Τι πραγματικά θέλει ο Ορμπάν από την ΕΕ

Στους τοίχους όλης της Βουδαπέστης αυτήν την εβδομάδα, μία πνευματώδης αφίσα της αντιπολίτευσης χλεύαζε το πώς η ουγγρική κυβέρνηση ήθελε να πάρει όλα τα οφέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά να εξαιρεθεί από τον μηχανισμό κατανομής των ευθυνών της ΕΕ για τους πρόσφυγες. "Γεια, Βρυξέλλες" έγραφε η αφίσα. "Εξακολουθούμε να θέλουμε τα χρήματά σας".

Το πείραγμα είναι μια υπενθύμιση του ότι, ενώ το δημοψήφισμα αυτό το Σαββατοκύριακο στην Ουγγαρία

γεννήθηκε από παρόμοιες απογοητεύσεις με αυτό του Brexit τον Ιούνιο, η ουγγρική δεξιά δεν θέλει να φύγει από την ΕΕ. Αντ 'αυτού, θέλει κάτι που είναι ίσως ακόμη μεγαλύτερη απειλή για το μέλλον της ΕΕ: θέλει να μείνει μέρος της Ένωσης - και να την ανατρέψει εκ των έσω. Ο Βίκτορ Ορμπάν, ο εθνικιστικής πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, επιδιώκει αυτό που αποκαλεί μια αντι-πολιτιστική επανάσταση εντός της ΕΕ: μεγαλύτερη αυτονομία για τα εθνικά κράτη και λιγότερη έμφαση στις φιλελεύθερες και ανθρωπιστικές αρχές.

Ενώ η Ουγγαρία έχει παίξει παραδοσιακά ένα μικρό ρόλο στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής, οι φιλοδοξίες του Ορμπάν τον μετέτρεψαν στην ηγετική λαϊκιστική φωνή στη σύγχρονη Ευρώπη. Το δημοψήφισμα της Κυριακής ήταν η τελευταία προσπάθειά του να οικοδομήσει μια πολιτική ώθηση για ένα ανελεύθερο ευρωπαϊκό μέλλον - και ο ίδιος ο Ορμπάν παρουσίασε το δημοψήφισμα ως νίκη. Αλλά οι αναλυτές επεσήμαναν ότι τελικά απέτυχε να ενθαρρύνει την πλειοψηφία του ίδιου του λαού του να καταψηφίσει τους πρόσφυγες, ενάντια σε ένα πιο ανθρωπιστικό όραμα της ΕΕ. Ως αποτέλεσμα, η αποτυχία αυτή είναι αναμφισβήτητα κάποια απροσδόκητη ανάσα στους Ευρωπαίους πολιτικούς που αντιτίθεται έντονα στις ιδέες του Ορμπάν- κυρίως στην Άνγκελα Μέρκελ, τη Γερμανίδα καγκελάριο, και τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

"Αυτό θα θεωρηθεί ως ανακούφιση στις Βρυξέλλες", δήλωσε ο Αντράς Μπιρό-Νάτζι, ένας πρώην αξιωματούχος της ΕΕ και επικεφαλής του Policy Solutions, ενός thinktank με έδρα τη Βουδαπέστη. "Είναι σαφώς ένα απογοητευτικό αποτέλεσμα για τον Ορμπάν και νομίζω ότι οι ευρωπαϊκές φιλοδοξίες του θα υποφέρουν, ως αποτέλεσμα. Στην εσωτερική πολιτική, θα προσπαθήσει να το εμφανίσει ως νίκη, αλλά δεν στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα προς τις Βρυξέλλες. Πώς μπορεί να κερδίσει μια πολιτιστική αντεπανάσταση στην Ευρώπη, αν δεν μπορεί να κερδίσει ένα έγκυρο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ισχυρότερη έκδοση του, στην ίδια του τη χώρα;" Το αδιέξοδο στην κοινή πολιτική ασύλου της ΕΕ - το θέμα στο επίκεντρο του δημοψηφίσματος - ήταν πιθανό να συνεχιστεί, δήλωσε ο Μπιρό-Νατζί. "Αλλά η ιδεολογική ώθηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει σταματήσει".

Ο Τζέραλντ Νάους, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Σταθερότητας, ενός thinktank με έδρα το Βερολίνο, δήλωσε ότι ελπίζει η οπισθοδρόμηση του Ορμπάν να χαλαρώσει την ψυχολογική πίεση προς τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες. Ως σημαντικός επικριτής του Ούγγρου ηγέτη, ο Νάους δήλωσε ότι μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος, της μεγαλύτερης συμμαχίας κεντροδεξιών κομμάτων της ηπείρου, θα πρέπει τώρα να διώξουν το κόμμα του Ορμπάν, του οποίου η ακροδεξιά πολιτική είναι πλέον σε αντίθεση με την επικρατούσα τάση των Χριστιανοδημοκρατών.

"Αν αποτύχει να πάρει το απαραίτητο 50% σε ένα δημοψήφισμα της επιλογής του, όπου κινητοποίησε ό,τι μπορούσε για να πείσει τους πολίτες να ψηφίσουν, ελπίζουμε ότι αυτό θα πρέπει να θεωρηθεί ως ένδειξη ότι είναι στην πραγματικότητα ευάλωτος" υποστήριξε ο Νάους. "Και ότι η φαινομενικά απόλυτη κυριαρχία του στην ουγγρική πολιτική αφορά τόσο την αδυναμία της αντιπολίτευσης και το περίεργο εκλογικό σύστημα, όσο και τη δημοτικότητά του". Ο Νάους όμως προειδοποίησε ότι ο Ορμπάν εξακολουθούσε να έχει μεγάλη επιρροή στις ευρωπαϊκές υποθέσεις, όπως υποδεικνύεται από "την εντυπωσιακή αδιαφορία εκ μέρους της ΕΕ να λαμβάνει σοβαρά υπόψη τους δικούς της νόμους". Είναι ακόμα νωρίς, προσθέτει ο Νάους, "ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα, να μην υπολογίζουμε τον Ορμπάν".

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα