Τι συζήτησαν Σαμαράς – Βενιζέλος

21:04 2/9/2013 - Πηγή: Antinews

Παρά το γεγονός ότι επισήμως οι αρμόδιοι το διέψευδαν, εντούτοις το «καυτό» θέμα της αναδιάρθρωσης της αμυντικής βιομηχανίας ήταν το βασικό θέμα της συζήτησης μεταξύ του πρωθυπουργού και του Ευ. Βενιζέλου. Το σχέδιο για τις ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ

θα έπρεπε, σύμφωνα με τις μνημονιακές υποχρεώσεις, να έχει κατατεθεί στο τέλος Αυγούστου. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν η τελική πρόταση της κυβέρνησης θα είναι έτοιμη στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Το θέμα φαίνεται να καίει και τον κ. Σαμαρά και τον κ. Βενιζέλο, και η τελική απόφαση θα πρέπει να ληφθεί με ιδιαίτερη προσοχή. Το σίγουρο είναι ότι θα γίνουν πολλές απολύσεις και η αναδιάρθρωση εν λειτουργία δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι δεν θα καταλήξει και σε κάποιο λουκέτο.

Το δεύτερο θέμα της συνάντησης ήταν φυσικά το Συριακό στη σκιά της αμετροέπειας του κ. Βενιζέλου που άνοιξε μόνος του πόλεμο, πριν το κάνουν οι άλλοι. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ζητήθηκε από τον αντιπρόεδρο να πέσουν οι τόνοι και να μη γίνονται δηλώσεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα της χώρας.

Επίσης, το τρίτο θέμα ήταν η Προγραμματική Συμφωνία που θέλει το ΠΑΣΟΚ αλλά που συνεχώς αναβάλλεται. Πιθανότατα να του κάνουν τη χάρη και να ανακοινωθεί στα μέσα Σεπτεμβρίου ένα γενικό πλαίσιο κανόνων και όρων για την ομαλή λειτουργία της συγκυβέρνησης.

Το τέταρτο και βασικότερο, κατά τη γνώμη μας, θέμα ήταν οι εξελίξεις στην οικονομία μετά την ανακοίνωση για πρωτογενές πλεόνασμα 2,6 δισ. ευρώ. Τα στοιχεία που είχαν στα χέρια τους οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος δείχνουν ότι θα προκύψει και διαρθρωτικό πλεόνασμα, δηλαδή πρωτογενές μείον την ύφεση, το οποίο θα είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη. Με το ατού αυτό στα χέρια τους, μπορούν να διαπραγματευτούν καλύτερα με την τρόικα. Και οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος θέλουν να έχουν κοινή γραμμή πλεύσης όταν θα μας ξαναέρθει ο Τόμσεν.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ, σύμφωνα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα εξωτερικής πολιτικής και συγκεκριμένα οι εξελίξεις στη Συρία, αλλά και ζητήματα αναφορικά με την Αίγυπτο και την ΠΓΔΜ.

Σε αυτό το σκέλος της συζήτησης παρών ήταν και ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας.

Keywords
Τυχαία Θέματα