Το δώρο του Βενιζέλου στον Τσίπρα που θα τον στείλει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας

08:02 7/5/2014 - Πηγή: Antinews

Πριν μερικές εβδομάδες ο Αλέξης Τσίπρας είχε αποφασίσει να μετατρέψει τις ευρωεκλογές σε δημοψήφισμα. Η στρατηγική του ήταν να πολώσει το κλίμα, να οδηγήσει τον κόσμο σε ψήφο που δεν θα είχε καμιά ουσιαστική σχέση με το διακύβευμα των ευρωεκλογών.

Εξ’ ου και τα διλήμματα που

θέτει από τότε όπως και το σύνθημα «Στις 25 ψηφίζουμε, στις 26 φεύγουν». Τώρα πως μπορείς να διώξεις κάποιον κάνοντας ευρωεκλογές αυτό είναι μάλλον ελληνικό χαρακτηριστικό.

Όμως, η κυβέρνηση δεν «τσίμπησε» στις προκλήσεις, κράτησε την ψυχραιμία της και μίλησε ξεκάθαρα για εκλογές που δεν κρίνουν τη διακυβέρνηση της χώρας. Αυτού του τύπου το δημοψηφισματικό «καπέλο» στις εκλογές δεν πέρασε ούτε στην κοινωνία. Όταν ερωτάται ο κόσμος με ποια κριτήρια θα ψηφίσει δεν λέει ότι θα τιμωρήσει την κυβέρνηση για τα μέτρα και τη λιτότητα. Στις δημοτικές επιλέγει πρόσωπα και μάλιστα πολλές φορές υπερκομματικά ενώ στις ευρωεκλογές ρίχνει ματιές στους υποψήφιους αφού μπορεί με την ψήφο του ο λαός να στείλει αυτούς που θέλει στις Βρυξέλλες.

Έτσι λοιπόν η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ κόλλησε, όπως κόλλησαν και τα ποσοστά του ακριβώς επειδή ο ελληνικός λαός δεν θέλει αναταραχή, δεν θέλει πάλι εκλογές, δεν θέλει πολιτική κρίση. Επιδιώκει μια ομαλή πορεία της χώρας και της οικονομίας. Και σ’ αυτό το σημείο καταγράφηκε μια ακόμη στρατηγική ήττα του κ. Τσίπρα. Μέχρι που ήρθε ο καλύτερος σύμμαχός του. Το καλύτερο δεκανίκι που θα μπορούσε να βρει απέκτησε πρόσωπο και είναι ο κ. Βενιζέλος. Με τους εκβιασμούς του και τις απειλές του ουσιαστικά μετέτρεψε τις επικείμενες εκλογές σε δημοψήφισμα για την κυβέρνηση και έκανε το χατίρι του ΣΥΡΙΖΑ που ήθελε να πολώσει το κλίμα και να δημιουργήσει το δίλημμα στον ελληνικό λαό: Θα ψηφίσει τώρα «χαλαρά» ή με το δωράκι που πρόσφεραν απλόχερα στην Κουμουνδούρου οι απίθανοι του ΠΑΣΟΚ θα πάει στην κάλπη να τιμωρήσει την κυβέρνηση;

Τι πρόβλημα είχε άραγε ο κ. Βενιζέλος να δικαιολογήσει μια ήττα της Ελιάς και να πει: «δεν πειράζει, είμαστε ακόμη κυβέρνηση, θα διορθώσουμε την επόμενη διετία τα πράγματα για τον ελληνικό λαό και αυτός θα μας δικαιώσει στις εθνικές εκλογές»;

Ακόμη και μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές θα μπορούσε να γίνει ανεκτή, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές «πατώνουν» παντού. Η κυβέρνηση θα μπορούσε να συνεχίσει απρόσκοπτη τη δουλειά της, ακόμη κι αν ο Τσίπρας έσκουζε από το πρωί ως το βράδυ ζητώντας εκλογές.

Όμως, η απόλυτη γκάφα του κ. Βενιζέλου έγινε ακριβώς διότι παίζει το τελευταίο του χαρτί της προσωπικής του επιβίωσης. Ριψοκινδυνεύοντας έτσι τη μετατροπή των εκλογών σε δημοψήφισμα. Υπό αυτή την έννοια, λοιπόν, ο κόσμος που θα ψηφίσει μπορεί να κάνει τουλάχιστον ένα καλό, αφού πιθανότατα να οδηγηθούμε σε εθνικές εκλογές που κανείς δεν θέλει. Ο κόσμος μπορεί να στείλει τον Βενιζέλο και τους μικρούς Βενιζέλους του ΠΑΣΟΚ στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Εκεί που έπρεπε να βρίσκονται από το 2011 και μετά.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα