Τουλάχιστον 90 Ασσύριους χριστιανούς απήγαγαν οι τζιχαντιστές

Περισσότεροι από 90 Ασσύριοι χριστιανοί έπεσαν θύματα απαγωγής από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, ανάμεσά τους πολλές γυναίκες και παιδιά. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR) που εδρεύει στο Λονδίνο, τα θύματα προέρχονται από χωριά της κουρδικής κυρίως πόλης Χασάκα.

Οι συριακές- κουρδικές δυνάμεις διεξήγαγαν δύο επιθέσεις εναντίον των μαχητών του ISIS στη βορειοανατολική Συρία την Κυριακή, βοηθούμενοι από τις υπό αμερικανική ηγεσία αεροπορικές επιδρομές και τους Πεσμεργκά του Ιράκ. Αυτό το τμήμα της

Συρίας συνορεύει με την περιοχή που ελέγχεται από το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ, όπου διαπράχθηκαν πέρυσι οι βιαιότητες εναντίον της θρησκευτικής μειονότητας των Γιαζίντι.

Το Ισλαμικό Κράτος δεν επιβεβαίωσε τις απαγωγές. Υποστηρικτές του δημοσίευσαν φωτογραφίες στο διαδίκτυο με τους μαχητές της ομάδας να κοιτάζουν χάρτες και να πυροβολούν με πολυβόλα. Η ιστοσελίδα ανέφερε ότι οι φωτογραφίες ήταν από το Τελ Ταμρ, μια πόλη κοντά στο σημείο όπου το Παρατηρητήριο ανέφερε ότι έγινα οι απαγωγές.

Πολλοί Ασσύριοι Χριστιανοί έχουν μεταναστεύσει κατά την τετραετή σχεδόν σύγκρουση στην οποία έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι. Πριν από την άφιξη των Κούρδων και των νομαδικών φυλών των Αράβων στα τέλη του 19ου αιώνα, οι χριστιανοί αποτελούσαν την πλειοψηφία στην περιοχή Τζαζίρα της Συρίας, η οποία περιλαμβάνει την Χασάκα.

Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες είπαν ότι οι μαχητές προσπαθούν να ανοίξουν ένα νέο μέτωπο για να βοηθήσουν το Ισλαμικό Κράτος μετά τις σημαντικές απώλειες από την ήττα τους στο Κομπάνι. «Το Ισλαμικό Κράτος χάνει σε διάφορους τομείς, κι έτσι θέλει να εξαπολύσει μια επίθεση σε ένα νέο χώρο» δήλωσε ο απόμαχος ιορδανός στρατηγός Φαγέζ Ντουιρί. Από όταν έδιωξαν τους ισλαμιστές από το Κομπάνι, οι κουρδικές δυνάμεις που υποστηρίζονται από άλλες ένοπλες ομάδες της Συρίας, ώθησαν τους μαχητές στο επαρχιακό οχυρό τους στη Ράκα. Ένας κάτοικος της Χασάκα, που κρατά η κυβέρνηση της Συρίας και οι Κούρδοι από κοινού, είπε ότι εκατοντάδες οικογένειες είχαν φτάσει τις τελευταίες ημέρες από τα γύρω χριστιανικά χωριά, ενώ Άραβες Βεδουίνοι κατέφθαναν από τις περιοχές κατά μήκος των συνόρων.

www.reuters.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα