Το τυρί, η φάκα και η σαλαμοποίηση της εφαρμογής του μνημονίου

Για όσους δεν το κατάλαβαν ο Τσίπρας έκανε ένα αποφασιστικό βήμα για να βάλει τέλος στην ασάφεια, κοινώς να κάνει μια μεγαλοπρεπέστατη πιρουέτα και για να τον διευκολύνουν του έδωσαν 2 δις. Τα δύο δις του Γιούνκερ για «ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή» είναι τα αργύρια της κωλοτούμπας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρωθυπουργός λέει ότι αυτό είναι επιτυχία

και πως αποδείχτηκε ότι η διαπραγμάτευσή του έχει θετικό πρόσημο υπέρ των κοινωνικά αδυνάτων. Όλη ουσιαστικά η συνέντευξη τύπου που έδωσε το μεσημέρι κινήθηκε πάνω σ’ αυτή τη γραμμή. Προφανώς και κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί τη στήριξη των αδύνατων κοινωνικά στρωμάτων με τέτοια μέτρα. Τι δεν λέει όμως ο πρωθυπουργός; Ή μάλλον το λέει με μισόλογα.

Λέει ότι ο στόχος του για φέτος είναι στο τέλος του χρόνου η χώρα να έχει πρωτογενές πλεόνασμα 1-1,5% του ΑΕΠ. Ε, λοιπόν στην καλύτερη των περιπτώσεων, αν τα μεγέθη της οικονομίας, ως προς την ύφεση ή την ανάπτυξη, δεν μεταβληθούν καθόλου σε σχέση με το 2014 τότε σημαίνει ότι ο Τσίπρας θα ακολουθήσει την ίδια ακριβώς πολιτική με την προηγούμενη κυβέρνηση, γιατί ο στόχος για 1-1,5% του ΑΕΠ είναι ίδιος με το στόχο του προηγούμενου έτους. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Από την άλλη όταν έχεις δανειακές υποχρεώσεις μέχρι τον Ιούνιο πάνω από τρία δις πόσο μπορούν να συμβάλλουν τα δύο δις από το πακέτο Γιούνκερ στην ανάπτυξη ώστε στο τέλος του χρόνου να έχει βελτιωθεί πραγματικά και όχι μόνο ψυχολογικά το οικονομικό κλίμα ώστε το πρωτογενές πλεόνασμα να μην προέλθει από πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα και δη από φορολογία ή περικοπές σε συντάξεις ή μισθούς; Ένα ερώτημα θέτουμε χωρίς να συνυπολογίσουμε το ότι στον ιδιωτικό τομέα τις τελευταίες μέρες και κάτω από το κλίμα αβεβαιότητας και οικονομικής ασφυξίας ως προς τη ρευστότητα οι απολύσεις και η απληρωσιά ως προς τους μισθούς συνεχίζονται…

Και για να μην κοροϊδευόμαστε ως προς την κοινή ανάγνωση της συμφωνίας του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου η δεύτερη παράγραφος είναι σαφής. Λέει επί λέξει: «Το Eurogroup σημειώνει, στο πλαίσιο τις υπάρχουσας συμφωνίας, το αίτημα από την ελληνική πλευρά για μια παράταση της Master Financial Agreement Facility Agreement (MFFA), η οποία βασίζεται σε μια σειρά από δεσμεύσεις. Ο σκοπός της παράτασης είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης στη βάση των όρων του τρέχοντος προγράμματος, με την καλύτερη χρήση της υπάρχουσας ευελιξίας που θα εξεταστεί από κοινού από τις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς. Η παράταση αυτή θα γεφυρώσει επίσης (bridge) τον χρόνο για την πραγματοποίηση συζητήσεων σε μια πιθανή νέα συμφωνία μεταξύ του Eurogroup, των θεσμών και της Ελλάδας». (The Eurogroup notes, in the framework of the existing arrangement, the request from the Greek authorities for an extension of the Master Financial Assistance Facility Agreement (MFFA), which is underpinned by a set of commitments. The purpose of the extension is the successful completion of the review on the basis of the conditions in the current arrangement, making best use of the given flexibility which will be considered jointly with the Greek authorities and the institutions. This extension would also bridge the time for discussions on a possible follow-up arrangement between the Eurogroup, the institutions and Greece).

Άρα τα περί ελληνικής ιδιοκτησίας ως προς τη λίστα μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να ξανακαταθέσει η κυβέρνηση μικρή σημασία έχουν γιατί ουσιαστικά και επί της ουσίας αποδέχεται την «με ευελιξία» υλοποίηση του δεύτερου μνημονίου προκειμένου αυτό να ολοκληρωθεί. Γι’ αυτό και ο Βαρουφάκης προανήγγειλε φόρους στη μεσαία τάξη, έκανε διάφορα επικοινωνιακά τερτίπια και άνοιξε ζήτημα για αυξήσεις στο ΦΠΑ, ενώ ο Τσίπρας θα πρέπει τώρα να αποδείξει σε τι διαφέρουν οι αριστερές από τις δεξιές ιδιωτικοποιήσεις.

Ας είμαστε ειλικρινείς, ο καιρός θα δείξει ότι η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ δέχτηκε συντριβή από την ίδια τη ζωή. Το ότι οι δανειστές δεν θέλουν να του τραβήξουν το καλώδιο για να μη γίνει κούγκι και υπάρξει πολιτική αποσταθεροποίηση δεν σημαίνει ότι το κάνουν γιατί διαπραγματεύεται σκληρά ο Τσίπρας αλλά για να μην χάσουν τα λεφτά τους. Αυτή είναι η αλήθεια, γνωρίζουν ότι όσο πολιτικά μη διαχειρίσιμο ήταν για το Σαμαρά ένα βαρύ πακέτο μέτρων άλλο τόσο και ακόμα περισσότερο είναι για τον Τσίπρα. Ας μη συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ να βαφτίζει το κρέας ψάρι, γιατί τελικά αυτό που αποδεικνύεται είναι ότι πίσω από τις φράσεις τα μνημόνια, η τρόικα, η λιτότητα και η επιτήρηση «τελείωσαν όπως τα ξέραμε» σημαίνει ότι συνεχίζονται με άλλη μορφή και σε κάποιες περιπτώσεις και με χειρότερο τρόπο. Αν δεν πιστεύουν εμάς ας ρωτήσουν τους δεκάδες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, την πρόεδρο της βουλής και τον α’ αντιπρόεδρο της βουλής (που επίσης ανήκουν στο ΣΥΡΙΖΑ) που αρνούνταν να ψηφίσουν την απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου και κυρίως απειλούσαν τον Τσίπρα να μην τη φέρει στη βουλή. Αν πράγματι ήταν επιτυχία του δεν θα φοβόταν να την παρουσιάσει στον ελληνικό λαό και να την ψηφίσουν οι βουλευτές του.

Κάλχας

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα