Το απέραντο "δικαστήριο" της προεκλογικής περιόδου

Tα εκκωφαντικά πρωτοσέλιδα για την "εμπλοκή" της Εισαγγελέως Ελένης Ράικου στην υπόθεση Novartis (που απάντησε με ανώνυμες καταγγελίες περί "Ρασπούτιν"), οι διαρροές για το πόρισμα της εξεταστικής για την Υγεία με "εμπλεκόμενους" υπουργούς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ), οι κατηγορίες κατά του παλιού πολιτικού συστήματος ως απότοκος της προφυλάκισης Παπαντωνίου είναι ένα, πρώτο, δείγμα για το πώς θα κινηθεί η χώρα στο δρόμο προς τις κάλπες.

Ο δρόμος είναι στρωμένος με δημοσιεύματα γεμάτα σκάνδαλα, αποκαλύψεις και "αποκαλύψεις", κι ένα πόλεμο

μέχρις εσχάτων με φόντο την επικοινωνιακή διαχείριση της πορείας ερευνών για υποθέσεις με βαρύτητα αλλά και απήχηση στον κόσμο. Πρόκειται προφανώς για μια ακραιφνώς δικαστικο-πολιτική προεκλογική περίοδο. Και η αλήθεια είναι πως, σε επίπεδο εκκρεμουσών υποθέσεων, και διαχείρισης δημοσίου χρήματος οι αφορμές που έχουν δοθεί κατά το παρελθόν είναι πολλές. Η πολιτική διαχείρισής τους όμως, ο τρόπος που προβάλλονται και κυρίως η χρονική συγκυρία στην οποία "σκάνε", προκαλούν πολλούς συνειρμούς, δυστυχώς πολλές φορές με σοβαρή υπόσταση.

Το δόγμα Πολάκη και η εξεταστική

Της περίφημης αποστροφής του Παύλου Πολάκη "πρέπει να βάλουμε κάποιους στη φυλακή", ακολούθησε η περίπτωση της προφυλάκισης του Γιάννου Παπαντωνίου. Η χρήση της συγκεκριμένης ρήσης από τον πρώην υπουργό, ώστε να εξηγήσει την προσωρινή του κράτηση, ήταν μάλλον υπερβολική αν αναλογιστεί κανείς την ευρύτητα των στοιχείων που εξετάζει η ελληνική δικαιοσύνη. Πιθανόν για τον ίδιο να ήταν προφανές πως "εργαλειοποιείται" η Δικαιοσύνη στην περίπτωσή του, πλην για πολλούς άλλους όχι. Η πολιτική στόχευση πάντως στην ρητορική της επομένης ημέρας για τους "κλέφτες" του ΠΑΣΟΚ (συνολικά και αφοριστικά) έκανε τη δουλειά της. Μη ξεχνάμε πως ο νέος φάκελος που έχει φτάσει στη Βουλή για τον Γιάννο Παπαντωνίου από την δικαιοσύνη για τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών τύπου "S" με αίτημα διερεύνησης τυχόν ποινικών ευθυνών για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας, δίνει ένα "άρωμα" νέας προανακριτικής επιτροπής για τον πρώην υπουργό με πιθανότερη την επιστροφή της δικογραφίας στη δικαιοσύνη.

Η εξεταστική για την Υγεία

Το κλίμα όμως ήταν διαφορετικό όταν λίγες ημέρες μετά προέκυψε η διαρροή πως επίκειται το πόρισμα της εξεταστικής για την υγεία με ονόματα υπουργών Υγείας από το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ. Κι αυτό γιατί οι ίδιοι αλλά και σειρά άλλων προσώπων έσπευσαν να μιλήσουν για προσπάθεια μετατροπής της Βουλής σε ρωμαϊκή αρένα σκανδάλων και "σκανδάλων".

Στην εξεταστική επιτροπή για την υγεία θα συζητηθούν τμηματικά τα συμπεράσματα που βγήκαν με τους βουλευτές της πλειοψηφίας να ανοίγουν τα χαρτιά τους:

Τρίτη 6 Νοεμβρίου "Ερρίκος Ντυνάν"

Πέμπτη 8 Νοεμβρίου "αρθροσκοπήσεις"

Δευτέρα 12 Νοεμβρίου "ΚΕΕΛΠΝΟ"

Τρίτη 20 Νοεμβρίου "φαρμακευτική δαπάνη"

Το πόρισμα της επιτροπής αναμένεται να κατατεθεί στον πρόεδρο της Βουλής στις 21 Νοεμβρίου και στη συνέχεια να εισαχθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια. Συνεπώς σε απευθείας μετάδοση, θα υπάρξει πλήρες ξεδίπλωμα του πολιτικο –δικαστικού θρίλερ.

Η συνταγματική αναθεώρηση

Ενισχυτικά στο κλίμα θα λειτουργήσει η συνταγματική αναθεώρηση με τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στο νόμο περί ευθύνης υπουργών και την τροποποίηση των διατάξεων για τη βουλευτική ασυλία, ώστε αυτή να καλύπτει αποκλειστικά τα αδικήματα που τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Η Novartis

Την ίδια στιγμή ξεδιπλώνονται τα δεδομένα για την υπόθεση Novartis η οποία δείχνει να αποτελεί την "κορωνίδα" των σκανδάλων για την κυβερνητική πλειοψηφία. Η καταγγελλόμενη εμπλοκή πολιτικών προσώπων της αξιωματικής αντιπολίτευσης δίνει στην υπόθεση τεράστιο βάρος. Τα πράγματα οδεύουν προς ποινική εκκαθάριση για κάποια από τα 10 πολιτικά πρόσωπα τα οποία τελούν υπό έρευνα, ενώ για κάποιους από αυτούς δεν προέκυψαν στοιχεία. Προς το κλείσιμο οδεύει και η δικογραφία για τις σχέσεις μεταξύ Novartis και 4000 γιατρών που εισέπραξαν χρήματα από την εταιρία. Παράλληλα παρατηρείται μια ασφυκτική πίεση από όλες τις πλευρές για να ολοκληρωθεί η έρευνα και καταγράφεται με δημόσιες δηλώσεις. Εκτιμάται πως πριν τα Χριστούγεννα- ίσως και νωρίτερα- θα υπάρξουν αποτελέσματα.

Οι τράπεζες, τα κόμματα και τα ΜΜΕ

Μεγάλο βάρος έχει πέσει και στην υπόθεση των τραπεζών, για υποθέσεις που είτε αφορούν προβεβλημένα μεγαλοστελέχη του τραπεζικού συστήματος για προσωπικές τους υποθέσεις, είτε τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ. Οι εξελίξεις σε όλα τα πεδία αυτά θα είναι σύντομες.

Μάλιστα ήδη έχουν σταλεί κλήσεις υπόπτων σε εκατοντάδες στελέχη όλων των τραπεζών για τις δανειοδοτήσεις των κομμάτων που είχαν δοθεί με ενέχυρο τις μελλοντικές κρατικές επιχορηγήσεις. Ο αριθμός αγγίζει τα 500 άτομα (!) και αφορά τις τράπεζες Eurobank, Αττικής, Μαρφίν, Εθνική, Αγροτική, Πειραιώς, για απιστία σε βαθμό κακουργήματος καθώς και εκπροσώπους κομμάτων για ηθική αυτουργία σε αυτή. Κλήσεις υπόπτων για εξηγήσεις έχουν σταλεί και για τα δάνεια των ΜΜΕ.

Το μεταναστευτικό

Κεντρικό ρόλο από την άλλη πλευρά θα παίξουν οι εξελίξεις στο μεταναστευτικό καθώς το επίπεδο των καταγγελιών έχει ανέβει μετά τα όσα είπε ο διευθυντής της Διεύθυνσης Υποδοχής και Ταυτοποίησης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ανδρέας Ηλιόπουλος, σε συνέντευξή του στον "Φιλελεύθερο".

Ο αντιστράτηγος ζήτησε παρέμβαση εισαγγελέα (όπως και έγινε) για όσα συμβαίνουν με τη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού προβλήματος στην Ελλάδα και εκθέτουν τη χώρα μας διεθνώς, όπως είπε.

Ο αντιστράτηγος ε.α. που βρίσκεται στο πλέον νευραλγικό πόστο διαχείρισης των προσφυγικών ροών καθώς διευθύνει τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά και τον Έβρο (Λέσβος, Χίο, Σάμο, Λέρο, Κω και φυλάκιο Έβρου), μέσω της συνέντευξης του παραδέχτηκε πως υπάρχουν ενδείξεις για εκτεταμένα φαινόμενα κακοδιαχείρισης κονδυλίων τόσο από τον κρατικό μηχανισμό που εμπλέκεται συμπεριλαμβανομένου του ΥΠΕΘΑ και άλλων φορέων, όσο και από ΜΚΟ οι οποίες διαχειρίζονται κοινοτικούς πόρους.

Η ΔΕΠΑ

Ψηλά αναμένεται να "παίξει" κι η υπόθεση της δίωξης στον επιχειρηματία Λαυρεντιάδη αλλά και τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΠΑ (επί Σύριζα) Θεόδωρο Κιτσάκο, σχετικά με τη μη είσπραξη οφειλών 115 εκατομμυρίων ευρώ της Λιπασματοβιομηχανίας ELFE (συμφερόντων Λαυρέντη Λαυρεντιάδη).

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα