Τι θα γίνει μετά την τελευταία πυραυλική δοκιμή της Βόρειας Κορέας;

Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε το Σάββατο ότι σύντομα θα αρχίσει συνομιλίες με την κυβέρνηση Τραμπ για να επιτραπεί στη Σεούλ να κατασκευάσει ισχυρότερους βαλλιστικούς πυραύλους ώστε να αντιμετωπίσει τη Βόρεια Κορέα, αλλά νυν και πρώην Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η κίνηση θα έχει μικρή επίδραση στο πιο επείγον πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ουάσιγκτον: την προφανή ικανότητα της Β. Κορέας να χτυπήσει την Καλιφόρνια και πέραν αυτής.

Ο νεοεκλεγμένος πρόεδρος

της Ν. Κορέας Μουν Τζάε-ιν ζήτησε να χαλαρώσουν τα όρια για τον εξοπλισμό πυραύλων, μετά τη δοκιμή της Β. Κορέας ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) σε απόσταση 2.200 μιλίων στο διάστημα, ο οποίος κατέστρεψε την κεφαλή του λίγο έξω από τις ακτές του Χοκάιντο, του βορειότερου νησιού της Ιαπωνίας. Οι εμπειρογνώμονες υπολόγισαν γρήγορα ότι η αποδεδειγμένη εμβέλεια αυτής της δοκιμής θα μπορούσε εύκολα να φτάσει στο Λος Άντζελες και ίσως στο Σικάγο και στη Νέα Υόρκη, αν και η ακρίβειά του είναι αμφίβολη.

Οι νέοι πυραύλοι που θέλει η Νότια Κορέα, πέραν της ικανότητάς τους να πλήξουν τη Β. Κορέα, θα μπορούσαν να αποτελέσουν έναν τρόπο για να πιέσουν την Κίνα να περιορίσει την Πιονγιάνγκ, επειδή οι πύραυλοι θα μπορούσαν πιθανώς να χτυπήσουν και την κινεζική επικράτεια. Ο κορυφαίος σύμβουλος για την εθνική ασφάλεια του Μουν, Τσανγκ Εουι-γιονγκ, είπε στον ομόλογό του στο Λευκό Οίκο, Χ. Ρ. ΜακΜάστερ, νωρίτερα το Σάββατο ότι ήρθε η ώρα της Σεούλ να προτείνει οι σύμμαχοι να ξεκινήσουν αμέσως διαπραγματεύσεις για να επιτρέψουν στη Νότια Κορέα να αναπτύξει δικούς της πυραύλους. Ο στρατηγός ΜακΜάστερ συμφώνησε με την πρόταση.

Η Νότια Κορέα χρειάζεται έγκριση από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την κατασκευή ισχυρότερων πυραύλων βάσει των όρων μιας διμερούς συνθήκης. Υπάρχουν ακόμα ερωτήματα σχετικά με το αν η Β. Κορέα μπορεί να συρρικνώσει ένα πυρηνικό όπλο για να χωρέσει στην κεφαλή των διηπειρωτικών πυραύλων της ή να το κρατήσει από το να εκραγεί ή να επιστρέψει στην ατμόσφαιρα. Αλλά στο Πεντάγωνο και μέσα στις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, υπήρχε η αίσθηση ότι η Β. Κορέα πέρασε πλέον το κατώφλι που επιδίωκε εδώ και καιρό: να δείξει ότι αν οι Ηνωμένες Πολιτείες απειλούσαν ποτέ το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ-ουν, είχε την ικανότητα να απειλήσει με θανατηφόρο και καταστροφική χτύπημα τις ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ζήσει με την απειλή αυτή από τη Ρωσία και την Κίνα επί δεκαετίες, αλλά οι τέσσερις τελευταίοι αμερικανοί πρόεδροι έχουν συμφωνήσει στο ότι η χώρα δεν θα μπορούσε να αναλάβει αυτόν τον κίνδυνο με μια κυβέρνηση τόσο απρόβλεπτη όσο της Βόρειας Κορέας.

Οι επιλογές Τραμπ

Λίγες ώρες μετά τη δοκιμή της Παρασκευής, ορισμένοι πρώην Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι επιλογές του Προέδρου Τραμπ ήταν περιορισμένες. "Στον Λευκό Οίκο υπάρχει μια οριακή απόφαση: μπορείτε να τους κάνετε να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ή όχι", δήλωσε το Σάββατο ο Μαρκ Λίπερτ, πρεσβευτής του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στη Σεούλ, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με τους Βορειοκορεάτες - ένα βήμα που ο Τραμπ κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του 2016, και πάλι πριν από αρκετούς μήνες, ήταν πρόθυμος να δοκιμάσει. Ο Λίπερτ δήλωσε ότι υποστηρίζει τις σημερινές διπλωματικές προσπάθειες της Ουάσινγκτον καθώς και τις κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών κατά της Β. Κορέας.

Μέχρι στιγμής, η Β. Κορέα δεν απάντησε, υπολογίζοντας ίσως ότι πρώτα ήθελε να αποδείξει ότι ήταν ένα μόνιμο μέλος των πυρηνικά ένοπλων εθνών και ήταν σε θέση να χτυπήσει τις αμερικανικές πόλεις και να ενισχύσει τη θέση της πριν από οποιαδήποτε διαπραγμάτευση. Ο Λίπερτ, μιλώντας σε συνέδριο στο Κεντ, δήλωσε ότι με την απαγόρευση των διαπραγματεύσεων, "το ερώτημα γίνεται άμεσα διμερές: συγκράτηση ή κάποια στρατιωτική επιχείρηση". Άλλοι διερωτώνται εάν αυτή η διοίκηση, βυθισμένη στις δικές της εσωτερικές αναταραχές, μπορεί να επικεντρωθεί στο πρόβλημα. "Χρειάζεται ένας πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών που να έχει το πνευματικό, παγκόσμιο και ιστορικό βάθος" για να αντιμετωπίσει την κορεατική κρίση, δήλωσε ο Νίκολας Μπερνς, ο οποίος υπηρέτησε ως υφυπουργός πολιτικών υποθέσεων στη διοίκηση Μπους.

Κάποιοι πιστεύουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες απλά θα μάθουν να ζουν με τη νέα ικανότητα της Β. Κορέα, παρά τα λόγια του Τραμπ και των προκατόχων του. "Εμείς μένουμε σε μια κατάσταση στην οποία πιστεύουμε ότι τελικά θα τακτοποιηθεί το θέμα", δήλωσε ο Κρίστοφερ Χιλ, ένας Αμερικανός διπλωμάτης, ο οποίος διεξήγαγε πυρηνικές διαπραγματεύσεις με τη Βόρειο Κορέα κατά τη διάρκεια της τελευταίας διοίκησης Μπους.

Ο ρόλος της Κίνας…

Ο Μουν, ο οποίος θεωρείται ένας ήπιος ηγέτης, διέταξε επίσης την κυβέρνησή του το Σάββατο να συνεργαστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες για να εγκαταστήσει ένα προηγμένο σύστημα αμερικανικής πυραυλικής άμυνας, γνωστό ως Thaad, του οποίας η ανάπτυξη στη Νότια Κορέα είχε ανασταλεί από τότε που ανέλαβε καθήκοντα το Μάιο. Οι ενέργειες του Μουν σηματοδότησαν ότι η αυξανόμενη απειλή πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα ώθησε στην αύξηση των εξοπλισμών στη βορειοανατολική Ασία. Η Ιαπωνία είπε νωρίτερα ότι σκέπτεται να αγοράσει συστήματα αμυντικών βαλλιστικών πυραυλικών από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ωστόσο, η Κίνα διαφωνεί με την εγκατάσταση του πυραυλικού αμυντικού συστήματος Thaad στη Νότια Κορέα υποστηρίζοντας ότι θα αυξήσεις τις εντάσεις με τη Βόρειο Κορέα και θα μπορούσε να υπονομεύσει το πυρηνικό αντιπυραυλικό σύστημα της Κίνας δίνοντας στις Ηνωμένες Πολιτείες ένα άλλο μέσο για την παρακολούθηση των πυραύλων. Το Σάββατο, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε την εγκατάσταση του Thaad, σε μια δήλωση που ήταν κατά κάποιο τρόπο πιο έντονη από προηγούμενη δήλωσή του, επικρίνοντας τη δοκιμή πυραύλων της Βόρειας Κορέας. "Η Κίνα ανησυχεί σοβαρά για την πορεία δράσης της Νότιας Κορέας", ανέφερε στη δήλωση ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Τζενγκ Σουανγκ. "Η ανάπτυξη του Thaad δεν θα λύσει τις ανησυχίες ασφαλείας της Νότιας Κορέας, δεν θα λύσει τα σχετικά ζητήματα στην κορεατική χερσόνησο και θα περιπλέξει μόνο τα ζητήματα".

Στην Ουάσινγκτον, ο Τραμπ κατηγόρησε την Κίνα ότι δεν κατάφερε να περιορίσει την επιθετικότητα της Βόρειας Κορέας και σημείωσε ότι θα περιορίσει το εμπόριο με το Πεκίνο ως συνέπεια. "Είμαι πολύ απογοητευμένος από την Κίνα", δήλωσε ο Τραμπ σε δημοσίευμα το Σάββατο το βράδυ στο Twitter. "Οι ανόητοι ηγέτες μας στο παρελθόν τους έχουν επιτρέψει να βγάζουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως από το εμπόριο, όμως δεν κάνουν τίποτα για εμάς με τη Βόρεια Κορέα, εκτός από λόγια. Δεν θα επιτρέψουμε πλέον αυτό να συνεχιστεί". "Η Κίνα θα μπορούσε εύκολα να λύσει αυτό το πρόβλημα!" είπε ο Τραμπ.

Την Παρασκευή, μόλις έγινε γνωστή η δοκιμή της Β. Κορέας, ο άνθρωπος που ξεκίνησε το άνοιγμα των διπλωματικών σχέσεων της Αμερικής με την Κίνα, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Χένρι Κίσινγκερ, υποστήριξε ότι η διοίκηση χρειάζεται μια νέα και διαφορετική προσέγγιση για να πείσει τους Κινέζους να πάρουν μια πιο σθεναρή στάση. "Πιστεύω ότι έχουμε περισσότερες πιθανότητες να λύσουμε το πυρηνικό πρόβλημα με τη Βόρεια Κορέα εάν καταλήξουμε κατ' αρχήν σε συμφωνία με την Κίνα για το τι θα ακολουθήσει μετά την κατάρρευση του βορειοκορεατικού καθεστώτος", δήλωσε ο Κίσινγκερ. Αυτό θα περιλάμβανε τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών να αποσύρουν τα περισσότερα από τα στρατεύματά τους από την Κορεατική Χερσόνησο μετά από κατάρρευση της Βόρειας Κορέας, για να μετριάσουν τον κινεζικό φόβο ότι, με την απομάκρυνση της Βόρειας Κορέας, οι αμερικανοί στρατιώτες θα βρεθούν στα σύνορά της.

Ο Κίσινγκερ έχει κάνει την πρόταση στον υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον και σε άλλους αξιωματούχους, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν τις συνομιλίες. Αλλά πολλοί αμφισβητούν ότι οι Κινέζοι θα εμπιστεύονται την αμερικανική δέσμευση, σημειώνοντας ότι οι υποσχέσεις για ενσωμάτωση της Ρωσίας στη Δύση μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου δεν έγιναν ποτέ. Οι αναλυτές παραμένουν αβέβαιοι και αμφιβάλουν για το αν η Βόρεια Κορέα έχει εκκαθαρίσει όλα τα τεχνικά εμπόδια για την οικοδόμηση ενός αξιόπιστου ICBM με πυρηνικές κεφαλές. Ωστόσο, η δοκιμή την Παρασκευή το βράδυ άφησε ελάχιστες αμφιβολίες ότι η χώρα, μολονότι αποκόπηκε από το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας οικονομίας και έχει πληγεί από αρκετούς γύρους κυρώσεων από τα Ηνωμένα Έθνη, πλησιάζει τον στόχο της να εξοπλιστεί με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που μπορούν να χτυπήσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες.

… Και οι σύμμαχοι

Η Νότια Κορέα φοβάται ότι με την κατασκευή πυρηνικών πυραύλων που μπορούν να προσεγγίσουν μεγάλες αμερικανικές πόλεις, η Βόρεια Κορέα προσπαθεί να αποδυναμώσει την αποφασιστικότητα των Ηνωμένων Πολιτειών για το κατά πόσον θα πρέπει να παρέμβει υπέρ της Νότιας σε περίπτωση που ξεσπάσει πόλεμος στην Κορεατική Χερσόνησο. "Πρέπει να αναζητήσουμε ενεργά μέτρα για να διασφαλίσουμε ότι οι στρατιωτικές μας δυνάμεις μπορούν να αποτρέψουν και να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις πυρηνικές απειλές της Βόρειας Κορέας", δήλωσε ο Μουν μετά από επείγουσα συνάντηση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας το Σάββατο.
Η Νότια Κορέα θέλει να κατασκευάσει βαλλιστικούς πυραύλους οι οποίοι να έχουν ισχυρή απόδοση σε στόχους στη Βόρεια, συμπεριλαμβανομένης της θέσης της ηγεσίας της και των πυραυλικών και πυρηνικών εγκαταστάσεων της, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι κρυμμένοι σε μεγάλο βάθος κάτω από τη γη. Ένα εμπόδιο σε αυτή τη φιλοδοξία είναι μια συνθήκη που υπογράφηκε με την Ουάσινγκτον στη δεκαετία του '70, σε αντάλλαγμα για την αμερικανική βοήθεια στην οικοδόμηση των πυραύλων της. Σύμφωνα με αυτή, επιτρέπεται στη Νότια Κορέα να κατασκευάσει βαλλιστικούς πυραύλους με ακτίνα μέχρι 497 μίλια, αλλά δεν επιτρέπεται να τους φορτώσει με κεφαλές με βάρος άνω των 500 κιλών, λόγω ανησυχιών για έναν περιφερειακό αγώνα εξοπλισμών. Η Νότια Κορέα θέλει να διπλασιάσει το ανώτατο όριο του φορτίου, δήλωσαν αξιωματούχοι. Η χώρα δεν διαθέτει δικά της πυρηνικά όπλα και πριν από δεκαετίες οι Ηνωμένες Πολιτείες παρενέβησαν για να σταματήσουν ένα μυστικό πρόγραμμα για την κατασκευή τους. (Η Νότια Κορέα μπορεί ήδη να φορτώσει κεφαλές που ζυγίζουν έως και δύο τόνους σε βαλλιστικούς πυραύλους με μικρότερη εμβέλεια, αλλά οι πύραυλοι αυτοί δεν μπορούν να φτάσουν σε καίριες βάσεις πυραύλων στη Βόρεια Κορέα).

Τα αιτήματα της Νότιας Κορέας αντανακλούσαν τις αυξανόμενες περιφερειακές ανησυχίες για το πώς οι δυνατότητες επέκτασης των πυραύλων της Βόρειας μπορεί να επηρεάσουν την αμυντική δέσμευση της Ουάσιγκτον στους συμμάχους της στην περιοχή. Το Σάββατο, ο Μουν προειδοποίησε ότι η τελευταία βορειοκορεατική δοκιμή θα μπορούσε να οδηγήσει σε "μια θεμελιώδη αλλαγή στη δομή ασφάλειας στη βορειοανατολική Ασία". "Η αμερικανική πολιτική επί 21 χρόνια ήταν να αποφευχθεί αυτή η μέρα και τώρα έφτασε", δήλωσε ο Ανταμ Μουντ, ανώτερος συνεργάτης στο Κέντρο Αμερικανικής Προόδου στην Ουάσινγκτον, αναφερόμενος στη δοκιμή της Β. Κορέας. "Η Βόρεια Κορέα δεν δοκίμασε έναν ICBM για να προκαλέσει έκπληξη στην Ουάσιγκτον. Ελπίζουν να χωρίσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες από τους συμμάχους τους".

Ο Μπάρι Πάβελ, διευθυντής του Κέντρου Διεθνούς Ασφάλειας του Brent Scowcroft στο Ατλαντικό Συμβούλιο, δήλωσε ότι η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον ICBM για να "στοχεύσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και να αποτρέψει τη συνεργασία ασφάλειας των ΗΠΑ με τους στενούς συμμάχους τους στην Ασία". "Αφού βεβαιωθεί ότι έχει μια "πυρηνική ασπίδα", η Βόρεια Κορέα είναι πιθανό να δράσει πολύ πιο επιθετικά σε κάθε άλλο τομέα της εξωτερικής και στρατιωτικής πολιτικής της", είπε ο Πάβελ. Στην έκθεση "Αποτρέποντας την αυξανόμενου απειλή της Βόρειας Κορέας" του Ατλαντικού Συμβουλίου προς τον Τραμπ, που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα, ο Πάβελ και ο συν-συγγραφέας Ρόμπερτ Μάνινγκ ανέφεραν ότι αυτές οι επιθέσεις της Βόρειας Κορέας θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν "όλο και πιο επικίνδυνες προκλήσεις και την πώληση των όπλων μαζικής καταστροφής σε άλλα έθνη και τις τρομοκρατικές ομάδες για τα πολύ αναγκαία μετρητά".

Την Κυριακή, σε αυτό που ο αμερικανικός στρατός χαρακτήρισε μια επίδειξη της δέσμευσης της Αμερικής στους συμμάχους της, δύο αμερικανικά βομβαρδιστικά Β-1Β έφυγαν από μια αεροπορική βάση στο Γκουάμ στην Ιαπωνία και στη συνέχεια στη Νότια Κορέα διεξάγοντας κοινές ασκήσεις με τις αεροπορικές δυνάμεις των δύο χωρών. Η Βόρεια Κορέα δοκίμασε για πρώτη φορά τον ICBM της, τον Hwasong-14, στις 4 Ιουλίου, αν και σε εκείνη την προηγούμενη εκτόξευση δεν απέδειξε την πλήρη εμβέλεια του πυραύλου. "Οι ΗΠΑ διαλαλούν τον πόλεμο και τις ακραίες κυρώσεις και την απειλή εναντίον της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας, ενθαρρύνοντας μόνο την τελευταία και προσφέροντας μια καλύτερη δικαιολογία για την πρόσβασή της στα πυρηνικά όπλα ", δήλωσε ο ηγέτης της Β. Κορέας, Κιμ, μετά την τελευταία δοκιμή.

Ο Τίλερσον επανέλαβε την Παρασκευή ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες "δεν θα δεχτούν ποτέ μια πυρηνικά εξοπλισμένη Βόρεια Κορέα ούτε θα εγκαταλείψουν τη δέσμευσή τους στους συμμάχους και τους εταίρους στην περιοχή". Στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η Ουάσινγκτον προτρέπει την Κίνα και τη Ρωσία να συμφωνήσουν σε ένα νέο σύνολο οικονομικών κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας, συμπεριλαμβανομένου του αυστηρού περιορισμού της πρόσβασης της χώρας στην παροχή πετρελαίου από το εξωτερικό. Η Κίνα και η Ρωσία προμηθεύουν σχεδόν όλες τις εισαγωγές πετρελαίου της Βόρειας Κορέας και φιλοξενούν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους Βορειοκορεάτες. Μεγάλο μέρος των αποδοχών των εργαζομένων καταλήγει στα ταμεία της βορειοκορεατικής ηγεσίας, σύμφωνα με τις ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

"Η Κίνα και η Ρωσία, ως βασικοί οικονομικοί παράγοντες του προγράμματος ανάπτυξης πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας, φέρουν μοναδική και ειδική ευθύνη για αυτήν την αυξανόμενη απειλή για την περιφερειακή και παγκόσμια σταθερότητα", δήλωσε ο Τίλερσον. Όμως, υπάρχει αυξανόμενη απογοήτευση για την απροθυμία της Κίνας να χρησιμοποιήσει την οικονομική της δύναμη για να περιορίσει τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Β. Κορέας και την αδυναμία της Ουάσιγκτον να πείσει το Πεκίνο. Η Κίνα αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 90 τοις εκατό του εξωτερικού εμπορίου της Βόρειας Κορέας, αλλά φοβάται την κατάρρευση της κομμουνιστικής κυβέρνησης στα σύνορά της περισσότερο από την πυρηνικά εξοπλισμένη Β. Κορέα.

nytimes.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
γινει, κορεα, νέα, τσανγκ, ρωσία, ιαπωνια, twitter, σθεναρή, ρεξ, βασεις, ηπα, στρατος, πετρελαιο, nytimes, εθνικη τραπεζα, σταση εργασιας, αλλαγη ωρας, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, θεμα εκθεσης 2012, αλλαγη ωρας 2012, ομπαμα, εκλογες ηπα, αλλαγη ωρας 2013, ρωσία, βημα, εθνικη, ηγετης, ηνωμενα εθνη, ηπα, κινα, προγραμμα, ωρα, αδυναμια, αυξηση, ανθρωπος, αμφιβολιες, απλα, ασια, ατμοσφαιρα, βοηθεια, βορεια, βορεια κορεα, βραδυ, γινεται, διαστημα, δυναμη, δηλωση, διοικηση, δομη, εγινε, ευκολα, ειπε, υπαρχει, εκθεση, ενεργα, ευθυνη, ηνωμενες πολιτειες, υπηρεσιες, υφυπουργος, οικο, ηπιος, ιστορικο, κυβερνηση, κινηση, κισινγκερ, λογια, μηνες, μυστικο, μπορειτε, νεα υορκη, ορια, ουασιγκτον, πεκινο, περιφερειακο, πιθανοτητες, ρεξ, σαββατο, σεουλ, συνεχεια, συντομα, σθεναρή, σικαγο, τοις εκατο, υπουργειο εξωτερικων, φορα, ωρες, ασφαλεια, ηγετες, χωρα, υπουργειο, κυριακη, λευκο, ομαδες, πωληση, ουασινγκτον, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα