Τουρκία: Η Κύπρος δυο κράτη - Συζητάμε μόνο για Καστελόριζο, Κρήτη

(Ανανεωμένο) Τις πραγματικές προθέσεις της να μην λυθεί το Κυπριακό στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και της δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας, αλλά με τη δημιουργία δυο κρατών, κατέθεσε, με έμμεσο πλην σαφή τρόπο, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Κατά τη συνέντευξή του στο "Βήμα", ο ίδιος, απαντώντας στη "χειρονομία καλής θέλησης" του Κώστα Σημίτη και της Ντόρας Μπακογιάννη, για συνυποσχετικό και προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο συνολικά για τη διευθέτηση της υφαλοκρηπίδας, είπε "γιοκ", και ότι το μόνο

που θέλει να συζητήσει η Άγκυρα σήμερα με την Αθήνα είναι η ανατολική Μεσόγειος. Κοντολογίς, το Καστελόριζο και η νέα πειρατική ενέργεια της γείτονος προς την κατεύθυνση της Κρήτης.

Επιπλέον, "απείλησε" ότι, προς υλοποίηση της συμφωνίας Άγκυρας - Τρίπολης (Λιβύη), η Τουρκία θα στείλει ερευνητικά σκάφη, πιθανώς συνοδεία πολεμικών, στην περιοχή της Κρήτης.

Κύπρος: Δυο κράτη

Ενδιαφέρον είχαν οι αναφορές Τσαβούσογλου για το Κυπριακό, όπου ευθέως είπε ότι πρέπει "να είναι έτοιμοι να συζητήσουν μια λύση δύο κρατών μέσω διαπραγματεύσεων". Κάτι που φαίνεται ότι αποτελεί πλέον τη θέση της Άγκυρας, η οποία επουδενί θέλει να αποχωρήσει από την Κύπρο που την έχει μετατρέψει σε αβύθιστο αεροπλανοφόρο της. Το ερώτημα είναι αν αυτή την άποψη συμμερίζονται και ορισμένοι "κύκλοι" στη Λευκωσία (!).

"Αν εξακολουθούν - είπε - να θέλουν ένα συνεταιρικό κράτος, θα το καλωσορίσουμε, εφόσον και οι δύο πλευρές συμφωνήσουν εκ των προτέρων σε όλες τις παραμέτρους της πολιτικής ισότητας όπως η εκ περιτροπής Προεδρία, η αποτελεσματική συμμετοχή σε όλα τα κρατικά όργανα, η μία θετική ψήφος , κ.λ.π. Αυτή η προτέρα συμφωνία θα εγγυηθεί την επιτυχία κάθε συνεταιρικής διαπραγμάτευσης είτε αφορά συνομοσπονδία, ομοσπονδία, χαλαρή ομοσπονδία ή αποκέντρωση. Αν οι Ελληνοκύπριοι δεν μπορούν να δεχθούν την πολιτική ισότητα, τότε δεν υπάρχει λόγος να συζητάμε επί συνεταιρικής λύσης".

Συζητούν μόνον ανατολική Μεσόγειο

Μετά από τις αναφορές που έγιναν το τελευταίο διάστημα, όπως από τον αναπληρωτή σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του πρωθυπουργού, Θάνου Ντόκου, περί "συνεκμετάλλευσης", ή των δηλώσεων και άρθρων του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, και της άλλοτε υπουργού Εξωτερικών, Ντόρας Μπακογιάννη, για προσφυγή στη Χάγη, ο Μ.Τσαβούσογλου είπε:

"Η επιλογή να αχθούν οι διαφορές μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δεν συζητήθηκε ανοιχτά στη συνάντηση του προέδρου μας με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη στο Λονδίνο, καθώς είναι ένα ζήτημα που αφορά μεταγενέστερο στάδιο. Δεν αναγνωρίζουμε αυτόματα την υποχρεωτική δικαιοδοσία του Δικαστηρίου και η Ελλάδα έχει διατυπώσει επιφύλαξη επί της δικαιοδοσίας του Δικαστηρίου για τις θαλάσσιες οριοθετήσεις. Ωστόσο, παραμένουμε ανοιχτοί σε όλες τις επιλογές που είναι αποδεκτές για τις δύο πλευρές αλλά πρέπει να έχουμε μια διαδικασία διαλόγου για να φθάσουμε σε ένα αμοιβαία αποδεκτό αποτέλεσμα. Η συνάντηση του Λονδίνου εστιάστηκε στη συνέχιση των διερευνητικών επαφών και στις συνομιλίες επί των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Το σημαντικότερο πάντως είναι ότι σε αυτή τη συνάντηση μεταφέραμε ανοιχτά στον πρωθυπουργό Μητσοτάκη ότι είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε να συζητάμε θέματα της Ανατολικής Μεσογείου. Έχουμε μεταφέρει αυτή την προσφορά εδώ και κάποιον καιρό. Ελπίζουμε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα απαντήσει θετικά".

Προφανώς, το θέμα που "καίει" την Τουρκία είναι η κυπριακή ΑΟΖ. Αλλά αυτό δεν θα το κουβεντιάσει, τουλάχιστον επίσημα, με την Αθήνα. Αντίθετα, θέλει να "συζητήσει" για Καστελόριζο και, τώρα, υπό την σκιά των νέων προκλήσεων με την υπογραφή της συμφωνίας Άγκυρας - Τρίπολης, για Κρήτη, Ρόδο, κ.ο.κ.

Στην πραγματικότητα, είναι άκρως αμφίβολο εάν η Τουρκία θέλει να συζητηθεί συνολικά το θέμα της υφαλοκρηπίδας, ενδεχομένως και άλλα ζητήματα, στη Χάγη. Μόνιμος στόχος της, εξάλλου, ήταν να σύρει σε "διάλογο" την Ελλάδα αποσπασματικά, όπως π.χ. για το Καστελόριζο, και όχι για το συνολικό "πακέτο" Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειος. Διότι, αυτό που την "καίει", και κυρίως θεωρεί ότι μπορεί να αποκομίσει οφέλη, είναι η αποσπασματική συζήτηση για το Καστελόριζο.

Αυτά ζητάει η Άγκυρα, και, όπως είπε ο Μ.Τσαβούσογλου, έχουν υποβληθεί σχετικές προτάσεις στην Αθήνα. Άραγε, τι απαντάει η κυβέρνηση στα λεγόμενα του Μ.Τσαβούσογλου;

Το ενδιαφέρον είναι, ωστόσο, ότι ο Μ.Τσαβούσογλου δεν δίστασε να απευθύνει μια έστω και συγκεκαλυμμένη απειλή προς την Ελλάδα, να μην επαφίεται στην ΕΕ, αλλά να πάει σε "διάλογο" με την Τουρκία, προφανώς με τους όρους της τελευταίας. "(...) Θα ήθελα να προειδοποιήσω την Ελλάδα σε αυτό το σημείο - είπε - ότι η αποφυγή του διαλόγου με την Τουρκία , ενώ εκείνη θα στηρίζεται στην τυφλή στήριξη της EE, θα αποτελούσε το μεγαλύτερο εμπόδιο στην επίτευξη λύσης. Αυτή η συμπεριφορά την οποία ακολούθησαν οι Ελληνοκύπριοι έχει αποδειχθεί αντιπαραγωγική πέραν πάσης αμφιβολίας έως τώρα σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό".

Σχέδιο προκλήσεων στην Κρήτη;

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, τέλος, ευθέως "απείλησε" με προκλήσεις ακόμα και στην Κρήτη.

"Ενδέχεται - είπε - να εξετάσουμε τη χορήγηση αδειών για εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, καθώς θα επρόκειτο για άσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στην υφαλοκρηπίδα μας στην περιοχή αυτή (σ.σ. της συμφωνίας Άγκυρας - Τρίπολης). Σε αυτή την περίπτωση θα σεβαστούμε φυσικά το Μνημόνιο οριοθέτησης με τη Λιβύη που καθορίζει τα όρια. Η άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας φυσικά περιλαμβάνει την ανάπτυξη ερευνητικών σκαφών στην περιοχή, όπως έχουμε πράξει σε άλλες περιοχές της υφαλοκρηπίδας μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε ό,τι αφορά σε περιοχές λιβυκής υφαλοκρηπίδας, εναπόκειται σε αυτούς να αδειοδοτήσουν οικόπεδα και να προχωρήσουν σε διεθνείς διαγωνισμούς για έρευνα και εκμετάλλευση. Η Τουρκία θα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη Λιβύη και άλλες χώρες της περιοχής. Παραμένουμε ανοικτοί για διάλογο. Στην πραγματικότητα, η πιθανή ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και ο τελικός εντοπισμός τους θα μπορούσε να ενθαρρύνει τη συνεργασία και την προσέγγιση μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών".

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα