Το άλμα της Κίνας προς τα εμπρός: έγινε η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο

Η Κίνα μόλις έκανε ένα οικονομικό άλμα προς τα εμπρός: τα νέα δεδομένα προβλέπουν ότι η χώρα θα ξεπεράσει και επίσημα τις ΗΠΑ φέτος και θα γίνει η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Μετρώντας το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, χρησιμοποιώντας την ισοτιμία της αγοραστικής δύναμης (PPP), το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

εκτιμά τώρα το ΑΕΠ της Κίνας σε 17,6 τρις δολ., έναντι 17,4 τρις δολ. των ΗΠΑ.

Οι ισοτιμίες αγοραστικής δύναμης είναι μια προσπάθεια – που δεν είναι και η τέλεια- η οποία αντιπροσωπεύει διαφορετικά επίπεδα τιμών μεταξύ των χωρών, ιδιαίτερα σε αγαθά και υπηρεσίες που δεν είναι ανοικτά στο διεθνή ανταγωνισμό. Το ΡΡΡ κάνει μια σημαντική διαφορά. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το ΑΕΠ της Κίνας το τρέχον έτος μετρημένο σε απλά δολάρια, χωρίς καμία προσαρμογή σε σχετικές τιμές, είναι 10,4 τρις δολάρια. Με την επιφύλαξη τυχόν προβλημάτων μέτρησης, η άνοδος της Κίνας υπήρξε αξιοσημείωτη.

Το 1980, η κινεζική οικονομική παραγωγή ήταν το ένα δέκατο των ΗΠΑ. Τέσσερις δεκαετίες μετά, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η οικονομία της Κίνας θα είναι 20 τοις εκατό μεγαλύτερη από ό, τι στις ΗΠΑ. Ο μέσος όρος ανάπτυξης του ΑΕΠ της Κίνας από το 1980 έως το τρέχον έτος ήταν το εκπληκτικό 9,8 τοις εκατό ανά έτος, σε σύγκριση με το 2,7 τοις εκατό στις ΗΠΑ. Η συνεχής ετήσια αύξηση 10 τοις εκατό σημαίνει ότι η οικονομία θα διπλασιάζεται σε μέγεθος περίπου κάθε επτά χρόνια.

Δύο μόνο προειδοποιήσεις: Πρώτον, η οικονομία της Κίνας μπορεί τώρα να είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο, αλλά αυτό απέχει πολύ από το να είναι η πλουσιότερη. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ εξακολουθεί να είναι λιγότερο από το ένα τέταρτο των επιπέδων των ΗΠΑ.

Δεύτερον, με μια μακροχρόνια ιστορική προοπτική, η άνοδος της Κίνας έχει απλώς αποκαταστήσει το status quo ante. Ο Angus Maddison, γνωστός καθηγητής της ιστορίας της οικονομίας, εκτίμησε ότι η Κίνα ήταν η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου μέχρι και το 1870, με την Ινδία να ακολουθεί με μικρή διαφορά. Η 150χρονη κυριαρχία της Ευρώπης και των ΗΠΑ ήταν η εξαίρεση.

China’s leap forward: overtaking the US as world’s biggest economy

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα