Το δολάριο πνέει τα λοίσθια…

Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στο κόσμο (Σ. Αραβία), προχώρησε σε συνεργασία με τον δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στο κόσμο (Κίνα), για να κατασκευαστεί ένα νέο τεράστιο διυλιστήριο και κανένα ΜΜΕ των ΗΠΑ δεν ασχολήθηκε. Το διυλιστήριο αυτό θα βρίσκεται στο Yanbu της Ερυθράς Θάλασσας, και θα αρχίσει να

λειτουργεί το 2014.

Τα τελευταία χρόνια, η Κίνα έχει εντείνει τους εμπορικούς της δεσμούς με την Σ. Αραβία. Ήδη εισάγει περισσότερο σαουδαραβικό πετρέλαιο απ ότι οι ΗΠΑ. Τον περασμένο μήνα, εισήγαγε 1.39 εκατ. βαρέλια την μέρα! 39% περισσότερα από ότι τον αντίστοιχο μήνα του 2011. Αυτό έχει σημασία, διότι το 1973 η Αμερική συμφώνησε με την Σ. Αραβία, ότι όλο το πετρέλαιο που η χώρα αυτή πουλάει, θα έχει την ονομαστική του αξία σε δολάρια ΗΠΑ.

Το σύστημα αυτό των «πετροδολαρίων» υιοθετήθηκε στη συνέχεια από όλο τον κόσμο και βοήθησε πολύ την αμερικανική οικονομία. Σήμερα, που η Κίνα είναι αυτή που αποτελεί τον σημαντικότερο εμπορικό εταίρο της Σ. Αραβίας, ποιος είναι ο λόγος να συνεχίσει αυτή να πουλάει πετρέλαιο με βάση το δολάριο;

Και αν τελικά καταρρεύσει η ισχύουσα συμφωνία, τι μπορεί να σημαίνει για την αμερικανική οικονομία;

Την ώρα που η Αμερική χάνει στον τομέα της διύλισης, η Σαουδική Aramco ξεκινάει μια συνεργασία ύψους $9 δισ με την Κίνα, για τη κατασκευή διυλιστηρίου που θα επεξεργάζεται 400.000 βαρέλια ημερησίως. Το 62.5% θα ανήκει στην Aramco, και το υπόλοιπο 37.5% στην κινεζική Sinopec.

Παράλληλα, η Κίνα προχωρά σε αντίστοιχες συνεργασίες και με άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες, που αυξάνουν την οικονομική της ισχύ, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, που πήραν την κατιούσα. Η Αίγυπτος ξεκίνησε πρόσφατα την κατασκευή ενός μεγάλου διυλιστηρίου, με χρηματοδότηση της Κίνας, ενώ υπογράφτηκε συμφωνία κατασκευής τεσσάρων διυλιστηρίων βενζίνης στη Νιγηρία, αξίας $23 δισ. που θα επενδύσει το Πεκίνο.

Στην ουσία, η Κίνα προχωρά σε «ενεργειακή περικύκλωση» των ΗΠΑ, δεσμεύοντας για λογαριασμό της τις στρατηγικές προμήθειες πετρελαίου του πλανήτη.

Όλα αυτά επηρεάζουν άμεσα το σύστημα των πετροδολαρίων, βάσει του οποίου, από το 1975 όλες οι χώρες του OPEC πουλούσαν το πετρέλαιό τους σε δολάρια, με αντάλλαγμα την στρατιωτική προστασία από πλευράς ΗΠΑ. Το σύστημα αυτό είχε ως αποτέλεσμα την δημιουργία τεχνητής ανάγκης για το αμερικανικό δολάριο σε ολόκληρο τον κόσμο. Και όσο αυξάνονταν η ζήτηση του πετρελαίου, τόσο αυξάνονταν και η αξία του δολαρίου. Για αυτό και ανέκαθεν η εκάστοτε αμερικανική ηγεσία «είχε στα όπα όπα» τους Σαουδάραβες. Κανένας δεν ήθελε να ταράξει τα νερά.

Το όλο σύστημα ανάγκαζε την παγκόσμια ροή πετρελαϊκού χρήματος να περνάει μέσα από την αμερικανική Federal Reserve αυξάνοντας έτσι την διεθνή ζήτηση για δολάρια, και για το αμερικανικό χρέος, και επιτρέποντας παράλληλα στην Αμερική να απολαμβάνει δωρεάν πετρέλαιο, αφού αυτή ήλεγχε και τύπωνε το νόμισμα της συναλλαγής του. Στη συνέχεια το σύστημα αυτό επεκτάθηκε και στο γενικότερο παγκόσμιο εμπόριο, το μεγαλύτερο μέρος του οποίο

Keywords
Τυχαία Θέματα