Το μέλλον των σχέσεων Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ

Οι σχέσεις της Ελλάδος με το Ισραήλ ποτέ δεν ήταν καλύτερες. Οι πρόσφατες διπλωματικές πιέσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο και την Κύπρο εξώθησαν την Αθήνα και Λευκωσία να επισυνάψουν επικερδείς σχέσεις με το Ισραήλ. Εντούτοις, με την εκλογική νίκη του Σύριζα, υπήρχαν φήμες πως η πολιτική της Αθήνας

στα μεσανατολικά ζητήματα θα άλλαζε άρδην. Πράγματι, υπήρχαν πολλές φωνές μέσα στην σημερινή κυβέρνηση οι οποίες έχουν επισταμένως εκφράσει την αντίθεσή τους με την πολιτική του Ισραήλ στην Παλαιστίνη και το ζήτημα των εποικισμών. Παραδόξως όμως, φαίνεται πως υπάρχουν ισχυρά συμφέροντα τα οποία έχουν κατευνάσει προς το παρόν τις αντιθέσεις μέσα στο Σύριζα σχετικά με την συμμαχία Ελλάδος και Ισραήλ.

Επομένως, σύμφωνα με τον πρώην Ισραηλινό Πρέσβη στην Ελλάδα Άριε Μέκελ, δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα κάποια μεταστροφή της Αθήνας και της Λευκωσίας προς τις σχέσεις τους με το Ισραήλ. Ωστόσο, ο πρώην πρέσβης ανέφερε πως «ο Σύριζα είναι ένα δημιούργημα δεκατεσσάρων μικρότερων ακρο-αριστερών συνιστωσών. Παρεμπιπτόντως, ένας υφυπουργός της παρούσας κυβέρνησης συμμετείχε ενεργά στους επονομαζόμενους «Στόλους της Ελευθερίας» για την Λωρίδα της Γάζας

Η Στενές Σχέσεις της Άγκυρας με την Παλαιστίνη

Η Ελλάδα με την Κύπρο έχουν συνάψει στενή συνεργασία για την εξόρυξη των ενεργειακών κοιτασμάτων της Λευκωσίας, τα οποία τυγχάνει να γειτνιάζουν με την γεωγραφική θέση των αποθεμάτων φυσικού αερίου του Ισραήλ. Όμως η συνεχής ανάμειξη της Άγκυρας, η οποία επιζητεί μερίδιο στα κοιτάσματα της Κύπρου διαμέσου του βόρειου «κρατιδίου» της, επηρεάζει τις προοπτικές της τριμερούς συμμαχίας να εξορύξουν το ποσοστό του φυσικού αερίου που τους αναλογεί στην Ανατολική Μεσόγειο. Υπό αυτές τις συνθήκες, συν το γεγονός ότι οι σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ παραμένουν ψυχρές, η τριμερής συμμαχία αναγκάστηκε να αναπτύξει στενές στρατιωτικές σχέσεις. Παραδείγματος χάριν, τα μελλοντικά σχέδια για διεξαγωγή κοινών στρατιωτικών ασκήσεων στο Αιγαίο και ανατολικό Λιβυκό Πέλαγος, στρέφουν την νεοεκλεγείσα κυβέρνηση της Αθήνας στην υιοθέτηση πιο μετριοπαθών απόψεων σχετικά με τις σχέσεις του Ισραήλ με την Παλαιστίνη και τον αραβικό κόσμο.

Την ίδια στιγμή, ο Πρέσβης Μέκελ υποστηρίζει πως «η πολεμική διπλωματία της Άγκυρας», όπως η αποστολή ερευνητικών και πολεμικών πλοιάριων σε Ελληνικά και Κυπριακά χωρικά ύδατα, «δεν επηρέασε σε καμία περίπτωση την ικανότητα της Λευκωσίας να αντλεί φυσικό αέριο από τα οικόπεδα της ΑΟΖ της.» Επιπλέον, όπως επισημαίνει ο Μέκελ, «το προηγούμενο καλοκαίρι η Άγκυρα τοποθέτησε νέο Στρατιωτικό Επίτροπο στην Πρεσβεία της στην Αθήνα. Δεν μπορώ επομένως να προβλέψω για ποιους λόγους η Τουρκία θα θελήσει να ανοίξει ακόμα ένα μέτωπο σε μια ευαίσθητη περιοχή για τα δικά της συμφέροντα την παρούσα χρονική στιγμή.»

Το Μέλλον της Τριμερούς Οικονομικής Συνεργασίας

Το οικονομικό πεδίο συνεργασίας είναι ένας ακόμα τομέας που καθηλώνει τη νέα κυβέρνηση της Ελλάδος στις υπάρχουσες τριμερείς συμφωνίες μεταξύ Ελλάδος, Ισραήλ και Κύπρου. Η πιο σημαντική συμφωνία είναι η μελλοντική ανάπτυξη ενός υποθαλάσσιου δικτύου ηλεκτρισμού 2.000 μεγαβάτ, το οποίο θα καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της Λευκωσίας και Ιερουσαλήμ και θα ενώσει και τις δύο χώρες, διαμέσου της Αθήνας, με το ηλεκτρικό δίκτυο της Ευρώπης.

Στον τομέα του φυσικού αερίου, η Ιερουσαλήμ υπέγραψε με την Ελλάδα ένα προσωρινό συμφωνητικό ανάπτυξης υποδομών εξόρυξης και διοχέτευσης στην Ευρώπη τον Ιανουάριο 2011. Ωστόσο, τα ισραηλινά δικαστήρια δεν έχουν μέχρι στιγμής βοηθήσει στην επικύρωση και περαίωση αυτής της συμφωνίας. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρώην πρέσβη, «η όλη εκστρατεία για την εξόρυξη φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο έχει παραμείνει στάσιμη τελευταία. Κανένας στην Ιερουσαλήμ δεν έχει αποφασίσει τι ποσότητες αερίου θα εξάγει, ποιοι θα είναι οι παραλήπτες και διαμέσου ποιας οδού θα πραγματοποιηθεί αυτή η συναλλαγή, παρ’ όλες τις συνεχείς διμερείς συναντήσεις των δύο πλευρών από τον Ιανουάριο του 2011.»

Η Συμβολική Επίσκεψη του Πρέσβη Μέκελ στην Αθήνα

Ο Πρέσβης Μέκελ παρευρέθηκε αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιώς Αριστοτέλη Τζιαμπίρη για τις Ελληνο-Ισραηλινές Σχέσεις. Με μια αισιόδοξη πρόβλεψη ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν θα ανατρέψει τις υπάρχουσες συμφωνίες με το Ισραήλ για μικροπολιτικούς λόγους, ο Πρέσβης Μέκελ αναγνώρισε ότι ‘προετοιμάζω τη δική μου διατριβή για τα τέσσερα τελευταία χρόνια – την χρυσή εποχή στις σχέσεις των τριών κρατών. Όμως με την άνοδο του Σύριζα στην εξουσία, πρέπει τώρα να ετοιμάσω ένα νέο κεφάλαιο για τα πεπραγμένα τις παρούσας κυβέρνησης σε αυτό τον τομέα.»

Πηγή: Jewish Voice

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα