Το αλκοόλ νέο σημείο αντιπαράθεσης κυβέρνησης - αντιπολίτευσης στη Βρετανία

Το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει στην Αγγλία με την κατανάλωση αλκοόλ καταγράφει μία ακόμη νέα έρευνα η οποία έχει γίνει αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση των Εργατικών η οποία και έδωσε στη δημοσιότητα τα νέα ανησυχητικά στοιχεία. Οι Εργατικοί κατηγορούν την κυβέρνηση Κάμερον ότι στο όνομα της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των μεγάλων εταιρειών παρασκευής αλκοολούχων ποτών και των τεράστιων κερδών που έχουν στην

Αγγλία λόγω της μεγάλης κατανάλωσης «παραλείπει» διαρκώς να λάβει σοβαρά μέτρα κατά του προβληματικού φαινομένου και δεν προχωρά σε εκτενείς και λεπτομερείς εκστρατείες ενημέρωσης που θα καθιστούν σαφείς τους κινδύνους από την κατανάλωση αλκοόλ γενικώς και ειδικώς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Σύμφωνα με τα νέα αυτά στοιχεία έχουν τριπλασιαστεί τα κρούσματα εμφάνισης του αλκοολικού συνδρόμου σε έμβρυα, σε σχέση με πριν από 16 χρόνια, όταν, για πρώτη φορά, κρατήθηκαν στοιχεία για το συγκεκριμένο σύνδρομο. Αυτό σημαίνει ότι οι μητέρες των εμβρύων έπιναν και μάλιστα πολύ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Όπως αναφέρει η έρευνα μεταξύ 2012 – 2013 διαγνώστηκαν 252 τέτοια κρούσματα. Το συγκεκριμένο σύνδρομο μπορεί να αφήσει πολύ σοβαρές πνευματικές και σωματικές βλάβες στο βρέφος. Τα κρούσματα ήταν μόλις 89 μεταξύ 1997 – 1998. Καταγράφεται, επίσης, μια αύξηση του 37% ανάμεσα στα 2009 – 2010.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα στοιχεία αυτά, που αφορούν μόνο την Αγγλία, δείχνουν ότι υπάρχει ολοένα μεγαλύτερο πρόβλημα με την κατανάλωση αλκοόλ και ολοένα μεγαλύτερη αποτυχία ως προς την αντιμετώπισή του. Εκτιμάται δε ότι όσες περιπτώσεις έχουν ήδη διαγνωστεί είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου καθώς συχνά το συγκεκριμένο σύνδρομο δεν έχει, στην αρχή τουλάχιστον, εμφανή συμπτώματα σωματικά και έτσι τα μωρά φαίνονται φυσιολογικά. Στη συνέχεια, όμως, εμφανίζουν σοβαρές μαθησιακές δυσκολίες και ακόμη σοβαρότατες δυσκολίες συναισθηματικής σύνδεσης με συνομηλίκους. Αυτό οδηγεί τα παιδιά, σταδιακά, στο περιθώριο και στην απομόνωση και τελικά και πάλι στο αλκοόλ, όπως οι γονείς τους και έτσι δημιουργείται ένας τραγικός φαύλος κύκλος.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ ένα στα 100 έμβρυα γεννιέται με αλκοολικό σύνδρομο και στη Βρετανία εκτιμάται ότι ποσοστό αυτό κυμαίνεται στο 5%, όπως και στις ΗΠΑ, ενώ περίπου 3% υπολογίζεται στην Ιταλία. Από τις περιπτώσεις που πάσχουν μόνο το 20% έχει φυσικά συμπτώματα έντονα, γι αυτό και συχνά περνά απαρατήρητο.

Το αλκοόλ σκοτώνει τα εγκεφαλικά κύτταρα του εμβρύου καθώς μειώνει το επίπεδο οξυγόνου τους και την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών. Εκτιμάται ότι στην Αγγλία περισσότερες από τις μισές γυναίκες πίνουν καθημερινά και σίγουρα περισσότερο από όσο ο οργανισμός τους επιτρέπει. Και περίπου το ¼ αυτών πίνει διπλάσιες ποσότητες από όσο επιτρέπεται. Το 2002 περίπου 200.000 γυναίκες εισήχθησαν σε δημόσια νοσοκομεία μετά από κατάχρηση αλκοόλ και το 2010 ο αριθμός αυτός αυξήθηκε στις 437.000.

Η σκιώδης υπουργός Υγείας των Εργατικών, Λουσιάνα Μπέργκερ, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε σοβαρές εκστρατείες κατά της χρήσης αλκοόλ οι οποίες θα εξηγούν σαφώς τις σοβαρές συνέπειες για την υγεία όσων πίνουν, ιδιαίτερα για τις γυναίκες και πολύ περισσότερο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η Μπέργκερ υποστήριξε ότι υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα αρκετές γυναίκες να μην γνωρίζουν σε πόσο μεγάλο κίνδυνο θέτουν την υγεία τους και την υγεία των μωρών που κουβαλάνε.

Μια προσπάθεια υιοθέτησης νομοθεσίας η οποία θα υποχρέωνε τις εταιρείες να αναφέρουν πάνω στο μπουκάλι ότι «το αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ακόμη και σε μικρές ποσότητες έχει σοβαρές συνέπειες στην υγεία των εμβρύων», έπεσε στο κενό το 2007 καθώς απορρίφθηκε από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Η συγκεκριμένη προειδοποίηση στον Καναδά και στις ΗΠΑ βρίσκεται σε εμφανή σημεία σε όλα τα κέντρα διασκέδασης.

Μάρκο Πόλο

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα