Τι περιλαμβάνει η συμφωνία για τη Συρία που τίθεται σε ισχύ από την Κυριακή

14:39 8/7/2017 - Πηγή: Antinews

Οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Ιορδανία συμφώνησαν να ενθαρρύνουν την κατάπαυση του πυρός σε περιορισμένη περιοχή της νοτιοδυτικής Συρίας, η οποία θα ξεκινήσει το μεσημέρι της Κυριακής, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον την Παρασκευή μετά την πρώτη τε α τετ συνάντηση μεταξύ του αμερικανού Προέδρου Τραμπ και του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Β. Πούτιν.

Η συμφωνία ήρθε μετά από μήνες διαπραγματεύσεων μεταξύ των τριών

χωρών. Ένας ανώτερος υπάλληλος του υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος συμμετείχε στις συνομιλίες, δήλωσε ότι τα σημαντικά κομμάτια της συμφωνίας θα σφυρηλατηθούν τις επόμενες μέρες, συμπεριλαμβανομένου του ποιος θα παρακολουθεί και θα επιβάλλει την κατάπαυση του πυρός. "Πιστεύω ότι αυτή είναι η πρώτη ένδειξη για το γεγονός ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία μπορούν να συνεργαστούν στη Συρία", δήλωσε ο Τίλερσον στους δημοσιογράφους την Παρασκευή το βράδυ στο Αμβούργο μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών που διήρκησε πάνω από δύο ώρες. "Ως αποτέλεσμα αυτού, διεξήγαμε μια πολύ μακρά συζήτηση σχετικά με άλλους τομείς στη Συρία, όπου μπορούμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε για να εξαλείψουμε τη βία μόλις καταφέρουμε να νικήσουμε το ISIS και να συνεργαστούμε προς μια πολιτική διαδικασία που θα εξασφαλίσει το μέλλον του συριακού λαού".

Η συμφωνία εξαρτάται από μια οριακή γραμμή - όπως ορίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία και την Ιορδανία - μεταξύ των τομέων ελέγχου των αντιμαχόμενων δυνάμεων και των κρατικών πληρεξουσίων, δήλωσε ο αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών. Αλλά οι παράνομες ομάδες - συμπεριλαμβανομένης της Αλ Κάιντα - θα μπορούσαν να αρνηθούν να συμμορφωθούν με τη συμφωνία και ακόμη και να εργαστούν ενεργά για να την υπονομεύσουν, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Η Μόσχα διαβεβαίωσε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι η κυβέρνηση του Προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ θα τηρήσει τη συμφωνία, δήλωσε ο αξιωματούχος. Η σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης στη Δαμασκό ήρθε παρότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να επιμένουν ότι ούτε ο Άσαντ ούτε κάποιο μέλος της οικογένειάς του θα μπορεί να διαδραματίσει μακροπρόθεσμο ρόλο στην ηγεσία της χώρας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία συμφώνησαν σε παρόμοιες καταπαύσεις του πυρός το περασμένο έτος, εκ των οποίων όλες γρήγορα κατέρρευσαν. Αλλά ο Τίλερσον είπε ότι υπάρχουν λόγοι να πιστεύουν ότι αυτή η τελευταία προσπάθεια όχι μόνο θα αντέξει, αλλά και θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως πρότυπο για την κατάπαυση του πυρός και σε άλλα μέρη της Συρίας. Είπε ότι αναμένεται η ήττα του Ισλαμικού Κράτους και οι διαπραγματευτές συζητούσαν τι θα ακολουθήσει. Ο Τίλερσον είπε επίσης ότι η κόπωση του πολέμου - μετά από έξι χρόνια σύγκρουσης - βοήθησε στην επιτάχυνση των πιθανών συμφωνιών. "Από πολλές απόψεις, οι άνθρωποι κουράζονται. Είναι κουρασμένοι από τη σύγκρουση ", δήλωσε ο Τίλερσον.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε αργότερα ότι η κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε ισχύ από τα μεσάνυχτα μέχρι το μεσημέρι τοπική ώρα την Κυριακή στις περιοχές Νταράα, Κουνεΐτρα και Σουέιντα στη Συρία κατά μήκος των συνόρων της Ιορδανίας. "Καταρχάς, η ασφάλεια γύρω από αυτή τη ζώνη αποκλιμάκωσης θα διασφαλιστεί από τις δυνάμεις και τα μέσα της ρωσικής στρατιωτικής αστυνομίας, σε συντονισμό με τους Αμερικανούς και τους Ιορδανούς", ανέφερε.

Αλλά ο ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών το αμφισβήτησε αυτό, λέγοντας ότι τα μέρη δεν είχαν ακόμη συμφωνήσει στο θέμα της επιτήρησης. Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι η κατάπαυση του πυρός ήταν, στην καλύτερη περίπτωση, μια μικρή πρόοδος στον τερματισμό της σύγκρουσης. Ωστόσο, η νοτιοδυτική Συρία έχει βιώσει πολύ λιγότερη βία από ό,τι άλλες περιοχές της χώρας κατά τη διάρκεια του πολέμου, οπότε οι περιοχές που θα καλύψει η κατάπαυση του πυρός δεν είναι σε καμία περίπτωση στο επίκεντρο της σύγκρουσης.

Ο Τίλερσον δήλωσε ότι ο Τραμπ και ο Πούτιν πέρασαν μεγάλο μέρος της συνάντησής τους συζητώντας για τη συριακή διαμάχη. "Και θα σας πω ότι, σε γενικές γραμμές, οι στόχοι μας είναι ακριβώς οι ίδιοι. Για το πώς φτάνουμε εκεί, έχουμε ο καθένας την άποψή του", είπε ο Τίλερσον. "Αλλά υπάρχουν πολύ περισσότερα κοινά για αυτό από ότι διαφορές. Γι 'αυτό και θέλουμε να βασιστούμε στα κοινά και περνάμε πολύ χρόνο συζητώντας για τα επόμενα βήματα". Ο Τίλερσον παραδέχτηκε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να μην έχουν όλες τις απαντήσεις. "Ίσως να έχουν τη σωστή προσέγγιση και εμείς να έχουμε την λανθασμένη προσέγγιση", ανέφερε σε δήλωση, λαμβάνοντας υπόψη τις προηγούμενες δηλώσεις του Τραμπ ότι η Ρωσία είχε πιθανώς προηγούμενη γνώση για μία χημική επίθεση του συριακού καθεστώτος στον λαό του.

nytimes.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα