Το «κούρεμα» κλείδωσε, αρχίζει το θρίλερ με τη συμμετοχή

09:09 9/2/2012 - Πηγή: Antinews

Με μεσοσταθμικό επιτόκιο στα επίπεδα του 3,6% για τα νέα ομόλογα που θα εκδοθούν προς αντικατάσταση των παλαιών, με φόρμουλα της τελευταίας στιγμής που εντάσσει στο «κούρεμα» τα τραπεζικά δάνεια που έχουν λάβει Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμοί (ΔΕΚΟ) -και συνεπώς διευρύνει τις ζημιές που θα υποστούν τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα-, αλλά πιθανότατα και με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

(ΕΚΤ) ολοκληρώνεται, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο πρώτος γύρος του πολύμηνου θρίλερ για τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στην αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους. Το ζήτημα της εμπλοκής της ΕΚΤ θα απασχολήσει το σημερινό Eurogroup.

Η συμμετοχή

Ωστόσο, απομένει ο κρίσιμος δεύτερος γύρος στη διάρκεια του οποίου θα πρέπει η συμφωνία να «μεταφραστεί» σε πράξεις. Προϋπόθεση για κάτι τέτοιο είναι όχι μόνο η απρόσκοπτη υλοποίηση του νέου δανειακού προγράμματος προς την Ελλάδα αλλά και η σχεδόν καθολική συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών μας στην εθελοντική ανταλλαγή των ομολόγων (PSI). Προκειμένου να επιτευχθεί η συμμετοχή αυτή, η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη έτοιμη τη νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα εισαγάγει αναδρομικά ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs), ώστε εφόσον ενταχθεί στο «κούρεμα» εθελοντικά η μεγάλη πλειοψηφία -όχι, όμως, το σύνολο- των ιδιωτών επενδυτών, η διαδικασία να καταστεί υποχρεωτική και για όσους διαφοροποιηθούν. Μια τέτοια εξέλιξη πιθανότατα θα θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός και θα πυροδοτήσει την αποπληρωμή των ασφαλίστρων έναντι κινδύνου χρεοκοπίας (CDS).

Από την αναδιάρθρωση χρέους δεν θα εξαιρεθούν εντελώς ούτε τα φυσικά πρόσωπα, αφού φαίνεται πως ενεργοποιείται το σενάριο που είχε παρουσιάσει ως πιθανότερο ο «Ε.Τ.»: Δηλαδή, δεν θα υποστούν «haircut» μόνο τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν ελληνικά κρατικά ομόλογα αξίας έως 100.000 ευρώ (ποσό που αποτελεί και το όριο εγγύησης του Δημοσίου για τις τραπεζικές καταθέσεις). Οι μεμονωμένοι αυτοί ομολογιούχοι θα λάβουν πίσω στο ακέραιο το κεφάλαιό τους χωρίς να υποστούν απομείωση, όμως δεν πρόκειται να αποκομίσουν κέρδος από την απόδοση που υπόσχονταν αρχικά οι ελληνικοί κρατικοί τίτλοι.

Ανάλογα την ανάπτυξη

Οι όροι που συμφωνήθηκαν μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και Τρόικας, από τη μία πλευρά, και ιδιωτών επενδυτών, από την άλλη πλευρά, περιλαμβάνουν μειωμένο επιτόκιο σε σχέση με το μεσοσταθμικό 4%-4,2% το οποίο αρχικά είχε τεθεί ως «κόκκινη γραμμή» από τους ομολογιούχους. Οπως προαναφέρθηκε, το «κουπόνι» κινείται εν τέλει στα επίπεδα του 3,6%, ενώ για τα νέα ομόλογα λήξεως έως το 2020 το επιτόκιο θα ξεκινά από το 3%, ικανοποιώντας στο ακέραιο τη σχετική απαίτηση Γερμανίας και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Για να κάνουν την παραπάνω υποχώρηση σε σχέση με τις αρχικές θέσεις τους, οι ιδιώτες, εκπροσωπούμενοι από το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), διασφάλισαν ότι στα νέα ομόλογα θα υπάρξει ρήτρα ανάπτυξης, η οποία θα τους επιτρέπει να λάβουν ελαφρά αυξημένο επιτόκιο αν το ΑΕΠ της χώρας μας αναπτυχθεί τα επόμενα χρόνια

Keywords
Τυχαία Θέματα