Τουρκία: Νέο χαμηλό ρεκόρ για τη λίρα, σχέδιο οικονομικής δράσης ανακοίνωσε το ΥΠΟΙΚ

Δίχως τέλος συνεχίζεται και σήμερα η κατρακύλα της τουρκικής λίρας που νωρίτερα έφτασε να υποχωρεί έως και τα 7,24 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ καταγράφοντας νέο χαμηλό ρεκόρ.

Στο μεταξύ, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσουν τους πανικόβλητους πολίτες και επενδυτές, το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την εφαρμογή οικονομικού σχεδίου δράσης, ενώ αμέσως μετά η κεντρική τράπεζα της χώρας διαβεβαίωσε ότι θα λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα

για να διατηρηθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του την Κυριακή στην Hurriyet, ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών, Berat Albayrak, δήλωσε ότι η Τουρκία έχει καταρτίσει σχέδιο δράσης για την οικονομία, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή από το πρωί της Δευτέρας, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Ακολούθησε ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας μέσω της οποίας διαβεβαίωσε ότι θα παράσχει όση ρευστότητα χρειάζεται στις τουρκικές τράπεζες, ενώ παράλληλα θα παρακολουθεί στενά τις αγορές και την τιμή της λίρας προκειμένου να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να διατηρηθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Αυτή την ώρα η τουρκική λίρα υποχωρεί κατά 8,12% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ με την ισοτιμία δολαρίου/ λίρας να διαμορφώνεται στις 6,9260 λίρες, ενώ νωρίτερα είχε αγγίξει το απίστευτο αρνητικό ρεκόρ των 7,24 λιρών.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής φέτος η τουρκική λίρα έχει απολέσει συνολικά σχεδόν το 50% της αξίας της.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή το τουρκικό νόμισμα έφτανε να υποχωρεί μέχρι και 20,95% έναντι του δολαρίου μετά από το tweet-απάντηση του Αμερικανού προέδρου Donald Trump με διπλασιασμό των δασμών σε αλουμίνιο και χάλυβα από την Τουρκία, ύστερα από τις εξαγγελίες Ερντογάν. Η κατρακύλα της λίρας ξεκίνησε από τις δηλώσεις Erdogan ότι θα απαντήσει στον "οικονομικό πόλεμο" των ΗΠΑ.

Ερντογάν: Οι επιθέσεις κατά της τουρκικής οικονομίας θα συνεχιστούν

Οι επιθέσεις κατά της τουρκικής οικονομίας θα συνεχιστούν, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος πάντως προέβλεψε ότι η τουρκική λίρα θα επιστρέψει σύντομα "σε λογικά επίπεδα", αφότου το νόμισμα έπεσε στο νέο ιστορικό χαμηλό άνω του 7 έναντι του δολαρίου.

Ο Ερντογάν, που περιέγραψε την πτώση της λίρας σαν συνέπεια συνωμοσίας και όχι σαν αποτέλεσμα των οικονομικών δεδομένων, είπε ακόμη ότι η διάδοση ψευδών ειδήσεων για την τουρκική οικονομία είναι προδοσία και οι πρόσφατες ενέργειες των ΗΠΑ μια πισώπλατη μαχαιριά κατά της Άγκυρας.

Τουρκία: Εισαγγελική έρευνα για ενέργειες κατά της οικονομικής ασφάλειας

Η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης ανοίγει έρευνα κατά προσώπων που θεωρούνται ύποπτα για πράξεις που απειλούν την οικονομική ασφάλεια, μετέδωσε το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk.

Η Τουρκία έχει γίνει στόχος οικονομικής επίθεσης, σύμφωνα με την εισαγγελία που ανακοίνωσε την πρόθεσή της να κινηθεί δικαστικά κατά κάθε γραπτού και οπτικού ειδησεογραφικού υλικού, καθώς και κατά λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που θεωρείται ότι εξυπηρετούν τους στόχους αυτής της επίθεσης.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι λαμβάνει τα αναγκαία νομικά μέτρα κατά μέσων κοινωνικής δικτύωσης που κάνουν αναφορές στην συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου που δημιουργούν "αρνητική αντίληψη για την οικονομία".

Σύμφωνα με το υπουργείο, από τις 7 Αυγούστου, εντοπίσθηκαν 346 λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ανήρτησαν σχόλια για την αποδυνάμωση της λίρας "κατά προκλητικό τρόποι" και κινήθηκαν οι νομικές διαδικασίες.

"Αντιμετωπίζουμε μια ακόμη επίθεση, όπως και τον Ιούλιο του 2016, με την απόπειρα πραξικοπήματος", είχε δηλώσει την Παρασκευή ο Τουρκος πρόερδος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος προέτρεψε τους πολίτες να μετατρέψουν όλο το ξένο συνάλλαγμα που διαθέτουν "κάτω από το στρώμα" τους σε τουρκικές λίρες για να δώσουν με αυτόν τον τρόπο –όπως είπε– την απάντησή τους στον οικονομικό πόλεμο που αντιμετωπίζει η χώρα.

Πρόσθεσε μάλιστα πως η οικονομική επίθεση εναντίον της Τουρκίας οφείλεται σε "μικρή διάσταση απόψεων" που υπάρχει με συγκεκριμένες δυνάμεις, και αυτό κατέστρεψε τις σχέσεις τους με την Τουρκία σε σημείο που να θεωρείται σχεδόν αδύνατη η επιδιόρθωσή τους.

"Θα συνεχίσουμε να είμαστε φιλικοί σε χέρια που απλώνονται φιλικά. Ωστόσο, έχουμε σχέδια για όλες τις πιθανότητες. Και λέω προς τα λόμπι των επιτοκίων, να μην έχουν υψηλές προσδοκίες. Δεν θα μπορέσετε να βγάλετε λεφτά στην πλάτη του έθνους μου. Δεν θα μπορέσετε να γονατίσετε αυτό το έθνος", πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα