Το “κούρεμα” προχωρεί μετ΄ εμποδίων

Σημαντικά εμπόδια παρουσιάζονται στη συμφωνία για το PSI, καθώς οι διαπραγματεύσεις για το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας βρίσκονται ουσιαστικά στον αέρα και ενώ παρουσιάζονται και νομικά προβλήματα. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα μπορούσε

να ξεκινήσει την Παρασκευή και να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του μήνα. Οι συνεχείς αναβολές στην απόφαση για το δεύτερο πακέτο όμως, η χρονοβόρα και αβέβαιη διαδικασία επικύρωσης από αρκετά εθνικά κοινοβούλια, όπως και πληθώρα νομικών εμποδίων… θέτουν το όλο εγχείρημα εν αμφιβόλω.

Οι FT επικαλούνται έγγραφο που παρουσιάστηκε στην ομάδα εργασίας του eurogroup, βάσει του οποίου οι χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να συγκεντρώσουν 93,5 δισ. ευρώ για να ολοκληρωθεί το swap των ομολόγων. Εξ αυτών, τα 30 δισ. ευρώ θα πρέπει να δοθούν άμεσα στους ιδιώτες επενδυτές ως «γλυκαντικό» για να συμμετάσχουν στη συμφωνία. Επιπλέον 23 δισ. ευρώ χρειάζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες θα απειληθούν με κατάρρευση από το PSI. Έγγραφο της Lazard, της αμερικανικής συμβουλευτικής εταιρείας, που δόθηκε σε αξιωματούχους της ευρωζώνης, προειδοποιεί ότι εάν τα κεφάλαια δεν έχουν συγκεντρωθεί από το ταμείο στήριξης της ευρωζώνης, το EFSF, εγκαίρως, τότε ενδεχομένως να υπάρξει μία περίοδος κάποιων εβδομάδων με επικίνδυνη αβεβαιότητα για τους ιδιώτες ομολογιούχους.

 

- Εάν το Eurogroup της Δευτέρας εγκρίνει την ελληνική βοήθεια, το PSI μπορεί να ξεκινήσει άμεσα και να ολοκληρωθεί εγκαίρως, σημειώνει, ωστόσο  ο Jorg Asmussen, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, σε δηλώσεις του στο Reuters. Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι μέχρι τη Δευτέρα μπορούν να ολοκληρωθούν οι προϋποθέσεις για να εγκριθεί το νέο πακέτο για την Ελλάδα από τους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης.  Αναφορικά με τη συμμετοχή της ΕΚΤ στο “πακέτο”, τόνισε ότι η κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να συμμετάσχει άμεσα, αλλά μπορεί να δώσει τα κέρδη της από τις αγορές ελληνικών ομολόγων στις εθνικές κεντρικές τράπεζες και τα κράτη μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα κεφάλαια αυτά στην ελληνική βοήθεια. Σε σχέση με το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, τονίζει ότι κάτι τέτοιο ενέχει ανυπολόγιστα ρίσκα και θα πλήξει τη χρηματοοικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης.

 
- Την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διανείμει στα κράτη-μέλη της ευρωζώνης οποιαδήποτε κέρδη αντλήσει από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει, ανακοίνωσε το μέλος του διοικητικού της συμβουλίου Λικ Κοέν. Τα κράτη θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν μετέπειτα τα κεφάλαια αυτά για τη διάσωση της Ελλάδας. «Αποφασίσαμε στο ευρωσύστημα ότι δεν επιθυμούμε να αποκομίσουμε κέρδη από τις συναλλαγές μας με την Ελλάδα και, όταν διανεμηθούν τα κέρδη των προηγουμένων ετών, κάθε κυβέρνηση θα αποφασίσει ποιό μερίδιο θα διαθέσει για την Ελλάδα», είπε ο αξιωματούχος της ΕΚΤ. «Είναι ζήτημα των κυβερνήσεων να αποφασίσουν τι θα κάνουν», διευκρίνισε σε παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης της κεντρικής τράπεζας του Βελγίου. Σύμφωνα

Keywords
Τυχαία Θέματα