Το Μικρό Νησί (La isla minima)

Το Μικρό Νησί είναι ένα ισπανικό θρίλερ χαμηλού budget που διαδραματίζεται στο νότο της ιβηρικής χερσονήσου το 1980. Η ιστορία είναι για δυο αστυνομικούς που έρχονται να διερευνήσουν την εξαφάνιση δύο κοριτσιών.

Η ταινία ξεκινάει με μερικές εκπληκτικές εικόνες των βάλτων και των καναλιών από ψηλά, που μοιάζουν με εξωγήινα τοπία. Σύντομα ξεκινάει το αστυνομικό μυστήριο και ο κίνδυνος. Η πλοκή εξελίσσεται διαρκώς καθώς οι αστυνομικοί ανακαλύπτουν ίχνη

και μαζεύουν πληροφορίες από διάφορα πρόσωπα. Στην πορεία κάποια στοιχεία βγαίνουν στην επιφάνεια, όμως προκύπτουν νέα, επιτακτικά ερωτήματα. Δημιουργείται μια ατμόσφαιρα απομόνωσης και ψυχοπλάκωσης με ένταση ως το τέλος. Σε αυτό βοηθάει και η σκηνοθεσία, με τα πλάνα της φτωχής υπαίθρου, τα απομονωμένα οικήματα, τις επίπεδες εκτάσεις και φυσικά το βάλτο.

Οι ηθοποιοί παίζουν πολύ καλά. Ο Javier Gutierrez υποδύεται τον έμπειρο αστυνομικό με το σκοτεινό παρελθόν, που ωστόσο λειτουργεί ως παράγοντας ηρεμίας στην ομάδα. Ο Raul Arevalo έχει το ρόλο του νεότερου συναδέλφου του, που ανυπομονεί να δει την Ισπανία απαλλαγμένη από τα κατάλοιπα του φασιστικού καθεστώτος του Φράνκο. Το πολιτικό πλαίσιο υπάρχει στη διάρκεια του έργου και στο φινάλε αποκτάει βαρύτητα (1). Οι άλλοι ηθοποιοί είναι επίσης πειστικοί. Η συμπεριφορά και οι αντιδράσεις των χαρακτήρων είναι πολύ ρεαλιστικές, ιδίως της μητέρας των κοριτσιών (Maria Varod) και της μαθήτριας, της Μαρίνας.

Αυτό που ήθελα λίγο καλύτερο είναι το τρίτο act, δηλαδή το διάστημα μετά τη σύγκρουση στο αστυνομικό τμήμα. Κρατάει λίγο, μένουν αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με το έγκλημα (2) και γενικά δεν υπάρχει τόση επινοητικότητα όσο πριν (3). Επίσης η αποκάλυψη του μέρους όπου κλείνει το δράμα είναι κάπως απότομη.

Το Μικρό Νησί είναι δυνατό θρίλερ, με τη διαρκή αίσθηση ότι κάτι κακό θα συμβεί. Η υπόθεση, το καστ και η σκηνοθεσία το κάνουν να ξεχωρίζει. Ίσως η έκπληξη του καλοκαιριού.

Captain America

* Spoiler Alert! Μη διαβάσετε παρακάτω αν δεν έχετε δει το έργο!

(1) Στο τέλος δημιουργούνται πολύ ενδιαφέροντα ερωτήματα. Υπάρχει γκρίζα ζώνη και πότε είσαι μέσα σε αυτήν; Η διάσωση του κοριτσιού και ο τερματισμός της δράσης του serial killer ήταν σπουδαίο καλό. Όμως την έκανε ο Χουάν, που είχε διαπράξει εγκλήματα επί χούντας και έμεινε ατιμώρητος. Ο Πέντρο απεχθανόταν τους φασίστες αλλά ένας από αυτούς τον έσωσε. Στο φινάλε συμβιβάζεται με τη νέα κατάσταση, αισθάνεται χρέος προς το συνάδελφό του ή σκέφτεται να συγκρουστεί μαζί του αργότερα; Όσο για τον Χουάν, ο τρόπος που έσπευσε, ενώ αιμορραγούσε, να δει αν το κορίτσι ζει δείχνει άνθρωπο πολύ διαφορετικό από εκείνο που είχε πυροβολήσει πολίτη σε διαδήλωση εν ψυχρώ. Ποιος είναι τελικά και τι θα ήταν δίκαιο να του συμβεί;

(2) Ποια ήταν τα κίνητρα των τριών κακοποιών και πώς συνδέθηκαν μεταξύ τους; Γιατί ο γόης Quini δεν κατέδωσε τον τρίτο άνθρωπο της φωτογραφίας για να ελαφρύνει τη θέση του; Τι απέγινε η οικογένεια των θυμάτων, που είχε μπλέξει με τους εμπόρους ναρκωτικών;

(3) Ανακρίνουν την ηλικιωμένη γυναίκα στη βίλα, πηγαίνουν στο εγκαταλειμμένο καταφύγιο και ακολουθούν το αμάξι, πράγματα που είχανε κάνει και πριν.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα