Τουρκία: Δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες κατά διαδηλωτών για τους νεκρούς ανθρακωρύχους

Με κανόνια νερού, βροχή δακρυγόνων αλλά και πλαστικές σφαίρες αντιμετώπισε η τουρκική αστυνομία τους διαδηλωτές στην πόλη Σόμα που διαμαρτύρονταν για το δολοφονικό δυστύχημα στο ορυχείο της πόλης θρηνώντας τους περίπου 300 νεκρούς τους. Μεταξύ των διαδηλωτών πολλά μέλη των οικογενειών των θυμάτων, με μαύρα πένθιμα ρούχα. Οι συγκεντρωμένοι προσπάθησαν να προσεγγίσουν το μνημείο των ανθρακωρύχων που βρίσκεται στην πόλη

αλλά εμποδίστηκαν με υπερβολική βία από την αστυνομία. «Δεν μας αφήνουν καν να φωνάξουμε τον πόνο μας» φώναζαν κάποιες γυναίκες κλαίγοντας. «Σταματήστε να μας ψεκάζετε και να ρίχνετε νερό. Ας το ρίξετε στις στοές που καίγονται ακόμη» φώναζαν άλλοι διαδηλωτές.

Η οργή στη Σόμα κοχλάζει κάτω από το θρήνο για τους νεκρούς, εκ των οποίων πολλοί κηδεύτηκαν χθες στους διπλανούς τάφους που ανοίχτηκαν κοντά στο ορυχείο. Η τραγωδία δεν έχει ακόμη τελειώσει, έστω στο τυπικό αυτό μέρος της περισυλλογής των νεκρών. Δεκαοκτώ παραμένουν αγνοούμενοι, 363 διασώθηκαν και 122 διασώθηκαν τραυματισμένοι, αρκετοί εξ αυτών σοβαρά.

Αυτό, όμως, δεν εμποδίζει την κυβέρνηση Ερντογάν, αλλά και την ιδιοκτήτρια εταιρεία, να συνεχίζουν τις προκλήσεις και να επιδεικνύουν απανθρωπιά και υποκρισία. Εκπρόσωποι της Soma Holding έδωσαν την Παρασκευή συνέντευξη Τύπου όπου υποστήριξαν ότι οι συνθήκες ασφαλείας στο ορυχείο ήταν «πολύ καλές» και ότι δεν υπήρξε καμία αμέλεια από την εταιρεία. Υποστήριξαν ότι η έκρηξη ήταν «ένα ανεξήγητο γεγονός» που ερευνάται και θα δοθούν απαντήσεις, αλλά σίγουρα δεν ευθύνεται η εταιρεία. Επανέλαβαν δε όλα όσα υποστηρίζει και η κυβέρνηση: ότι είχαν γίνει δεκάδες έλεγχοι το τελευταίο χρονικό διάστημα και όλα ήταν καλά. Τώρα, πώς σε ένα «τέλειο», όπως το περιγράφουν, ορυχείο είχαν καταγραφεί 5.000 ατυχήματα μέσα σε ένα χρόνο, το 2013, παραμένει επίσης ένα «ανεξήγητο γεγονός». «Ανεξήγητο γεγονός» παραμένει και το ότι σε ένα «τέλειο ορυχείο» όπου τηρούνταν όλες οι συνθήκες ασφαλείας «δεν υπήρχε χώρος έκτακτης ανάγκης» για να βρουν καταφύγιο οι ανθρακωρύχοι σε περίπτωση ατυχήματος, όπως παραδέχτηκαν οι ίδιοι οι εκπρόσωποι της εταιρείας.

Πολλοί εργαζόμενοι, δίνοντας πλέον το όνομά τους, και μη φοβούμενοι για το ότι θα χάσουν τη δουλειά τους, υποστηρίζουν ότι επικρατούσε τρομοκρατία και τα αλλεπάλληλα αιτήματα για βελτίωση των συνθηκών ασφαλείας σταματούσαν το πολύ στη διοίκηση της εταιρείας χωρίς κανείς να τολμά να προχωρήσει σε δημόσιες καταγγελίες. Καταγγέλλουν επίσης ότι κάθε φορά που ήταν να γίνει έλεγχος από τις τουρκικές υπηρεσίες, η διοίκηση της εταιρείας ενημερωνόταν τουλάχιστον μία εβδομάδα νωρίτερα και δίνονταν συγκεκριμένες οδηγίες στους εργάτες για το τι θα πουν και μέχρι πού θα οδηγήσουν τους επιθεωρητές.

Ο υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, που παραμένει στη Σόμα μέχρι ν’ ανασυρθούν και οι τελευταίοι 18, όπως υπολογίζεται, εγκλωβισμένοι προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα λέγοντας ότι εφόσον εντοπιστούν «κενά» στην ασφάλεια θα τιμωρηθούν οι ένοχοι όποιοι και αν είναι. Οι διαβεβαιώσεις του, φυσικά, δεν έπεισαν κανέναν αφού ο ίδιος είναι πολιτικός προϊστάμενος των επιθεωρητών που έβρισκαν επανειλημμένως «τέλειο» το ορυχείο.

Επιπλέον, η είδηση ότι η σύζυγος του ιδιοκτήτη της εταιρείας είναι μέλος του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν, εδώ και χρόνια, πυροδότησε νέο κύμα οργής καθώς καταρρέουν οι διαβεβαιώσεις Ερντογάν ότι «δεν υπάρχει καμία σχέση με τους ιδιοκτήτες της εταιρείας και δεν υπήρχε ίδιον όφελος». Και η οργή εντάθηκε από τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Ερντογάν, Χουσεϊν Τσελίκ, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κανένα οπτικό στοιχείο ότι ο πρωθυπουργός χαστούκισε έναν πολίτη και ότι οι σωματοφύλακές του τον χτύπησαν. Υπεραμύνθηκε, δε, και της μενόμενης κλωτσοπατινάδας του συμβούλου του Ερντογάν, κατά διαδηλωτή, τον οποίο είχαν στο έδαφος δύο αστυνομικοί, λέγοντας ότι ο σύμβουλος «δέχτηκε επίθεση και προπηλακίστηκε»!

Πηγές: bbc, reuters, hurriyet, cnn turk, the guardian

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα