Τον γύρο του κόσμου κάνει η είδηση για συμφωνία των αρχηγών

17:32 9/2/2012 - Πηγή: Antinews

Το γύρο των διεθνών  μέσων ενημέρωσης, μέσω και των  πρακτορείων και των ιντερνετικών σελίδων, κάνει η είδηση της επίτευξης  συμφωνίας μεταξύ των πολιτικών  αρχηγών, έστω στο και πέντε της  διαδικασίας.

Πρώτο θέμα η συμφωνία στο Marketwatch, με ειδική αναφορά και στην αντίδραση των αγορών. Μάλιστα με το άνοιγμα της Wall Street το Marketwatch σχολίασε πως «Η Ελλάδα εμπνέει τους επενδυτές»!

Το πρακτορείο επικαλείται πηγές από την Αθήνα για να αναφέρει

πως ο πρωθυπουργός ήρθε σε τελική συμφωνία και με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά, κάτι που αποτελεί και την αναφορά των Financial Times. Οι οποίοι, μέσω του ειδικού «eurozone crisis blog» που διατηρούν , μετέδωσαν από τα πρώτα λεπτά δήλωση κυβερνητικού παράγοντα στην Αθήνα πως η συμφωνία είναι γεγονός.

«Οι μετοχές στην Ευρώπη κινούνται ανοδικά, για πρώτη  φορά εδώ και 4 ημέρες, καθώς κυκλοφορεί η είδηση πως στην Αθήνα οι πολιτικοί  έφτασαν σε συμφωνία», μετέδιδε πριν από λίγο και το Bloomberg.

Με έκτακτη ενημέρωση  το BBC μετέδωσε τη «συμφωνία των αρχηγών στην Αθήνα», υποστηρίζοντας πως άνοιξε ο δρόμος για μια νέα διάσωση της Ελλάδας.

Το γαλλικό France24 γράφει πως η συμφωνία των πολιτικών αρχηγών ανοίγει το δρόμο για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας με 130 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πάνω κάτω στο  ίδιο πνεύμα κινείται και η αναφορά  των NY Post και NY Times στα ιντερνετικά τους site, ενώ με θετικότατο όσο και εντυπωσιακό τρόπο το CNBC μεταδίδει – με φόντο εκκλησία σε αιγαιοπελαγίτικο νησί  - πως οι Έλληνες πολιτικοί συμφώνησαν στη … διάσωση της χώρας τους.

Ικανοποίηση Ντράγκι αλλά και  «σφίγγα» για τα ελληνικά ομόλογα

Η ανακοίνωση της  συμφωνίας στην Αθήνα βρήκε τον  πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριον Ντράγκι ήδη σε συνέντευξη Τύπου, μετά το πέρας της συνεδρίασης της νομισματικής επιτροπής της τράπεζας. Νωρίτερα όμως είχε συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο κι είχε ενημερωθεί για τις εξελίξεις.

Ο Κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης δήλωσε ικανοποιημένος για τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών στην Αθήνα αλλά δεν αποκάλυψε τι θα πράξει η ΕΚΤ με τα ελληνικά ομόλογα που διακρατά στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης χρέους, παρότι … προκλήθηκε από τους δημοσιογράφους!

Συγκεκριμένα, κληθείς  να απαντήσει για το κατά πόσον η κεντρική τράπεζα θα συμμετάσχει στην προσπάθεια για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ο κύριος Ντράγκι δήλωσε πως δεν κάνει σχόλια για θέματα διαχείρισης της τράπεζας και πως αυτό είναι ευθύνη της διοίκησης της ΕΚΤ και των εθνικών κεντρικών τραπεζών των κρατών-μελών της ΕΕ.

Αλλά για να μην αφήσει αμφιβολίες ξεκαθάρισε πως ούτε ο ίδιος, ούτε η ΕΚΤ ως θεσμός έχουν λόγο να εμπλακούν σε «νομικά τρικ και δικολαβικές κινήσεις», ούτε υπάρχει διάθεση από κανέναν να παραβιάσει η ΕΚΤ τους ευρωκανονισμούς που της απαγορεύουν να χρηματοδοτήσει ΑΜΕΣΑ δημόσια ελλείμματα χωρών – μελών.
Αυτό το ΑΜΕΣΑ  είναι και η λέξη – κλειδί, καθώς μόλις χθες τα διεθνή ΜΜΕ  μετέδιδαν σχέδιο για «πώληση» των  ομολόγω

Keywords
Τυχαία Θέματα