Το... όραμα της επανάστασης έσβησε

Έπεσε το τελευταίο οχυρό. Το όραμα της επανάστασης έσβησε και δυστυχώς για κύκλους του ΣΥΡΙΖΑ η ελπίδα για τη μεγάλη αλλαγή τέλειωσε. Που είναι εκείνος ο «κακόμοιρος» βουλευτής Τριαντάφυλλος Μηταφίδης που έλεγε ότι η Βενεζουέλα είναι ο παράδεισος επί γης; Ανέφερε μάλιστα και συγκεκριμένα στοιχεία: «Σας δίνω, λοιπόν, ορισμένα στοιχεία για αυτούς που έχουν πάθει απίσχναση και οι οποίοι είναι σε καθεστώς οικονομικού αποκλεισμού, όπως ξέρετε. Του ΟΗΕ είναι, αγαπητοί συνάδελφοι.

Στο διάστημα έχουν ανεγερθεί ενάμισι εκατομμύριο κατοικίες πλήρως εξοπλισμένες. Και δόθηκαν δωρεάν. Ξέρετε τι είναι οι φαβέλες σε αυτές τις χώρες.

Ακούστε κάτι άλλο. Το δημόσιο χρέος είναι κάτω από το 30% του ΑΕΠ, η ανεργία είναι στο 5%, η ακραία φτώχεια που πριν από την Μπολιβαριανή επανάσταση ήταν στο 30%, σήμερα είναι στο 5% του πληθυσμού. Μάλιστα, ο αρμόδιος Οργανισμός του ΟΗΕ έχει ανακηρύξει την Βενεζουέλα ελεύθερη από την πείνα. Μάλιστα, το επισιτιστικό πρόγραμμα του ΟΗΕ φέρει και το όνομα του Τσάβες. Αυτά για την αποκατάσταση της αλήθειας» κατέληξε.

Χθες λοιπόν το κοινοβούλιο της χώρας κήρυξε τη Βενεζουέλα σε κατάσταση ανθρωπιστικής κρίσης.

«Η Εθνική Συνέλευση κηρύσσει την χώρα σε ανθρωπιστική κρίση και αποδέχεται να απαιτήσει από όλους τους δημόσιους οργανισμούς να υιοθετήσουν επείγοντα μέτρα για να καταπολεμηθεί η πείνα από την οποία υποφέρει ο λαός", αναφέρεται στο κείμενο που εγκρίθηκε από την αντιπολίτευση.

Η νομοθετική εξουσία θα δημιουργήσει συνεπώς μια επιτροπή που θα αναλάβει να εντοπίσει "πηγές" σε διεθνές επίπεδο "για να καταπολεμήσουμε την πείνα", οι οποίες θα περιλάβουν κυρίως διεθνείς οργανισμούς και διπλωματικές αντιπροσωπείες.

"Ένα αντίγραφο (αυτής της συμφωνίας) θα σταλεί στον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (τον Λουίς Αλμάγκρο) και στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (τον Αντόνιο Γκουτέρες)", διευκρινίζεται στο κείμενο.

Η Βενεζουέλα είναι βυθισμένη σε μια βαθιά οικονομική κρίση, με ελλείψεις στο 68% των βασικών προϊόντων και ανεξέλεγκτο πληθωρισμό.

Το κοινοβούλιο εκτιμά πως το οικονομικό μοντέλο της κυβέρνησης, "βασισμένο στον κρατισμό και τις αυθαίρετες απαλλοτριώσεις", προκάλεσε πτώση της εθνικής παραγωγής και επέφερε "πληθωρισμό 700% και ελλείψεις σε ποσοστό 90%".

Σύμφωνα με Έρευνα για τις συνθήκες διαβίωσης που πραγματοποιήθηκε από ομάδα πανεπιστημιακών, στη χώρα αυτή των 9,6 εκατομμυρίων κατοίκων η φτώχεια έπληττε το 81,8% των νοικοκυριών κατά το 2016, σχεδόν κατά εννέα μονάδες περισσότερους απ' ό,τι το 2015. Επίσης το 51% θεωρείται πως βρίσκεται σε κατάσταση ακραίας φτώχειας.

Στο Καράκας αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις οι διαμαρτυρίες είναι καθημερινό φαινόμενο. Τρία εκατομμύρια άνθρωποι τρώνε από τα σκουπίδια καταγγέλλουν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο διαβεβαιώνει από την πλευρά του πως το 2016 η φτώχεια στη χώρα αυτή με τα σημαντικότερα πετρελαϊκά αποθέματα στον κόσμο μειώθηκε από το 19,7% στο 18,3%.

Ποιος έχει άραγε δίκιο; Μήπως είναι όλα τα στοιχεία για τη φτώχεια ψεύτικα; Μήπως όργανα του καπιταλισμού θέλουν να καταστρέψουν τη Βενεζουέλα; Και τώρα τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς σημείο αναφοράς; Που θα πηγαίνει διακοπές ο «σύντροφος» Παππάς με τους περίεργους τύπους από την Κύπρο; Να έχει πέσει σε μελαγχολία ο Μηταφίδης και όλοι όσοι πήγαν πρόσφατα στην πρεσβεία της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας;

Όχι, είναι όλα ψέματα. Οι Βενεζουελάνοι ζουν και βασιλεύουν. Θα μας στείλουν και πετρέλαιο δωρεάν όπως έλεγε κάποτε ο Τσίπρας και οι λοιποί Συριζαίοι.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα