Τουρκία: η Γερμανία «να μάθει να συμπεριφέρεται»

14:35 3/3/2017 - Πηγή: Antinews

Σε υψηλούς τόνους απάντησε η Τουρκία στη Γερμανία, λέγοντας ότι πρέπει να «μάθει πώς να συμπεριφέρεται» αν ήθελε να διατηρήσει τις σχέσεις τους, αφού δύο γερμανικές πόλεις εμπόδισαν τούρκους υπουργούς να μιλήσουν σε συγκεντρώσεις υποστηρικτών του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Τα σχόλια του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αντανακλούν την ευρύτερη επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, που δοκιμάστηκε πρόσφατα από τη σύλληψη του δημοσιογράφου Ντενίζ Γιουτζέλ στην Τουρκία

τη Δευτέρα, ανταποκριτή της εφημερίδα Die Welt.

Η Γερμανία δήλωσε την Πέμπτη ότι η σύλληψη, η πρώτη γερμανού ανταποκριτή από όταν ξεκίνησε η καταστολή που ακολούθησε το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου, προκάλεσε σοβαρές ζημιές στις σχέσεις των δύο χωρών. Ο Τσαβούσογλου, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα, είπε ότι «αν χρειαστεί θα δώσουμε μια απάντηση με κάθε τρόπο», αλλά δεν επεκτάθηκε. «Η παρεμπόδιση των συγκεντρώσεων στη Γερμανία είναι ένα σημάδι του πόσο η Γερμανία και η Δύση παρουσιάζουν δύο σταθμά», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

Η πόλη Γκάγκεναου απέσυρε την άδεια την Πέμπτη για μια συγκέντρωση στην οποία θα μιλούσε ο Τούρκος υπουργός Μπεκίρ Μποζντάγ. Η συγκέντρωση θα ήταν μέρος των προσπαθειών να συγκεντρώσει την υποστήριξη των 1,5 εκατομμυρίων Τούρκων πολιτών της Γερμανίας για το δημοψήφισμα του Απριλίου σχετικά με την επέκταση των προεδρικών εξουσιών του Ερντογάν. Οι αρχές της πόλης επικαλέστηκαν έλλειψη χώρου στο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων που ορίζεται για τη συνεδρίαση.

Ο Μποζντάγ ακύρωσε μια συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του και επέστρεψε στην Τουρκία. Στην Άγκυρα, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κάλεσε τον Γερμανό πρέσβη για μια εξήγηση, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου. Η πόλη της Κολωνίας μπλόκαρε επίσης μια εκδήλωση όπου ο Τούρκος υπουργός Οικονομίας Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί επρόκειτο να μιλήσει την Κυριακή, εν μέσω ανησυχιών για την ασφάλεια. «Γερμανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι όταν οι Τούρκοι υπουργοί έρχονται στη Γερμανία θα πρέπει να μιλήσουν με τους υπουργούς της Γερμανίας. Με τέτοια πίεση δεν θα μιλήσω μαζί σας», είπε ο Τσαβούσογλου. «Αν θέλετε να διατηρήσετε τις σχέσεις μαζί μας, θα πρέπει να μάθετε πώς να συμπεριφέρεστε. Αυτό είναι το μήνυμά μας προς τη Γερμανία».

Οι σχέσεις της Άγκυρας με το Βερολίνο έχουν κλονιστεί ιδιαίτερα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο, όπου η Τουρκία δήλωσε ότι οι χώρες της δυτικής Ευρώπης δεν είχαν καταδικάσει τους πραξικοπηματίες άμεσα και με αρκετή έμφαση. Η καταστολή του Ερντογάν μετά το πραξικόπημα, οι μαζικές συλλήψεις και οι απολύσεις, έχουν επίσης προκαλέσει έντονη κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά η Γερμανία ανησυχεί για την αύξηση των εντάσεων, αναζητώντας συνεχείς τουρκικές δεσμεύσεις για την μείωση των προσφυγικών ροών από την Τουρκία προς την Ευρώπη.

reuters.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα