Το παρασκήνιο και οι διάλογοι πίσω από την αποπομπή του επικεφαλής του ΕΦΚΑ

Βόμβα μεγατόνων για τα τεκταινόμενα στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής ασφάλισης (ΕΦΚΑ) έσκασε με την «απόλυση» του μέχρι χθες επικεφαλής του Οργανισμού Θανάση Μπακαλέξη, από τον προϊστάμενό του υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσο Πετρόπουλο (σ.σ.: ειρήσθω εν παρόδω, η παραίτηση του έτερου διοικητή επικεφαλής του επικουρικού ταμείου ΕΤΕΑΕΠ, Θανάση Καποτά, δεν ζητήθηκε, αλλά ήταν οικειοθελής γιατί ο κ. Καποτάς θέλει να κατέβει… βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Κόρινθο).

Ο

κ. Μπακαλέξης έπεσε κυριολεκτικά από τα σύννεφα όταν ο κ. Πετρόπουλος του ζήτησε να φύγει από τον ΕΦΚΑ υποβάλλοντας την παραίτησή του. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν πριν από τέσσερις μέρες, όταν ο κ. Πετρόπουλος πληροφορήθηκε και πήρε στα χέρια του μια εισήγηση – βόμβα του ΕΦΚΑ που την υπέγραφε και ο κ. Μπακαλέξης. Την εισήγηση αυτή εξασφάλισε και αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος μέσα από την έρευνά του και τα στοιχεία που συγκέντρωσε μετά το χθεσινό συμβάν.

Η εισήγηση αυτή λέει ούτε λίγο ούτε πολύ ότι ο λόγος για τον οποίο υπάρχουν καθυστερήσεις στην έκδοση νέων συντάξεων, αλλά και στην επίτευξη του στόχου για αποπληρωμή του στοκ των αιτήσεων που βρίσκονται στον ΕΦΚΑ ακόμη και από το 2014, έχει να κάνει με το υπουργείο Εργασίας, που δεν έβγαλε έγκαιρα τις εγκυκλίους με τις οδηγίες για το πώς θα υπολογίζονται όλες οι περιπτώσεις συνταξιοδότησης όχι μόνον από το ΙΚΑ, αλλά με διαδοχική, με παράλληλο χρόνο, με αναπηρία κ.ά.

Απόρροια αυτών των καθυστερήσεων -σύμφωνα με το έγγραφο του ΕΦΚΑ- είναι να μην είναι δυνατή η έκδοση οριστικών συντάξεων σε όλες τις κατηγορίες ασφαλισμένων και να μην είναι βέβαιο ότι όλες οι εκκρεμότητες (πάνω από 110.000 υποθέσεις μέχρι τον Μάρτιο του 2018), αλλά και όσες προστίθενται μήνα με το μήνα, θα κλείσουν μέχρι τον Αύγουστο του 2018 που λήγει το πρόγραμμα και τελειώνουν και τα λεφτά της τρόικας.

Η πρόταση που πέρασε βάσει της επίμαχης εισήγησης από το Δ.Σ του ΕΦΚΑ την περασμένη Πέμπτη ήταν να παραταθεί η απασχόληση των υπηρεσιακών κλιμακίων του Ταμείου για το πρώτο εξάμηνο, ήτοι μέχρι Ιούνιο του 2018. Η τρόικα ενέκρινε 1,2 δισ. για να πληρωθούν ο συντάξεις και ως το τέλος του 2017 είχαν απορροφηθεί περί τα 450 εκατ. ευρώ. Στο έγγραφο αναφέρεται ότι έχουν βγει για όλο το 2017 πάνω από 113.680 οριστικές συντάξεις και 44.400 προσωρινές. Εντούτοις, ο στόχος απορρόφησης του υπόλοιπου ποσού των 800 εκατ. ευρώ μέσα σε έξι μήνες μοιάζει άπιαστος και η ανησυχία ότι μπορεί να χαθούν «έτοιμα λεφτά» έχει σημάνει συναγερμό στο υπουργείο και στον ΕΦΚΑ.

Η μόνιμη επωδός του απομακρυνθέντος τέως διοικητή Θ. Μπακαλέξη στους υπαλλήλους του ήταν «βάλτε πλάτη για τις συντάξεις». Ομως η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν οι αναφορές για ευθύνες και στο υπουργείο Εργασίας.

Εκτός από τις καθυστερήσεις στην έκδοση συντάξεων υπάρχουν όμως και άλλα 3 μεγάλα αγκάθια που έκαναν το βίο αβίωτο στις σχέσεις ΕΦΚΑ – υπουργείου:

1. Η εμπλοκή που έχει προκύψει στην πρόσληψη καθαριστριών. Οι συμβάσεις έληξαν από τον Σεπτέμβριο του 2017 και μέχρι τώρα στον ΕΦΚΑ δεν έχουν καταφέρει να πάρουν νέα συνεργεία. Ο διαγωνισμός για να πάρουν συνεργεία καθαριότητας βγαίνει από το υπουργείο Εργασίας, αλλά μέχρι τώρα δεν κατάφεραν να ορίσουν τις προδιαγραφές! Με αποτέλεσμα τα 200 και πλέον καταστήματα ΕΦΚΑ πανελλαδικά να έχουν μόνον 83 μόνιμες καθαρίστριες ενώ χρειάζονται 400. Σε πολλά κεντρικά σημεία του ΕΦΚΑ την καθαριότητα κάνουν συχνά οι υπάλληλοι.

2. Η εμπλοκή με τις καθυστερήσεις στην απεικόνιση και τον επανυπολογισμό των εισφορών και οι συμψηφισμοί μεταξύ εισφορών βάσει εισοδημάτων 2015 και 2016. Υπάρχει τρομακτικό πρόβλημα, που είναι άγνωστο πώς θα λυθεί. Οι ασφαλισμένοι πάντως δεν ξέρουν ούτε τι έπρεπε να πληρώσουν το 2017 αλλά ούτε τι θα πρέπει να δώσουν το 2018 γιατί όλα είναι υπολογισμένα σε προσωρινή βάση. Πληρώνουν έναντι και πέρυσι και φέτος, περιμένοντας εκκαθάριση που αργεί.

3. Το μπάχαλο που υπάρχει στα μητρώα και στο κούμπωμα των πληροφοριακών συστημάτων των Ταμείων με το πληροφοριακό σύστημα (ΟΠΣ) του ΕΦΚΑ. Εδώ έχει χαθεί η μπάλα γιατί ακόμη οι ασφαλισμένοι ψάχνουν να βρουν τα ένσημά τους, που μπορεί να μην έχουν χαθεί αλλά δεν βγαίνουν για όλους στην οθόνη του ΕΦΚΑ.
Ενα από τα ονόματα που ακούγονται για τη θέση του νέου διοικητή είναι ο Στάθης Μαρίνος, με περισσότερο τεχνοκρατικές γνώσεις (λέγεται ότι σχεδίασε την πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ) και λιγότερο σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης. Είναι επίσης πιθανό να αναχθεί σε διοικητή ο ένας εκ των υποδιοικητών Τσακίρης ή Σέμπος.

Στην ανακοίνωση παραίτησης του διοικητή του ΕΦΚΑ ο υφυπουργός Τ. Πετρόπουλος αναφέρει ότι του «ζήτησε να υποβάλει την παραίτησή του» εξηγώντας ότι «κρίθηκε επείγουσα η δημιουργία των προϋποθέσεων για ακόμη πιο αποτελεσματική λειτουργία της κοινωνικής ασφάλισης και καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων, με ταχύτατη αναβάθμιση των παρεχόμενων ηλεκτρονικών υπηρεσιών και των μηχανογραφικών εφαρμογών που θα βελτιώνουν το επίπεδο εξυπηρέτησης και λειτουργίας του ΕΦΚΑ».

Οι διάλογοι που οδήγησαν στην αποπομπή

Η εισήγηση για τις ευθύνες στο υπουργείο αναφορικά με την καθυστέρηση στην έκδοση συντάξεων έγινε γνωστή την Παρασκευή στον κ. Πετρόπουλο και, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Ε.Τ.», πήρε την ίδια μέρα στο τηλέφωνο μέσω συνεργατών του τον Μπακαλέξη για εξηγήσεις.

Ο τέως διοικητής δεν απαντούσε, είπαν στον «Ε.Τ.» πρόσωπα που γνωρίζουν το παρασκήνιο. Τον κάλεσε όμως ο ίδιος ο υφυπουργός και φέρεται να του είπε σύμφωνα με τις ίδιες πηγές: «Οταν σε καλούν από το γραφείο μου θα απαντάς όπου και αν βρίσκεσαι».

Από εκεί και μετά οι εξελίξεις πήραν το δρόμο τους. Και χθες ο κ. Μπακαλέξης πληροφορήθηκε από τον κ. Πετρόπουλο ότι πρέπει να παραιτηθεί.

eleftherostypos.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα