Το λόμπι για τον έλεγχο των όπλων πιέζει τον Ομπάμα για μεταρρύθμιση

Καθώς ο Ομπάμα διανύει τη δεύτερη θητεία του, το λόμπι για τον έλεγχο των όπλων ζητά από τον πρόεδρο να πάρει επιτέλους στα σοβαρά το θέμα, γράφει η Eliza Shapiro στο thedailybeast.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ένας λευκός προγραμματιστής υπολογιστών φέρεται να πυροβόλησε και να  σκότωσε έναν άοπλο μαύρο έφηβο σε ένα βενζινάδικο στο Τζάκσονβιλ της Φλόριντα (επειδή είχε τη μουσική του πολύ δυνατά). Αυτό ήταν το πιο πρόσφατο θανατηφόρο γεγονός σε ένα αδυσώπητο ρεύμα ένοπλης βίας που έχει ξεσπάσει τους τελευταίους μήνες, από τη σφαγή στο σινεμά της Ορόρα ως τη βία των συμμοριών

που μαστίζει Σικάγο.

Το περιστατικό άρχισαν αμέσως να το συγκρίνουν με τη δολοφονία του Martin Trayvon τον περασμένο Φεβρουάριο, ενώ άναψε και πάλι η συζήτηση για τον αμφιλεγόμενο νόμο αυτοάμυνας της Φλόριντα, γνωστό ως  Stand Your Ground. Αλλά για το εγχώριο λόμπι για τον έλεγχο των όπλων, ο θάνατος του Jordan Russell Davis την περασμένη εβδομάδα ήταν περισσότερο από αυτό: ήταν ένα σημάδι της αποτυχίας του Μπαράκ Ομπάμα να θεσπίσει μια πολιτική για τα όπλα που να σώζει ζωές.

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του Ομπάμα, «48.000 Αμερικανοί θα σκοτωθούν από όπλα», λέει ο John Feinblatt, ειδικός σύμβουλος του δημάρχου της Νέας Υόρκης Michael Bloomberg και πρόεδρος των Δημάρχων Ενάντια στα Παράνομα Όπλα, αναφέροντας στατιστικά στοιχεία από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

«Ο αμερικανικός λαός αξίζει να γνωρίζει πώς θα πρέπει να είναι ασφαλής και αυτή είναι δουλειά του προέδρου». Ο Feinblatt και άλλοι που πρωτοστατούν σε οργανώσεις για τον έλεγχο των όπλων, υποστηρίζουν ότι με την επανεκλογή του προέδρου αρχίζουν να παίρνουν σειρά και δευτερεύοντες προτεραιότητες.

Στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης τους είναι: η επέκταση του ελέγχου του ποινικού μητρώου με νόμους και στις 50 πολιτείες και το κλείσιμο στα «παραθυράκια» που καλύπτουν τις ιδιωτικές πωλήσεις, ώστε να κρατηθούν τα όπλα μακριά από τα χέρια των εγκληματιών.

Οι ομάδες υπεράσπισης, όπως οι Δήμαρχοι Ενάντια στα Παράνομα Όπλα  και η Εκστρατεία Brady για την Πρόληψη της Ένοπλης Βίας, υποστηρίζουν εντείνουν τις προσπάθειές τους, σχεδιάζοντας νέες διαφημιστικές καμπάνιες, πορείες και διαμαρτυρίες για να δημιουργήσουν αυτό που το κίνημα αγωνίζεται εδώ και πολύ καιρό να διατηρήσει: τη διαρκή υποστήριξη της κοινής γνώμης για τα μέτρα ελέγχου των όπλων .

«Ο Ομπάμα μπορεί να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας», λέει ο Josh Horwitz, εκτελεστικός διευθυντής του Συνασπισμού για να Σταματήσει η Ένοπλη Βία, «και αν δεν το κάνει θα είναι ένα σημαντικό κενό στη θητεία του». Σχετικοί έλεγχοι για τις προϋποθέσεις για την αγορά ενός όπλου υπάρχουν σε 17 πολιτείες, αλλά τα κενά είναι μεγάλα και περιλαμβάνουν την ιδιωτική πώληση που επιτρέπει σε οποιονδήποτε να αγοράσει ένα όπλο μέσω ενός πωλητή χωρίς έλεγχο του ιστορικού.

«Ο όρος ‘παραθυράκι’ υποδηλώνει ότι είναι ένα μικρό πρόβλημα», λέει ο Daniel Webster, διευθυντής του Κέντρου Πολιτικής Έρευνας Johns Hopkins, ο οποίος πραγματοποίησε

Keywords
Τυχαία Θέματα