Το Κόσσοβο μετατρέπει τις δυνάμεις ασφαλείας σε εθνικό στρατό

12:51 9/3/2017 - Πηγή: Antinews

Το ΝΑΤΟ και οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν την Τετάρτη ότι θα μπορούσαν να περιορίσουν τη συνεργασία με τις υπηρεσίες ασφάλειας του Κοσσυφοπεδίου εάν η κυβέρνηση προχωρήσει με τα σχέδια για τη μετατροπή μιας ελαφρά οπλισμένης δύναμης ασφαλείας της σε στρατό, χωρίς τις απαιτούμενες συνταγματικές αλλαγές. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι είπε στους ηγέτες του Κοσσυφοπεδίου από το τηλέφωνο ότι «μονομερείς ενέργειες, όπως αυτές δεν βοηθούν».

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι εάν το Κοσσυφοπέδιο προχωρήσει στα σχέδιά του, «το ΝΑΤΟ θα πρέπει να επανεξετάσει το επίπεδο της δέσμευσης, ιδίως όσον αφορά την ανάπτυξη στρατιωτών και υποδομής».

Δήλωση της αμερικανικής πρεσβείας αναφέρει ότι «η έκδοση του παρόντος προτεινόμενου νόμου θα μας αναγκάσει να επαναξιολογήσουμε τη διμερή συνεργασία μας και την μακρόχρονη βοήθεια στις δυνάμεις ασφαλείας του Κοσσόβου». Η κίνηση αυτή πρέπει να πραγματοποιηθεί μέσα από μια «περιεκτική και αντιπροσωπευτική πολιτική διαδικασία», προσθέτει η δήλωση.

Ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι την Τρίτη έστειλε ένα νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο, ζητώντας την έγκριση για να σχηματίσει έναν τακτικό στρατό. Η κίνηση καταγγέλθηκε αμέσως από τους Σέρβους ηγέτες, οι οποίοι αρνούνται να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και είπαν ότι θα χρησιμοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα μέσα για να αποτρέψουν τον σχηματισμό ενός στρατού με πολιτικά μέσα. «Δεν υπάρχει επιστροφή. Η KSF (Δύναμη Ασφάλειας Κοσσυφοπεδίου) θα μεταμορφωθεί σε στρατό του Κοσσυφοπεδίου», ανέφερε ο Θάτσι στο Radio Free Europe την Τετάρτη. «Τα Δυτικά Βαλκάνια απειλούνται από τις ρωσικές στρατιωτικές βάσεις στη Σερβία, από τα ρωσικά MIG αεροσκάφη στη Σερβία και από τις ρωσικές στρατιωτικές ασκήσεις στη Σερβία». «Περιμένω ότι το ΝΑΤΟ θα έχει επίγνωση αυτών των συγκεκριμένων απειλών», δήλωσε ο Θάτσι σε συνέντευξη Τύπου αργότερα την Τετάρτη.

Οι συνταγματικές τροποποιήσεις θα απαιτήσουν την έγκριση της ψηφοφορίας από τις εθνικές μειονότητες στο κοινοβούλιο του Κοσσυφοπεδίου. Η Σερβία στην πραγματικότητα έχει σημαντική επιρροή μέσω των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου σχετικά με το εάν οι απαιτούμενες συνταγματικές αλλαγές μπορούν να συμβούν. Ο Θάτσι δήλωσε ότι το Κοσσυφοπέδιο δεν μπορεί να «συνεργαστεί με τη Σερβία» για τις υποθέσεις του και ότι «το Βελιγράδι δεν μπορεί να αποφασίζει για το Κοσσυφοπέδιο». «Το ΝΑΤΟ και οι διεθνείς εταίροι μας θα πρέπει να βοηθήσουν το Κοσσυφοπέδιο κατά τη διάρκεια αυτής της αλλαγής και ποτέ δεν πρέπει να σκεφτούν να το τιμωρήσουν απλά επειδή η Σερβία δεν έχει πειστεί ότι το Κοσσυφοπέδιο θα πρέπει να βρει τον δικό του στρατό», είπε.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε την Τετάρτη ότι αναμένει «βοήθεια και υποστήριξη» από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία για το σχέδιο του Κοσσυφοπεδίου. Ο Βούτσιτς δήλωσε ότι η κίνηση ήταν ενάντια στο ψήφισμα του ΟΗΕ που έληξε τον πόλεμο στο Κοσσυφοπέδιο το 1999, και ακόμη και κατά του ίδιου του συντάγματος του Κοσσυφοπεδίου, το οποίο δεν αναγνωρίζει η Σερβία.

Ο Θάτσι είπε ότι ζήτησε από τον Βούτσιτς σε μια τηλεφωνική συνομιλία την Τρίτη να πει στους βουλευτές της Σερβικής μειονότητας να επιστρέψουν στο κοινοβούλιο για να ψηφίσουν διάφορα νομοσχέδια, όπως τη δημιουργίας του νέου στρατού, και έκανε σαφές στον Σέρβο πρωθυπουργό ότι ο στρατός δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι «μια απειλή για τη Σερβία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα». «Η ανταπόκριση ήταν απογοητευτική», είπε.

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και το ΝΑΤΟ είναι σημαντικοί σύμμαχοι του Κοσσυφοπεδίου και έχουν συμβάλλει στη δημιουργία των δυνάμεων ασφαλείας του Κοσσόβου. Οι σχέσεις μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας ήταν τεταμένες πρόσφατα και η κίνηση είναι πιθανό να κάνει τα πράγματα χειρότερα. Το Κοσσυφοπέδιο διακήρυξε την ανεξαρτησία του το 2008. Η κίνηση αυτή έχει αναγνωριστεί από 114 χώρες, αλλά όχι και από το Βελιγράδι.

abcnews.go.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα