Τόμσεν: Εχουμε κάνει πρόοδο αλλά δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χρειάζεται να δει πιο ρεαλιστικές εκτιμήσεις της ευρωζώνης για την οικονομία της Ελλάδας και περισσότερες λεπτομέρειες για τα προγραμματισμένα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, για να συμμετέχει στο πρόγραμμα, δήλωσε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Poul Thomsen.

Ο

Thomsen δήλωσε πως το ΔΝΤ και οι πιστωτές της Ελλάδας στην ευρωζώνη σημείωσαν πρόοδο στις συνομιλίες χθες, αλλά δεν έφθασαν στη συμφωνία.

"Eίναι ένα πολύ δυνατό πρόγραμμα αυτό που υιοθέτησαν οι Έλληνες αυτή την εβδομάδα" δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Προγράμματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

"Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι υπάρχει ανάγκη για περισσότερο ρεαλισμό στις υποθέσεις και μεγαλύτερη ακρίβεια", δήλωσε ο Thomsen.

Η ευρωζώνη και το ΔΝΤ συμφώνησαν τη Δευτέρα ότι η Ελλάδα θα πρέπει να διατηρήσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ για πέντε χρόνια μετά τη λήξη του προγράμματος διάσωσης το 2018.

Αλλά αξιωματούχοι δήλωσαν πως το μέγεθος του πλεονάσματος μετά από την ημερομηνία αυτή, βρισκόταν υπό συζήτηση και υπήρχαν επίσης διαφορές στις εκτιμήσεις για την οικονομική ανάπτυξη.

Η βάση των συζητήσεων για το χρέος είναι μια υπόσχεση που δόθηκε από τους πιστωτές της ευρωζώνης το Μάιο του 2016, που περιλαμβάνει κάποιες υποθέσεις για την πιθανή ελάφρυνση χρέους.

"Δεχόμαστε τη βάση της συμφωνίας του Eurogroup του 2016, όπου η ελάφρυνση του χρέους δεν χρειάζεται να οριστικοποιηθεί μέχρι την τελευταία του λεπτομέρεια πριν το τέλος του προγράμματος, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερη συγκεκριμενοποίηση για το τι θα έρθει στο τέλος του προγράμματος του ESM".

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα