Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη του Σίνζο Άμπε στο Περλ Χάρμπορ

Η επίσκεψη του Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε στο Περλ Χάρμπορ ήταν μία από τις σημαντικότερες κινήσεις του με στόχο να ξεπεράσει την κληρονομιά του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς νέες προκλήσεις προκύπτουν για την οικονομία και την ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένων των ταχέως αναδυόμενες απειλών από την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα.

Οι προσπάθειες για την ενίσχυση της διπλωματικής συνεργασίας περιλαμβάνουν μια συμφωνία στα τέλη του προηγούμενου έτους με τη Νότια Κορέα

για την επίλυση της διαφοράς όσον αφορά τις Κορεάτισσες που χρησιμοποιήθηκαν ως πόρνες από τον Αυτοκρατορικό ιαπωνικό στρατό. Ο Άμπε έχει επίσης προσπαθήσει να επιλύσει τις άλλες διαφορές που σχετίζονται με τον πόλεμο, συμπεριλαμβανομένου και ενός αδιεξόδου με τη Ρωσία σχετικά με εδάφη.

Δεν υπάρχει πιο σημαντική σχέση της Ιαπωνίας από αυτή με τις ΗΠΑ, η οποία δεσμεύεται από διμερή συνθήκη για την υπεράσπιση της Ιαπωνίας από επίθεση και είναι επίσης ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ιαπωνίας, μετά την Κίνα. Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ τον Νοέμβριο πυροδότησε ένα κύμα ανησυχίας σχετικά με τη δύναμη των διμερών σχέσεων, αφού χαρακτήρισε την Ιαπωνία κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του ως εμπορικό αντίπαλο που ωφελείται άδικα από τη στρατιωτική προστασία των ΗΠΑ.

Μια δημοσκόπηση έδειξε αυτό το μήνα ότι περίπου το 40% των Ιαπώνων αναμένουν οι σχέσεις ΗΠΑ-Ιαπωνίας να επιδεινωθούν, το υψηλότερο ποσοστό από το 2004, όταν ξεκίνησε η ετήσια έρευνα. Ο Άμπε, στην ομιλία του την Τρίτη, τόνισε κατ' επανάληψη την αμερικανο-ιαπωνική εγγύτητα. "Αυτό που μας δένει είναι η δύναμη της συμφιλίωσης", είπε σε μια τελετή στο λιμάνι της Χαβάης, όπου μία αιφνιδιαστική επίθεση από τους Ιάπωνες παρέσυρε τις ΗΠΑ στον πόλεμο πριν από 75 χρόνια. Πρόσφερε "ειλικρινά και αιώνια συλλυπητήρια για τις ψυχές εκείνων που έχασαν τη ζωή τους εδώ".

Ο Εντ Φέουλνερ, ιδρυτής του think tank Heritage Foundation της Ουάσιγκτον και σύμβουλος του Τραμπ, χαρακτήρισε την επίσκεψη ως "σημαντικό σημάδι" για τη δύναμη της συμμαχίας ΗΠΑ-Ιαπωνίας, προσθέτοντας "ο νέος πρόεδρος γνωρίζει τη σημασία των σχέσεων ΗΠΑ-Ιαπωνίας και θα συνεργαστεί στενά με την Ιαπωνία". "Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε μια αναξιόπιστη και ακανόνιστη Κίνα", δήλωσε ο Φέουλνερ, τονίζοντας ότι τα σχόλιά του ήταν προσωπικές απόψεις, και όχι εκείνες της ομάδας μετάβασης του Τραμπ.

Το Πεκίνο αντέδρασε ψυχρά στην επίσκεψη του Άμπε. Ερωτηθείς από δημοσιογράφο εάν η επίσκεψη θα επιτρέψει στην Ιαπωνία να ξεπεράσει την ιστορία της από τον πόλεμο, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσουνίνγκ είπε: "Το να ξεκόψουνε εντελώς με μια απλή επίσκεψη στο Περλ Χάρμπορ είναι απλώς ευσεβείς πόθοι. Μην ξεχνάτε ότι η Κίνα ήταν το κύριο πεδίο μάχης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου". Η Χουά είπε ότι οι Ιάπωνες ηγέτες "θα πρέπει να σταματήσουν να αποφεύγουν τα κρίσιμα ζητήματα, και να προβληματιστούν βαθιά και ειλικρινά για την Ιστορία".

Ο Άμπε έκανε την πρώτη κίνηση για να εξομαλύνει τις μνήμες του πολέμου, τον Απρίλιο του 2015, με ένα διάγγελμα σε μια κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου των ΗΠΑ, στην οποία εξέφρασε την "βαθιά μετάνοια" για τους νεκρούς του πολέμου της Αμερικής. Τον περασμένο Μάιο, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επισκέφτηκε τη Χιροσίμα, το σημείο όπου έπεσε η πρώτη ατομική βόμβα στον κόσμο. Ο Τραμπ φάνηκε τότε να επικρίνει την επίσκεψη αυτή, την πρώτη εν ενεργεία αμερικανού προέδρου. "Μήπως ο Πρόεδρος Ομπάμα συζήτησε ποτέ την αιφνιδιαστική επίθεση στο Περλ Χάρμπορ, ενώ ήταν στην Ιαπωνία; Χιλιάδες Αμερικανοί χάθηκαν" τουίταρε ο Τραμπ στις 29 Μαΐου.

Ο Άμπε προσπαθεί να περάσει στο εσωτερικό ένα μήνυμα συνεργασίας, επιδιώκοντας συνομιλίες με τον Τραμπ αμέσως μετά την ορκωμοσία του, λένε Ιάπωνες αξιωματούχοι.

Ενώ οι εμπειρογνώμονες προειδοποίησαν ότι ο Τραμπ θα μπορούσε ακόμη να δημιουργήσει τριβές με την Ιαπωνία, αρκετοί θεωρούν ότι οι κινήσεις των Άμπε και Ομπάμα για την προώθηση της συμφιλίωσης θα συμβάλουν στην μελλοντική συνεργασία.

"Είναι πολύ σεβαστό το γεγονός ότι οι δύο ηγέτες έχουν ξεπεράσει ένα εμπόδιο" με τις επισκέψεις τους στην Χιροσίμα και το Περλ Χάρμπορ, σχολιάζει ο Μακότο Ιοκίμπε, από το Πανεπιστήμιο του Κουμαμότο στην Ιαπωνία.

wsj.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα