Την επόμενη εβδομάδα το έκτακτο Eurogroup

Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, λόγω στενότητας χρόνου, μεταθέτει για τις αρχές της επόμενης βδομάδας την έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών της ευρωζώνης για την Ελλάδα αντί της Παρασκευής που αρχικά είχε αποφασίσει.

Σύμφωνα με πηγές της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, ο κ. Γιούνκερ έστειλε την Κυριακή το μεσημέρι πρόσκληση σε όλες τις χώρες προαναγγέλλοντας έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών την Παρασκευή,

ενώ υπογράμμιζε ότι την Πέμπτη θα συνεδριάσει η ομάδα εργασίας για την προετοιμασία της εν λόγω συνεδρίασης.

Μάλλον βιάστηκε, γιατί τα χρονικά περιθώρια ώστε να ολοκληρωθεί η συμφωνία στην Αθήνα και στη συνέχεια να υποβληθεί η έκθεση της Τρόικας μέχρι την Τετάρτη, προκειμένου να γίνει η συνεδρίαση την Παρασκευή, ήταν ασφυκτικά. Αυτό του διεμήνυσαν άλλωστε τόσο η Τρόικα όσο και η ελληνική κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να στείλει χθες νέα ειδοποίηση στα κράτη-μέλη, με την οποία πληροφορεί τους υπουργούς Οικονομικών ότι αναβάλλεται η συνεδρίαση της Παρασκευής χωρίς να αναφέρει νέα ημερομηνία.

Οι ίδιες πηγές θεωρούν βέβαιο ότι ο κ. Γιούνκερ θα συγκαλέσει έκτακτη σύγκληση του Εurogroup στις αρχές της επόμενης βδομάδας, με πιθανότερη μέρα τη Δευτέρα και το αργότερο την Τετάρτη. Κι αυτό γιατί από την Πέμπτη μέχρι και την Κυριακή όλα τα κοινοτικά όργανα θα παραμείνουν κλειστά λόγω θρησκευτικής γιορτής των καθολικών.

Στη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης θα αποφασιστεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης των 31,2 δισ. ευρώ, ώστε τα χρήματα να φτάσουν έγκαιρα στην Ελλάδα.

Θεωρείται επίσης βέβαιο ότι στην έκτακτη συνεδρίαση θα βρεθούν στο «τραπέζι» όλα τα ανοιχτά θέματα σε σχέση με τη χώρα μας, δηλαδή η επιμήκυνση, η χρηματοδότηση της επιμήκυνσης και η βιωσιμότητα του χρέους. Δεν αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις αλλά θα γίνει προετοιμασία εν όψει της τακτικής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, στις 12 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Μάλιστα, στην ίδια συνεδρίαση, στις 12 Νοεμβρίου, εκτός της Ελλάδας μπορεί να ληφθούν αποφάσεις για τη στήριξη της Κύπρου και της Ισπανίας.

Στο θέμα αναφέρθηκε χθες και ο εκπρόσωπος του αντιπροέδρου της Κομισιόν Όλι Ρεν, ο οποίος επιβεβαίωσε πως δεν θα συγκληθεί το Εurogroup την Παρασκευή, προσθέτοντας ότι προς το παρόν έχουμε ως σίγουρη ημερομηνία τη 12η Νοεμβρίου, αλλά μπορεί στο μεσοδιάστημα να γίνει, όπως είπε, έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών είτε με φυσική παρουσία είτε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις της Αθήνας επανέλαβε ότι βρισκόμαστε στην τελική ευθεία και πως περιμένουμε τη συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και της Τρόικας τις επόμενες μέρες.

Από τον Ελεύθερο Τύπο

Keywords
Τυχαία Θέματα