Τουλάχιστον 83 οι νεκροί από τις πυρκαγιές

Αυξάνεται η λίστα των θυμάτων από τις φονικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική, καθώς πριν από λίγο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, κατέληξε ακόμη ένας άνδρας 73 ετών, νοσηλευόμενος στη ΜΕΘ του ΚΑΤ.

Με βάση τον επίσημο απολογισμό ο αριθμός των νεκρών πλέον ανέρχεται στους 83, ενώ ύστερα από τρία 24ωρα παραμένει άγνωστος ο αριθμός των αγνοουμένων, κορυφώνοντας το δράμα των συγγενών.

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι εντοπίστηκαν ακόμη δυο σοροί. Αν οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν τότε ο αριθμός των νεκρών θα φτάσει

τους 85.

Σε ό,τι αφορά τους αγνοούμενους η εκπρόσωπος Τύπου της πυροσβεστικής, Σταυρούλα Μαλλίρη δήλωσε πως οι έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοούμενων συνεχίζονται με αμείωτη ένταση από τις περιπολίες πεζοπόρων τμημάτων, τα οποία διεξάγουν έλεγχο σε υπαίθριους χώρους, αυτοκίνητα, αυλές οικιών, οικίες, οι οποίες έχουν καταστραφεί από την πυρκαγιά μερικώς ή ολικώς και όποιον άλλο χώρο μπορούν να ανευρεθούν τυχόν άτομα. Πάντως, η εκπρόσωπος Τύπου διευκρίνισε, ότι στις οικίες, οι οποίες είναι κλειστές και δεν μπορούν να εισέλθουν προς το παρόν οι περιπολίες πεζοπόρων τμημάτων, δεν έχει διενεργηθεί ακόμη έλεγχος. "Συναισθανόμενοι την αγωνία των συγγενών των αγνοούμενων, σας αναφέρουμε ότι οι έρευνες για την αναζήτηση αυτών δεν θα σταματήσουν, προτού ελεγχθούν όλοι οι χώροι και τα σημεία στα οποία εξελίχθηκε η πυρκαγιά", πρόσθεσε η κ.Μαλλίρη.

Παράλληλα, η κα Μαλλίρη απηύθυνε έκκληση στους συγγενείς των αγνοούμενων "να προσέρχονται στο αμφιθέατρο του εργαστηρίου της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην οδό Μικράς Ασίας 75 στο Γουδί, έως και την Παρασκευή 27 Ιουλίου, από τις 08:00 έως τις 20:00, προκειμένου να ενημερωθούν για τη διαδικασία που πρόκειται να ακολουθηθεί, για την ταυτοποίηση των θυμάτων".

Σημειώνεται πως αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 57 ενήλικες εκ των οποίων οι 11 διασωληνωμένοι και 4 παιδιά.

Στο μεταξύ, το αρχικό σοκ και η θλίψη από το μέγεθος της τραγωδίας που συγκλόνισε όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη, δίνουν τώρα την θέση τους στην οργή και το ατελείωτο "γιατί" των χιλιάδων πυρόπληκτων που κάνουν λόγο για εγκληματική ολιγωρία του κρατικού μηχανισμού και μη συντονισμένη δράση κατά του πύρινου εφιάλτη.

Ξεκίνησαν οι ταυτοποιήσεις θυμάτων

Στο μεταξύ, ξεκίνησε η διαδικασία ταυτοποίησης των θυμάτων, με τα πρώτα 10 θύματα από τα 83 που βρήκαν φριχτό θάνατο στις φονικές πυρκαγιές να έχουν ήδη ταυτοποιηθεί.

Στα σημεία όπου έχουν μεταφερθεί οι σοροί διαδραματίζονται δραματικές σκηνές με τους συγγενείς των θυμάτων αλλά και των αγνοουμένων, με την αγωνία ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους, να περιμένουν μία είδηση για τους δικούς τους ανθρώπους.

Τη διαδικασία της νεκροψίας – νεκροτομής, διενεργεί η ιατροδικαστική υπηρεσία του Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και η ιατροδικαστική υπηρεσία του υπ. Δικαιοσύνης.

Εκεί πραγματοποιούνται οι λήψεις δειγμάτων DNA για τις ταυτοποιήσεις και επισημοποιείται η αιτία θανάτου.

Στην υπηρεσία του έργου των ταυτοποιήσεων συμμετέχει η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών και το εργαστήριο DNA της Ελληνικής Αστυνομίας. Μετά την ταυτοποίηση τα δείγματα διαβιβάζονται στη Διεύθυνση Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής, την υπηρεσία που έχει αναλάβει να ενημερώσει τις οικογένειες.

Ιατροδικαστές: Πρωτόγνωρη η κατάσταση με τα θύματα της πυρκαγιάς

Πρωτόγνωρη χαρακτήρισε την κατάσταση με τα θύματα από τις φονικές πυρκαγιές ο Νίκος Καρακούκης, προϊστάμενος της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Αθηνών. Σε δηλώσεις του, περιγράφοντας την εικόνα που αντίκρισαν οι ιατροδικαστές με τους νεκρούς από την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, έκανε λόγο για μαζική καταστροφή. Όπως είπε, τα περισσότερα θύματα έχασαν τη ζωή τους επειδή κάηκαν μέσα στις φλόγες ή πνίγηκαν στη θάλασσα.

Από την πλευρά του, ο ιατροδικαστής Νίκος Καλόγρηας τόνισε ότι στη διαδικασία συμμετέχει όλη η ιατροδικαστική υπηρεσία Αθηνών - Πειραιώς και το Πανεπιστήμιο Αθηνών με τη βοήθεια από άλλες ιατροδικαστικές υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης.

"Είναι μια μαζική καταστροφή με πολλές απανθρακώσεις που είναι δύσκολες και η αναγνώριση είναι ακόμη πιο δύσκολη. Αναμένουμε τις ταυτοποιήσεις μέσω DNA. Προσπαθούμε να προσδιορίσουμε τα αίτια θανάτου που τις περισσότερες φορές είναι προφανή" τόνισε ο κ. Καλόγρηας. "Να προχωρήσουμε στις διαδικασίες ταυτοποίησης, όχι μόνο νεκροτομής. Θα είμαστε εδώ όλες τις ημέρες και όλες τις νύχτες μέχρι να τελειώσουμε. Το θέμα είναι να προχωρήσουν οι ταυτοποιήσεις και από τη μεριά της ΔΕΕ γίνεται το καλύτερο. Άμεσα θα έχουμε τις πρώτες αναγνωρίσεις, να μειωθεί κάπως ο πόνος των ανθρώπων" είπε ο κ. Καλόγρηας.

Πηγή: Capital.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Καθημερινή, Σκαϊ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα