Το απόγευμα η ανακοίνωση νέων μέτρων - Διάγγελμα Μητσοτάκη στις 19.00

Σε ένα ακόμη διάγγελμα για την πανδημία του κορονοϊού θα προχωρήσει ο πρωθυπουργός σήμερα το απόγευμα στις 19:00.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού αναφέρει:

"Σήμερα Πέμπτη στις 19:00 ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθυνθεί με τηλεοπτικό μήνυμα προς τους πολίτες, για το δεύτερο κύμα του κορονοϊού"

Όπως σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης στον διάλογο που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα απευθυνθεί στην κοινωνία προκειμένου να εξηγήσει τη διαμορφωθείσα κατάσταση καθώς και τις περαιτέρω παρεμβάσεις που πρέπει να ληφθούν

και θα έχουν ως στόχο τον περιορισμό του ιού στην κοινότητα.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι "είμαστε αντιμέτωποι με ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας, αλλά εξακολουθούμε να πηγαίνουμε καλύτερα από την υπόλοιπη Ευρώπη, όμως αυτό δεν είναι παρηγοριά". Επίσης ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην κατάσταση που υπάρχει στα σχολεία σε σχέση με τον κορονοϊό, και τόνισε ότι "δεν έχουμε φαινόμενα έντονης μετάδοσης στα σχολεία, και η εξήγηση είναι ότι τηρούνται ευλαβικά τα βασικά μέτρα ασφάλειας, όπως η μάσκα" και ευχαρίστησε τους εκπαιδευτικούς για την συνεισφορά τους στην τήρηση των μέτρων.

"Ο ιός χτυπάει συλλογικά το κοινωνικό σύνολο και συλλογικά η κοινωνία πρέπει να αμυνθεί. Τα μέτρα δεν αποτελούν περιορισμό της ελευθερίας μας, αλλά αποσκοπούν στην προστασία των άλλων. Εκεί είναι το κρίσιμο και φεύγουμε από το ζήτημα της ατομικής ευθύνης και περνάμε στην κοινωνική ευθύνη κι αυτό είναι πολύ κρίσιμο να γίνει αντιληπτό" τόνισε από την πλευρά της η Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Επίσης πρόσθεσε ότι οι νέοι έχουν διαφορετικό τρόπο ζωής, και ενδεχομένως αισθάνονται λιγότερο ευάλωτοι αλλά "αυτό που δεν έχει γίνει αντιληπτό και ελπίζω ότι θα γίνει είναι ότι η υψηλή μεταδοτικότητα του ιού είναι το πρόβλημα. Δεν μπορεί κάποιος για τον εαυτό του να αναδεχθεί κάτι. Δεν μπορεί όμως να αναδεχθεί να επιβαρύνει το κοινωνικό σύνολο" πρόσθεσε.

Μετά τη συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός είχε τηλεδιάσκεψη με τους 13 Περιφερειάρχες της χώρας καθώς συνολικά 43 από τις 74 περιφερειακές ενότητες μετρούν θετικά κρούσματα της πανδημίας ενώ Κοζάνη και Καστοριά βρίσκονται στο ανώτατο επίπεδο του υγειονομικού χάρτη και σε τοπικό Lockdown.

Τι έπεται

Όπως μετέδιδε και νωρίτερα το Capital.gr παρά το γεγονός ότι οι παρεμβάσεις, όπως αυτές αναλύονται στα τέσσερα επίπεδα του Χάρτη Υγειονομικής Προστασίας είναι σε μεγάλο βαθμό "κλειδωμένα", η αλματώδης άνοδος των κρουσμάτων ανοίγει την…πόρτα στην υιοθέτηση πρόσθετων απαγορεύσεων.

Ειδικότερα:

- Ένα από τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι της συζήτησης, η υλοποίηση του οποίου μπορεί να αποφασιστεί ακόμα και σήμερα, είναι η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τη μία τα ξημερώματα μέχρι τις πέντε το πρωί. Το μέτρο, εφόσον "κλειδώσει", θα ενεργοποιηθεί για τα επίπεδα τρία και τέσσερα του Χάρτη Υγειονομικής Προστασίας. Για τις περιοχές, δηλαδή, που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο κίνδυνο. ενδεχομένως για τα επίπεδα 3 και 4, που είναι και αυτά με τον πιο αυξημένο κίνδυνο.

- Το δεύτερο μέτρο που φαίνεται ότι συζητείται στο εσωτερικό της κυβέρνησης είναι η καθολική και υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας και όπου παρατηρείται συγχρωτισμός, αν και σε πολλές περιπτώσεις το μέτρο δεν εφαρμόζεται, με πολίτες να αγνοούν τις συστάσεις των λοιμωξιολόγων. Η υποχρεωτικότητα του μέτρου παντού αναμένεται ότι θα καταστήσει το μήνυμα προς την κοινότητα ενιαίο, θέτοντας εκτός πλαισίου κάθε διαφορετική ή κατά το δοκούν ερμηνεία.

"Τα επόμενα εικοσιτετράωρα είναι ιδιαίτερα κρίσιμα ώστε να βάλουμε φρένο στην έξαρση του ιού. Ας είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί", σημείωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Η Καστοριά, την ίδια στιγμή, γίνεται η δεύτερη περιφερειακή ενότητα της χώρας, που περνά στο τελευταίο επίπεδο. Αυτό του αυξημένου κινδύνου, το οποίο…παραπέμπει σε τοπικό lockdown, με παρεμβάσεις, όπως η αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (πλην εκείνων για τα τρόφιμα) η αναστολή λειτουργίας της εστίασης και η υποχρεωτική μάσκα σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους. Στο τρίτο επίπεδο του επιδημιολογικού κινδύνου περνούν η Θεσσαλονίκη, οι Σέρρες, η Λάρισα και η Βοιωτία. Τα Ιωάννινα παραμένουν στο επίπεδο "τρία", χωρίς να αποκλείεται, ωστόσο, η επιβολή lockdown το Σάββατο. Ημέρα κατά την οποία θα επαναξιολογηθούν οι δείκτες επικινδυνότητας.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα