Το ΔΝΤ προειδοποιεί την Γαλλία για υπερβολική λιτότητα

Σε μια έκθεση που ενδέχεται να πυροδοτήσει μια πολιτική θύελλα στο Παρίσι, το ΔΝΤ αναφέρει ότι ο υπερβολικός ζήλος στις περικοπές και τις αυξήσεις φόρων έχουν προκαλέσει πιο γρήγορη αύξηση στα επίπεδα του δημοσίου χρέους, ξεπερνώντας τον αρχικό τους σκοπό. «Ένας πιο μέτριος ρυθμός διαρθρωτικής δημοσιονομικής πολιτικής ενδείκνυται για το εγγύς μέλλον. Ο περιορισμός της φιλοκυκλικότητας είναι η ουσία», αναφέρει το Ταμείο στην τελευταία έκθεσή του για τις ανισορροπίες της G20.

Τα σχόλια έχουν μια ιδιαίτερη

βαρύτητα, δεδομένου ότι η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, προβάλλεται ως η επόμενη ανταγωνίστρια του Φρανσουά Ολάντ.
Αφήνουν τον Ολάντ σε μια λεπτή θέση, καθώς τον αναγκάζουν να εξηγήσει στους επικριτές του εντός του Σοσιαλιστικού Κόμματος γιατί έχει εφαρμόσει τόσο αυστηρή λιτότητα. Ενώ ο ίδιος είναι υποχρεωμένος να μειώσει το γαλλικό έλλειμμα και να συμμορφωθεί με τους δημοσιονομικούς όρους της ΕΕ, οι όροι αυτοί αποτέλεσαν αντικείμενο διαπραγμάτευσης από τους προκατόχους του και επικρίθηκαν από το Σοσιαλιστικό Κόμμα εκείνη την εποχή.
Το ΔΝΤ δήλωσε επίσης ότι η Βρετανία θα πρέπει να προωθήσει «πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη», επισπεύδοντας τις σχεδιαζόμενες επενδύσεις. «Απαιτείται πολιτική δράση για να εξασφαλιστεί η ανάκαμψη», ανέφερε , προσθέτοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να «ενισχύσει τη διαθεσιμότητα» των σπιτιών αντί να προσπαθεί να ανεβάσει τις τιμές των κατοικιών.
Η πρόσκληση του ΔΝΤ για λιγότερη λιτότητα αντανακλά τους φόβους ότι η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας κινδυνεύει να παραπέσει αν το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου περιοριστεί και αν η Federal Reserve των ΗΠΑ προχωρήσει στα σχέδια για να ηρεμήσει το ερέθισμα και στραγγίξει τον κόσμο από τη ρευστότητα σε δολάρια. Η απειλή και μόνο της Fed για περιορισμό της ρευστότητας έχει ήδη αυξήσει το κόστος δανεισμού απότομα σε όλο τον κόσμο, απειλώντας με νομισματικές κρίσεις την Ινδία, τη Βραζιλία, την Τουρκία, τη Νότια Αφρική, την Ινδονησία, την Ουκρανία και άλλες χώρες​​.

Η έκθεση αναφέρει ότι τα υποκείμενα δεινά του χρέους της ευρωζώνης επιδεινώνονται, αυξάνοντας τους κινδύνους οριστικού «αποπληθωρισμού του χρέους» στην μαστιζόμενη από την κρίση περιφέρεια». «Η αδύναμη ανάπτυξη έχει συμβάλει στην επιδείνωση της δυναμικής του χρέους», ανέφερε, προειδοποιώντας ότι η παρατεταμένη στασιμότητα μπορεί να προκαλέσει σταδιακά ασφυξία στο Νότο, όπου οι πραγματικές συναλλαγματικές ισοτιμίες παραμένουν υπερτιμημένες.
Το ΔΝΤ απηύθυνε έκκληση για «πολιτική δράση σε πολλαπλά μέτωπα» για να αποτρέψει μια νέα έκρηξη της κρίσης, κάνοντας μια επίπληξη σε όσους θεωρούν, στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, ότι το πρόβλημα έχει λυθεί. Το Ταμείο είπε ότι η Γαλλία είχε αυστηρότερη πολιτική κατά 2% του ΑΕΠ πέρυσι και 1,8% φέτος, αλλά απέτυχε να δει οποιαδήποτε βελτίωση στην πορεία του χρέους, διότι η ύφεση συρρίκνωσε την οικονομική βάση, μια παγίδα γνωστή ως επίδραση του παρονομαστή. «Εν μέσω της επιδείνωσης του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, οι προοπτικές για το δημόσιο χρέος έχουν χειροτερέψει. Ο δείκτης του χρέους προς το ΑΕΠ αναμένεται να κορυφωθεί σε 94% του ΑΕΠ το 2015», ανέφερε. Αυτό είναι υψηλότερο από τις προηγούμενες εκτιμήσεις.

Η έκθεση αναφέρει ότι η Γαλλία πρέπει να περάσει μια σειρά από μεταρρυθμίσεις και να καταρρίψει τα εμπόδια στον τομέα των υπηρεσιών για να εδραιώσει μακροπρόθεσμη αξιοπιστία, καθώς και να μειώσει τη «φορολογική επιβάρυνση της εργασίας» – η διαφορά μεταξύ των καθαρών αποδοχών και του συνολικού κόστους για τους εργοδότες. Κατηγόρησε επίσης τη Γερμανία ότι κάνει πολύ λίγα για να αποκαταστήσει την ισορροπία του παγκόσμιου συστήματος, ενώ συνέστησε να αναδιοργανώσει την εσωτερική της δομή για να αυξήσει την κατανάλωση και να περιορίσει το τρέχον πλεόνασμα του ισοζυγίου πληρωμών της, το οποίο διογκώθηκε σε 7% του ΑΕΠ το προηγούμενο έτος. Το ΔΝΤ είπε πως η πραγματική συναλλαγματική ισοτιμία της Γερμανίας είναι 8% υποτιμημένη σε ιστορική βάση, λόγω της δομής του ευρώ.

http://www.telegraph.co.uk/finance/financialcrisis/10308506/IMF-warns-France-on-austerity-overkill.html

Keywords
Τυχαία Θέματα