Το PSI δεν κλείνει λόγω των μεγάλων διαφορών Γερμανίας – ΔΝΤ

15:50 2/2/2012 - Πηγή: Antinews

Λόγω των μεγάλων διαφορών μεταξύ του ΔΝΤ και της Γερμανίας όσον αφορά τη διαμόρφωση του νέου πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα καθυστερεί η συμφωνία για το psi, αποκαλύπτει η Wall Street Journal.

Πάντως, αρκετά άτομα που βρίσκονται κοντά στις διαπραγματεύσεις υποστηρίζουν ότι η συμφωνία για το psi θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσα σε λίγες

ώρες, καθώς οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών είναι μικρές.

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με την WSJ, το ρήγμα ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Γερμανία- πέρα  από το θέμα που έχει προκύψει για την δέσμευση από τους Έλληνες πολιτικούς όσον αφορά τις μεγάλες δημοσιονομικές  αλλαγές που πρέπει να γίνουν  στην Ελλάδα- έχει καθυστερήσει την οριστική ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το psi.

Το κενό μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ, που αποτελούν τους βασικούς παίχτες για την έγκριση του νέου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας, αποκαλύπτει τις θεμελιώδεις διαφωνίες τους σχετικά με την μείωση του τεράστιου χρέους της Ελλάδας.

Το ΔΝΤ υποστηρίζει, ότι το «κούρεμα» των 200 δις. ευρώ του ελληνικού χρέους που βρίσκεται στα χέρια των ιδιωτών δεν θα είναι αρκετό ώστε να μειωθεί το ελληνικό χρέος στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.

Το ταμείο θεωρεί ότι μια αξιόπιστη συμφωνία απαιτεί θυσίες και από τους επίσημους δανειστές της Ελλάδας στην Ευρώπη. Δηλαδή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις εθνικές κυβερνήσεις. 

(Τι γράφουμε τόσον καιρό για τα ομόλογα της ΕΚΤ και τον πρώην αντιπρόεδρό της Λουκά Παπαδήμο;)

Από την πλευρά της, η Γερμανία βλέπει την κατάσταση υπό άλλο πρίσμα. Δεν δέχεται καθόλου την συμμετοχή των επίσημων δανειστών και αντιτίθεται στην ιδέα του συμπληρώματος των κενών της ελληνικής οικονομίας μέσω περισσότερων δανείων από τις εθνικές κυβερνήσεις της Ευρώπης. Ως λύση προτείνει  τις περαιτέρω περικοπές στον ελληνικό προϋπολογισμό.

“Σε αυτή τη λογική, δηλώνουν  αναλυτές, έγινε η πρόταση από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών την περασμένη εβδομάδα για τον μελλοντικό μερικό έλεγχο του ελληνικού προϋπολογισμού από τις Βρυξέλλες, η οποία προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της Αθήνας και βρήκε μικρή υποστήριξη στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα”, αναφέρει η WSJ.
Αντίθετα, το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι οι δρακόντειες μειώσεις στον προϋπολογισμό της Ελλάδας, θα χειροτερέψουν περισσότερο την κατάσταση της χώρας. Ως αντιστάθμισμα για την μείωση του προϋπολογισμού, το ταμείο επιδιώκει να διασφαλίσει την εφαρμογή διαρθρωτικών αλλαγών, όπως το να τεθεί σε ισχύ η αναμόρφωση της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της Ευρωζώνης, συνεχίζει το δημοσίευμα, η συμμετοχή του δημόσιου τομέα εξετάζεται τώρα ενεργά. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να γίνει αυτή και το ΔΝΤ έχει δηλώσει ότι δεν έχει κάποια προτίμηση. Η πιο εύλογη- αλλά και αμφιλεγόμενη- επιλογή είναι να κάνει παραχωρήσεις η ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα αξίας 40 δισ. ευρώ που έχει στο χαρτοφυλάκιό της. Αυτή η επιλογή έχει προσκρούσει στην άρνηση της ΕΚΤ να συμμετάσχει στο PSI, ενώ και πολλές χώρες τη θεωρούν δύσκολη, επειδή θα προ

Keywords
Τυχαία Θέματα