Γιλντιρίμ δήλωσε ότι οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Γερμανίας δεν θα καταστραφούν, αλλά η αναγκαία απάντηση θα δοθεί στη Γερμανία, η οποία αναγνώρισε την γενοκτονία των Αρμενίων. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο της Άγκυρας Εσένμπογα πριν από την επίσημη επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν, ο Γιλντιρίμ είπε ότι η Τουρκία και η Γερμανία είναι σημαντικοί σύμμαχοι και ότι κανείς δεν θα πρέπει να αναμένει πως οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών θα επιδεινωθούν. "Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει

ότι η Τουρκία δεν θα αντιδράσει ή δεν θα πει κάτι ενάντια σε αυτό", πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ο Γιλντιρίμ συνέχισε λέγοντας ότι μόνο 250 Γερμανοί βουλευτές από τους 650 συμμετείχαν στην αμφιλεγόμενη ψηφοφορία, γεγονός που δείχνει ότι τα περισσότερα μέλη δεν ενέκριναν το ψήφισμα. Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι η Αρμενία προκαλεί και ότι εισέβαλε στο 20 τοις εκατό του Αζερμπαϊτζάν και συνεχίζει να το κάνει.

Η κάτω βουλή της Γερμανίας ενέκρινε το αμφιλεγόμενο ψήφισμα χαρακτηρίζοντας τα γεγονότα του 1915 ως γενοκτονία και αγνοώντας τις προειδοποιήσεις της Τουρκίας.

Η Άγκυρα επέκρινε έντονα την απόφαση και σημείωσε ότι δεν θα συμβάλει στη συμφιλίωση μεταξύ των δύο κρατών, ενώ προέτρεψε τη Γερμανία να λάβει μια δίκαιη και αντικειμενική στάση, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τη Γερμανία να μην πολιτικοποιεί ένα ιστορικό γεγονός, το οποίο συνέβη 101 χρόνια πριν, και να κρατήσει μια δίκαιη και αντικειμενική στάση, ως μέρος του ευρωπαϊκού δικαίου. Το ψήφισμα κατηγορεί την οθωμανική κυβέρνηση του 1915 για "συστηματική γενοκτονία" εναντίον των Αρμενίων, καθώς και άλλων χριστιανικών μειονοτήτων. Η Τουρκία αμφισβητεί την γενοκτονία, αλλά αναγνωρίζει ότι υπήρξαν απώλειες και στις δύο πλευρές κατά τη διάρκεια των γεγονότων που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Σύμφωνα με την άποψη της Τουρκίας, οι θάνατοι των Αρμενίων στην ανατολική Ανατολία το 1915 συνέβησαν όταν κάποιοι τάχθηκαν στο πλευρό των Ρώσων που είχαν εισβάλει και επαναστάτησαν εναντίον οθωμανικών δυνάμεων. Η Τουρκία περιγράφει τα γεγονότα του 1915 ως μια τραγωδία για τις δύο πλευρές. Όπως υποστηρίζει, έχει επανειλημμένως προτείνει τη δημιουργία μιας κοινής επιτροπής ιστορικών από την Τουρκία και την Αρμενία καθώς και διεθνών εμπειρογνωμόνων για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

dailysabah.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα